Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στην Αυστραλία ζητώντας την κατάργηση «Ημέρας της Αυστραλίας» που εορτάζεται σήμερα. 

 

Οι διαδηλώσεις δείχνουν τη βαθιά διαίρεση της χώρας όσον αφορά την επέτειο που συμβολίζει τη γέννηση της σύγχρονης Αυστραλίας. 

 

Η εθνική γιορτή έχει οριστεί τη μέρα της επετείου άφιξης του «πρώτου στόλου» από βρετανικά πλοία στο Σίδνεϊ. Πολλοί Αυστραλοί με καταγωγή από τους αυτόχθονες πληθυσμούς, που ζούσαν στην ήπειρο πάνω από 50.000 χρόνια πριν, θεωρούν την ημερομηνία ως «Μέρα Εισβολής». 

 

Σε διαδήλωση στο Σίδνεϊ πάνω από 5.000 άνθρωποι φώναξαν συνθήματα όπως «Ήταν και θα είναι πάντα γη για τους Αβορίγινες» και «Καμιά περηφάνια για τη γενοκτονία». 

 

EPA
EPA

 

EPA
EPA

 

Ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον, είναι αντίθετος σε οποιαδήποτε αλλαγή όσον αφορά την αργία. 

 

Παρευρισκόμενος σε επίσημες τελετές στην Καμπέρα είπε πως ο ιδεαλισμός και ο διαφωτισμός, όχι η σκληρότητα και η απόρριψη είναι αυτό που επικράτησε στη χώρα. 

 

«Αυτές οι σπουδαίες ιδέες είναι τα θεμέλια της σύγχρονης Αυστραλίας και μας έχουν μετασχηματίσει ώστε να φτάσουμε στο πιο πρόσφατο κεφάλαιο της μεγάλης μας ιστορίας, αυτό που γράφουμε από κοινού», είπε ο Μόρισον. 

 

Στην Αυστραλία ζουν περίπου 700.000 Αβορίγινες, σε σύνολο 25 εκατομμύριο Αυστραλών πολιτών, ποσοστό περίπου 3%. 

 

.