Brexit: Η Βρετανία θέλει να αποφύγει τα «σκληρά σύνορα» με την Ιρλανδία

Brexit: Η Βρετανία θέλει να αποφύγει τα «σκληρά σύνορα» με την Ιρλανδία Facebook Twitter
EPA
0

Η υφιστάμενη τεχνολογία θα μπορούσε να δώσει λύση στις συμφωνίες που θα ακολουθήσουν το Brexit, σχετικά με τα σύνορα του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ιρλανδία, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών Σατζίντ Νταβίντ.


Την Τρίτη οι βουλευτές κάλεσαν την πρωθυπουργό Μέι να επιστρέψει στις Βρυξέλλες για να βρει μια εναλλακτική για το λεγόμενο "backstop".

Η Βρετανία αποζητά μια ασφαλιστική δικλείδα για τη διατήρηση ενός ανοιχτού συνόρου με την Ιρλανδία, σε περίπτωση που δεν καταλήξει σε μια μακροπρόθεσμη συμφωνία εμπορίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση. 


«Μπορεί να γίνει...μπορούμε να μην έχουμε σκληρό σύνορο στη νήσο της Ιρλανδίας και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την υπάρχουσα τεχνολογία, είναι απολύτως δυνατό. Το μόνο που λείπει είναι λίγη καλή θέληση από την πλευρά της ΕΕ», δήλωσε ο Τζαβίντ μιλώντας στην τηλεόραση του BBC.


Σύμφωνα με τον ίδιο η ΕΕ έχει καταστήσει σαφές ότι θα βοηθήσει στο να δημιουργηθούν «εναλλακτικές συμφωνίες» για την αποφυγή ενός σκληρού συνόρου στην Ιρλανδία αν η Βρετανία αποχωρήσει από την Ένωση χωρίς συμφωνία. 

«Αν μπορούν να το κάνουν για το σενάριο χωρίς συμφωνία, γιατί δεν μπορούν να το κάνουν για το σενάρια "με συμφωνία"; Για αυτό θεωρώ ότι το πιθανότερο αποτέλεσμα εξακολουθεί να είναι έξοδος με συμφωνία», εκτίμησε ο Τζαβίντ. 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ