Τουρκία: Δεσμεύει με παράτυπη Navtex θαλάσσια περιοχή της Κύπρου

Τουρκία: Δεσμεύει με παράτυπη Navtex θαλάσσια περιοχή της Κύπρου Facebook Twitter
0

Παράτυπη Navtex με την οποία δεσμεύει θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου για παράνομη δραστηριότητα του «Μπαρμπαρός» εξέδωσε η Τουρκία.


Η Navtex η οποία ξεκινά από αύριο Σάββατο μέχρι και τις 26 Μαΐου – αφορά σε θαλάσσια περιοχή έκτασης 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που καλύπτει τμήματα των τεμαχίων 1,8,9 και 12 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, που ξεκινά από απόσταση περίπου 20 ν. μιλίων (30 χιλιομέτρων) από το Ακρωτήρι Λεμεσού στο βορειοδυτικό της άκρο και σε απόσταση 32 ναυτικών μιλίων (60 χιλιομέτρων) από τις ακτές του Μαζωτού στο βορειοανατολικό της άκρο.

Σύμφωνα με την παράτυπη ειδοποίηση προς ναυτιλωμένους, το υπό τουρκική σημαία σεισμογραφικό θα συνοδεύεται από τα σκάφη υποστήριξης «Apollo Moon» και «Tanux-1».

Το «Μπαρμπαρός βρισκόταν χθες περίπου 30 ναυτικά μίλια δυτικά του Ακάμα πλέοντας με βορειοανατολική κατεύθυνση.

Η Κυπριακή Δημοκρατία μέσω του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, εξέδωσε αμέσως αντι-Navtex, ενημερώνοντας ότι πρόκειται για παράνομη ειδοποίηση που αφορά δραστηριότητα που παραβιάζει τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας και όποιος προχωρά σε τέτοια δραστηριότητα ( όπως τα σεισμογραφικά) χωρίς άδεια της Κύπρου, διαπράττει ποινικό αδίκημα.


Τονίζεται επίσης ότι στην περιοχή βρίσκεται σε ισχύ Navtex της Κυπριακής Δημοκρατίας για άλλες δραστηριότητες.

Ακολούθησε απαντητική «Navtex» από την Τουρκία, με βάση και την πρακτική που ακολουθεί τους τελευταίους μήνες, με την οποία χαρακτηρίζει την Navtex της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ανύπαρκτη και μη εκδοθείσα, επειδή εκδόθηκε «από αναρμόδια αρχή» αφού η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι πλέον το ίδιο κράτος με αυτό που υπέγραψε τις διεθνείς συμβάσεις κατά την ίδρυσή της το 1960.


Την ίδια ώρα, με άλλη παράτυπη Navtex, η Τουρκία «δέσμευσε εκ νέου θαλάσσια περιοχή που συμπίπτει με μεγάλο τμήμα του τεμαχίου 7 και τμήμα του τεμαχίου 6 της Κυπριακής ΑΟΖ, για ασκήσεις του πολεμικού της ναυτικού στις 28 και 31 Ιανουαρίου.

Τουρκία: Δεσμεύει με παράτυπη Navtex θαλάσσια περιοχή της Κύπρου Facebook Twitter

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία, μέσω των κατεχομένων, εξέδωσε και «ΝΟΤΑΜ», με την οποία προσπαθεί να «ακυρώσει» και Ρωσικές αεροναυτικές ασκήσεις νοτιοανατολικά της Κύπρου, στην βάση NOTAM που εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία μετά από αίτημα της Ρωσίας.

Με πληροφορίες από philenews

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να πείσει Ισραήλ και Ιράν πως έχουν «κερδίσει» αμφότεροι, επιδιώκει η διεθνής κοινότητα

Διεθνή / Ανάλυση Skynews: Πώς ΗΠΑ και σύμμαχοι φτιάχνουν κόκκινη γραμμή για να μην προκληθεί γενικευμένος πόλεμος Ισραήλ-Ιράν

Η επίθεση της Τεχεράνης με 350 πυραύλους και ρουκέτες σε ισραηλινό έδαφος σε απάντηση του βομβαρδισμού της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό - Οι προειδοποιήσεις και το παρασκήνιο
NEWSROOM
Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Διεθνή / Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Το αγαπημένο παιδί της μόδας, η Ίβι Γκετί παρευρέθηκε στο Met Gala το 2022 και το 2023, ενώ την ίδια ώρα είναι κεντρικό πρόσωπο στις εβδομάδες μόδας της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Παρισιού
NEWSROOM
Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Διεθνή / Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Ο Λεονίντ Βολκόφ οργάνωνε τις πολιτικές εκστρατείες του Αλεξέι Ναβάλνι, ζώντας αυτοεξόριστος στη Λιθουανία και πρόσφατα δέχτηκε επίθεση εκεί με σφυρί. Τώρα δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην Πολωνία
NEWSROOM