Επίθεση τζιχαντιστών σημειώθηκε στη Μπουρκίνα Φάσο με απολογισμό 14 νεκρούς. Ο στρατός έχει αντιδράσει με ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις. 

 

Η επίθεση σημειώθηκε στο βόρειο τμήμα της αφρικανικής χώρας, στην Κεν, κοινότητα στην επαρχία Γιατενγκά, που γειτονεύει με το Μαλί.

 

Πρόκειται για μία από τις πιο αιματηρές επιθέσεις που έχουν διαπραχθεί το τελευταίο διάστημα στη χώρα, η οποία έχει βρεθεί και πάλι αντιμέτωπη με έξαρση της βίας τις τελευταίες εβδομάδες.

 

«Τη νύχτα της Κυριακής 3ης προς τη Δευτέρα 4η Φεβρουαρίου, μια τρομοκρατική επίθεση στην Κεν προκάλεσε 14 θύματα μεταξύ των αμάχων», ανέφερε ο επικεφαλής της διεύθυνσης επικοινωνίας του στρατού, ο συνταγματάρχης Λαμουσά Φοφανά, σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα.

 

Ανταποδίδοντας, ο στρατός διεξήγαγε χθες Δευτέρα χερσαίες και αεροπορικές εφόδους σε τρεις βόρειες επαρχίες, κατά τη διάρκεια των οποίων, όπως διαβεβαίωσε, οι δυνάμεις του σκότωσαν 146 τζιχαντιστές.

 

Ο ιδιαίτερα υψηλός απολογισμός που έδωσαν οι ένοπλες δυνάμεις δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές, επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

 

«Σε αντίδραση σε αυτή την επίθεση, οι δυνάμεις των ένοπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας ενεπλάκησαν αμέσως σε επιχειρήσεις στις περιφέρειες Κεν, Μπαν (επαρχία Λορούμ, βόρεια) και Μπομπορό (επαρχία Κοσί, βορειοδυτικά)», ανέφερε η ανακοίνωση του στρατού.

 

«Οι χερσαίες και αεροπορικές επιχειρήσεις (...) επέτρεψαν να εξουδετερωθούν 146 τρομοκράτες στις τρεις περιφέρειες» αυτές, συνεχίζει το κείμενο.

 

Πηγή προσκείμενη στις ένοπλες δυνάμεις επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η λέξη «εξουδετερώθηκαν» σημαίνει όντως «σκοτώθηκαν».

 

Ο στρατός ανέφερε ότι στις τάξεις του υπήρξαν «ελαφρείς τραυματισμοί», πάντως δεν υπέστη απώλειες στις επιχειρήσεις του, οι οποίες «συνεχίζονται» στις προαναφερθείσες περιφέρειες.

 

Τα στελέχη του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας αλλά και οι άμαχοι πληρώνουν από το 2015 το πιο ακριβό τίμημα στις επιθέσεις των τζιχαντιστών. Η νέα ενέργεια αύξησε σε σχεδόν 300 τον απολογισμό των νεκρών τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

 

Την 27η Ιανουαρίου, δέκα άμαχοι σκοτώθηκαν σε επίθεση εναντίον του χωριού Σικιρέ, στο βόρειο τμήμα της Μπουρκίνα Φάσο. Τη 10η Ιανουαρίου, δώδεκα άμαχοι σκοτώθηκαν στο χωριό Γκασελικί, επίσης στον βορρά. Την επομένη, τέσσερις στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μαζική έφοδο τζιχαντιστών στη Νασουμπού, πάντα στο βορρά, την περιοχή που πλήττεται περισσότερο.

 

Ωστόσο επιθέσεις διαπράχθηκαν πέρυσι και στο ανατολικό και -- σε μικρότερο βαθμό -- στο δυτικό τμήμα της Μπουρκίνα Φάσο.

 

Η Ουαγκαντούγκου, η πρωτεύουσα, χτυπήθηκε τρεις φορές από το 2016, με συνολικό απολογισμό 60 νεκρούς. Η πιο πρόσφατη επίθεση, τον Μάρτιο του 2018, είχε προκαλέσει μεγάλες καταστροφές στα κεντρικά γραφεία του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας, στο κέντρο της πόλης.

 

Η επίθεση στην Κεν σημειώθηκε την προηγουμένη της συνόδου κορυφής των αρχηγών των κρατών που συμμετέχουν στη G5 Σαχέλ (Μαλί, Μαυριτανία, Τσαντ, Νίγηρας, Μπουρκίνα Φάσο) με σκοπό να εξαλειφθεί η απειλή των τζιχαντιστών στην περιοχή.

 

Η δύναμη αυτή όμως δεν έχει καταφέρει να επιτύχει χειροπιαστά αποτελέσματα μέχρι σήμερα.