Κρίση στη Βενεζουέλα - Τι έχει να χάσει η Ρωσία και γιατί στηρίζει ανοιχτά Μαδούρο

Κρίση στη Βενεζουέλα - Τι έχει να χάσει η Ρωσία και γιατί στηρίζει ανοιχτά Μαδούρο Facebook Twitter
Tι κρύβει η συμμαχία Ρωσίας - Βενεζουέλας και γιατί ο Πούτιν υποστηρίζει τόσο σθεναρά τον Μαδούρο
2

Καθώς οι πολιτικές και οικονομικές πιέσεις που ασκούνται στον Νικολάς Μαδούρο εντείνονται, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας πιστεύει ότι υπάρχει ένα πρόσωπο στο οποίο μπορεί να βασιστεί: ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το ΒΒC εξηγεί και αναλύει το παρασκήνιο της συμμαχίας, αλλά και τα σενάρια αυτής της σχέσης, με φόντο τις τελευταίες εξελίξεις.

Το Κρεμλίνο κατηγόρησε ανοιχτά και από την πρώτη στιγμή τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό για μια «παράνομη προσπάθεια κατάληψης της εξουσίας», υποστηριζόμενη από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Μόσχα δήλωσε ότι θα κάνει όλα όσα απαιτούνται για να υποστηρίξει τον Μαδούρο ως νόμιμο πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Ωστόσο, η διάθεση της Ρωσίας για την προστασία των σχέσεων με το Καράκας μπορεί να είναι πιο περιορισμένη από ό, τι υποστηρίζει η ρητορική της.


Η Μόσχα είναι από καιρό βασικός σύμμαχος του προέδρου Μαδούρο και προηγουμένως του Ούγκο Τσάβες, θεωρώντας τους σκληρούς επικριτές της Ουάσιγκτον, στην αυλή της Αμερικής.

«Η σχέση είναι συμβολικά σημαντική, καθώς δηλώνει ότι δεν είμαστε μόνοι, υπάρχουν και άλλοι που είναι πολύ επικριτικοί στην αμερικανική και τη δυτική πολιτική», εξηγεί ο Αντρέι Κορτούνοφ του ρωσικού Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων.

Αυτό είναι εν μέρει γιατί η Μόσχα έχει επεκτείνει τη συνεργασία με το Καράκας τα τελευταία χρόνια αυξάνοντας τις πωλήσεις όπλων, και επεκτείνοντας τις οικονομικές συναλλαγές.

Η υποστήριξή της Ρωσίας για τον Μαδούρο στην τρέχουσα κρίση τροφοδοτείται επίσης υπό τον τρόμο των λαϊκών εξεγέρσεων, ιδίως εκείνων που υποστηρίζονται ανοιχτά από τη Δύση.

«Οι αντιδημοφιλείς κοινωνικές πολιτικές, ο φτωχός πληθυσμός και η οικονομική κρίση - σε ένα πλαίσιο μάχης και διεφθαρμένων πολιτικών.  Μαντέψτε σε ποια χώρα αναφέρεται αυτό;» ανέφερε η ανεξάρτητη εφημερίδα Novaya Gazeta αυτή την εβδομάδα.

Αυτό το σχόλιο έκανε τον παραλληλισμό με τη Ρωσία και αυτό που το Κρεμλίνο βλέπει και φοβάται στο Καράκας.

Η Μόσχα έχει όμως επιπλέον διακύβευμα. Έχει προσφέρει σημαντικά ποσά στη στήριξη του Μαδούρο σε δάνεια και ένα μεγάλο μέρος τους θα χαθεί εάν τον καθαιρέσουν.

Η πλήρης έκταση των δανείων της Ρωσίας στη Βενεζουέλα δεν είναι σαφής. Οι αναλυτές μιλούν για 17 δισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, αρνήθηκε να προσδιορίσει τον αριθμό σε ερώτηση δημοσιογράφων νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Ο μακρύς, κρύος χειμώνας της Μόσχας δεν είναι ιδανικός για τον Μαδούρο που έχει μάθει να ζει στους φοίνικες και στους 25 βαθμούς, αλλά θα είναι καλύτερος από ένα ζεστό κελί

Το πετρέλαιο και η μαύρη τρύπα.


Η Βενεζουέλα κατέχει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο.

«Όταν στέλναμε όπλα, κανείς δεν σκέφτηκε το χρέος. Αυτό που πίστευαν πραγματικά ήταν η πρόσβαση στις πετρελαιοπηγές, και στην παραγωγή τους», υποστηρίζει ο οικονομολόγος της Carnegie Center, Αντρέι Μπόγκσαν.

Η κρατική εταιρεία της Ρωσίας, η Rosneft, έχει τώρα συμμετοχή σε πολλά έργα στη Βενεζουέλα και έχει εκχωρήσει σημαντικά δάνεια στον πετρελαϊκό γίγαντα της χώρας, PDVSA.

Ενώ τα κρατικά τηλεοπτικά μμε χτυπούν τις ΗΠΑ και τις κατηγορούν για παρέμβαση στις υποθέσεις ενός κυρίαρχου κράτους, κάποιοι αμφισβήτησαν τη σοφία της πολιτικής της Ρωσίας τη Βενεζουέλα.

«Η Βενεζουέλα είναι μια μαύρη τρύπα για τη Ρωσία, όπου έχουν βυθιστεί δισεκατομμύρια δολάρια ... και το αποτέλεσμα είναι μηδενικό», δήλωσε ο αναλυτής Μιχαήλ Κρούτικιν στην εφημερίδα Kommersant. Μίλησε για «απόλυτη ανικανότητα και σπατάλη».

«Είναι μια πολύ ατυχής κατάσταση", λέει ο Andrei Kortunov. «Ξέραμε ότι αυτό έρχεται, γι 'αυτό αναρωτιέμαι ποια θα είναι η θέση εκείνων που επένδυσαν εκεί, αλλά δεν το είχαν προβλέψει».

Η Ρωσία υποστηρίζει τώρα πολιτικές διαπραγματεύσεις στη Βενεζουέλα, με διεθνή διαμεσολάβηση. Παρουσιάζει την αντιπολίτευση και τις ΗΠΑ, ως αδιάβλητους παράγοντες που καλούν για διεξαγωγή εκλογών.

Εν τω μεταξύ, χωρίς να υπάρχουν σημάδια επικείμενης μαζικής απομάκρυνσης του Μαδούρο από τον στρατό, έχουν ανακύψει αναφορές που υποδηλώνουν ότι η Μόσχα μπορεί να ενισχύσει την υποστήριξή της προς τον Μαδούρο.

Καθώς επιβλήθηκαν νέες κυρώσεις από τις ΗΠΑ στο Καράκας αυτήν την εβδομάδα, η Novaya Gazeta ανέφερε ότι η Ρωσία είχε βοηθήσει ώστε ο χρυσός της Βενεζουέλας να βγει με αεροπλάνα από τη χώρα και από την αποθήκη στην κεντρική τράπεζα της Ρωσίας να διατεθεί προς πώληση στο Ντουμπάι.

Οι πηγές της εφημερίδας λένε πως πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε μετρητά μεταφέρθηκαν στη συνέχεια στο Καράκας. Η πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας είπε ότι αυτό το σενάριο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Υπάρχουν επίσης αναφορές ότι η Μόσχα έχει αναπτύξει στρατιωτικούς μισθοφόρους στη Βενεζουέλα ενδεχομένως ως προστασία του Προέδρου Μαδούρο, αν και αυτός ο ισχυρισμός έχει επίσης διαψευστεί από το Κρεμλίνο.

Τα πιθανότερα όμως σενάρια θέλουν τη Ρωσία να μην υπερασπίζεται στρατιωτικά τον Μαδούρο,

Η Ρωσία έχει αποφασίσει να καταδικάσει την πίεση των ΗΠΑ, να ζητήσει διάλογο και να περιμένει και μάλλον ελπίζει ότι ο σύμμαχός της θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τη θύελλα.

Ένα άλλο σενάριο που διακινείται είναι ότι το Κρεμλίνο απλώς θα προσφέρει πολιτικό άσυλο στο φίλο του.

«Ο μακρύς, κρύος χειμώνας της Μόσχας δεν είναι ιδανικός για τον Μαδούρο που έχει μάθει να ζει στους φοίνικες και στους 25 βαθμούς, αλλά θα είναι καλύτερος από ένα ζεστό κελί» σημειώνει ένας αναλυτής από τη Ρωσία.

Διεθνή
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας επισκέφθηκε φιλανθρωπική οργάνωση διανομής τροφίμων στο Σάρεϊ - «Καμία ενημέρωση για την κατάσταση της συζύγου του», λέει δημοσιογράφος του BBC
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Αλβανός δημοσιογράφος λέει ότι ο Μπελέρης είναι υποψήφιος στις Ευρωεκλογές γιατί «είναι αρεστός στη Χρυσή Αυγή»

Διεθνή / Με την υποψηφιότητα Μπελέρη η ΝΔ ψάχνει ψήφους από την άκρα δεξιά, γράφουν αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης

Στα Τίρανα ενοχλήθηκαν από τη δήλωση Πύρρου Δήμα «η καταγωγή μου είναι από τη Χειμάρρα, την καρδιά της Βορείου Ηπείρου» - Ποιος ζητά να αφαιρεθεί η αλβανική υπηκοότητα από τον Φρέντη Μπελέρη
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Μια να κάνουμε κάθε χατίρι των Γερμανών, μια του ΝΑΤΟ, μια των Ρώσων, άσχετα αν τα συμφέροντα μας ταυτίζονται με τα δικά τους.Ενός λεπτού σιγή για όσους ψηφισαν ΣΥΡΙΖΑ "για ανάκτηση της χαμένης εθνικής κυριαρχίας".
Αντε οι Ρωσοι το καταλάβαμε δεν θελουν να χάσουν τα λεφτά τους και να κοντράρουν τους Αμερικάνους στα γεωπολιτικά.Οι δικοί μας εδώ?Μονο για την ιδεολογία τους στηρίζουν?