ΗΠΑ: Μπλόκο στο ν/σ που περιόριζε το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση

ΗΠΑ: Μπλόκο στο ν/σ που περιόριζε το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση Facebook Twitter
EPA
0

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ εμπόδισε με χθεσινή του απόφασή να τεθεί σε ισχύ, σήμερα, ένα νομοσχέδιο στην πολιτεία της Λουιζιάνα που θα περιόριζε το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση.


Η υπόθεση θεωρήθηκε τεστ για το Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο μετά τους διορισμούς δύο νέων δικαστών από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, κατηγορείται πως έχει κάνει μια συντηρητική στροφή.


Η απόφαση ελήφθη με μικρή πλειοψηφία, με τον πρόεδρο του Ανώτατου Δικαστηρίου Τζον Ρόμπερτς να ενώνει τη φωνή του με αυτή των τεσσάρων προοδευτικών δικαστών προκειμένου να εμποδιστεί το νομοσχέδιο.


Το νομοσχέδιο, που υιοθετήθηκε το 2014 στην πολιτεία της Λουιζιάνα, επιβάλει στους γιατρούς που προτίθενται να κάνουν αμβλώσεις να εργάζονται σε ένα νοσοκομείο το οποίο θα βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 50 χιλιομέτρων από το σημείο που θα γίνει η επέμβαση.


Σύμφωνα με τους υπέρμαχους του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση, οι όροι αυτοί είναι πολύ αυστηροί και αυτή τη στιγμή μόνο ένας γιατρός και μία κλινική σε ολόκληρη την πολιτεία τους πληρούν. Ο αριθμός αυτός δεν είναι επαρκής, τονίζουν, καθώς κάθε χρόνο στη Λουιζιάνα γίνονται περίπου 10.000 αμβλώσεις.


Από την πλευρά τους οι αρχές της πολιτείας δικαιολόγησαν το μέτρο αυτό επικαλούμενες τους κινδύνους επιπλοκών και την ανάγκη να μπορούν να διακομιστούν σε κοντινό νοσοκομείο οι ασθενείς, εφόσον υπάρξει ανάγκη.


Τα επιχειρήματα αυτά είχαν πείσει το εφετείο, το οποίο έπειτα από χρόνια διεργασιών επέτρεψε τελικά να τεθεί σε ισχύ ο νόμος αυτή την εβδομάδα. Ωστόσο οι αντίπαλοι του νομοσχεδίου προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο ώστε να το μπλοκάρει.


Πριν δύο χρόνια το Ανώτατο Δικαστήριο είχε ακυρώσει ένα αντίστοιχο νομοσχέδιο που υιοθετήθηκε στο Τέξας. Όμως στο μεταξύ ο Τραμπ διόρισε στο Ανώτατο Δικαστήριο δύο συντηρητικούς δικαστές, τον Νιλ Γκόρσατς και τον Μπρετ Κάναβανο, που είναι αντίθετοι στην άμβλωση.


Πριν δύο χρόνια ο πρόεδρος του δικαστηρίου Ρόμπερτς είχε συνταχθεί με τους συντηρητικούς που επιθυμούσαν να τεθεί σε εφαρμογή ο νόμος στο Τέξας. Όμως χθες μπλόκαρε το αντίστοιχο νομοσχέδιο της Λουιζιάνα, αλλάζοντας για μια ακόμη φορά την ισορροπία στο Ανώτατο Δικαστήριο. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Διεθνή / Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Η νεαρή μητέρα υπέκυψε στα τραύματά της λίγο πριν γεννηθεί η κόρη της - «Ακόμα και αν αυτό το παιδί επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», είπε ο γιατρός της πτέρυγας νεογνών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ