Brexit: «Απογοήτευση» για το plan b της Μέι εκφράζει η Γερμανίδα υπουργός Δικαιοσύνης

Brexit: «Απογοήτευση» για το plan b της Μέι εκφράζει η Γερμανίδα υπουργός Δικαιοσύνης Facebook Twitter
EPA
0

Την απογοήτευσή της εξέφρασε η Γερμανίδα υπουργός Δικαιοσύνης Καταρίνα Μπάρλεϊ για το «plan B» της Τερέζα Μέι για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

«Δεν προοδεύουμε με αυτόν τον τρόπο», δήλωσε η Μπάρλεϊ στον ραδιοσταθμό Deutschlandfunk.

Tο plan B, το οποίο παρουσιάστηκε από τη Μέι χθες στο βρετανικό κοινοβούλιο, δεν περιείχε ουσιαστικές αλλαγές σε σχέση με το αρχικό σχέδιο, αλλά ήταν περισσότερο μια προσπάθεια της Βρετανίδας πρωθυπουργού να καθησυχάσει τους ευρωσκεπτικιστές για το ιρλανδικό σύνορο. 

Η υπό εξέταση διμερής συμφωνία προβλέπει ότι οι κυβερνήσεις Ηνωμένου Βασιλείου και Ιρλανδίας θα προσπαθήσουν να συμφωνήσουν το δικό τους σχέδιο για να διατηρήσουν ανοιχτό το σύνορο με την Β.Ιρλανδία μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

Εκτιμάται ότι μία τέτοια συμφωνία θα μπορούσε να απομακρύνει την ανάγκη να τεθεί στη ισχύ το backstop που, στη συμφωνία της Τερέζα Μέι, έχει προκαλέσει αντιδράσεις τόσο εντός του κόμματός της, αλλά και στο μικρό βορειο-ιρλανδικό κόμμα DUP - σύμμαχο της κυβέρνησης στη Βουλή.

Σύμφωνα με τους Sunday Times, υπό τη νέα διευθέτηση η Βρετανία θα μπει σε προσωρινή τελωνειακή ένωση με την ΕΕ και η Βόρεια Ιρλανδία θα συμμορφωθεί με τους κανόνες για τα αγαθά, μέχρι να επιτευχθεί μία μετέπειτα συμφωνία. Ο εναλλακτικός μηχανισμός θα διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα στα σύνορα Β.Ιρλανδίας και Ιρλανδίας.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Διεθνή / Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Η νεαρή μητέρα υπέκυψε στα τραύματά της λίγο πριν γεννηθεί η κόρη της - «Ακόμα και αν αυτό το παιδί επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», είπε ο γιατρός της πτέρυγας νεογνών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ