Βενεζουέλα: Σύλληψη των στρατιωτικών που είχαν στασιάσει εναντίον του Μαδούρο

Βενεζουέλα: Σύλληψη των στρατιωτικών που είχαν στασιάσει εναντίον του Μαδούρο Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Στρατιωτικοί οι οποίοι είχαν καλέσει σήμερα κοντά στο Καράκας για την απομάκρυνση του Νικολάς Μαδούρο συνελήφθησαν από τις αρχές.

Η επιχείρηση οδήγησε στην «ανάκτηση των όπλων που είχαν κλαπεί και αυτή τη στιγμή τα άτομα αυτά δίνουν πληροφορίες στις υπηρεσίες πληροφοριών και στη στρατιωτική δικαιοσύνη», αναφέρεται στην ανακοίνωση του στρατο΄θ της χώρας όπου παρατίθενται δηλώσεις του υπουργού Άμυνας, στρατηγού Βλαντίμιρ Παντρίνο.

Οι στρατιωτικοί που συνελήφθησαν «θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον στρατό, στις 02:50 τοπική ώρα (08:50 ώρα Ελλάδας) μια «μικρή ομάδα επιτιθέμενων» της Εθνοφρουράς (GNB), ο αριθμός των οποίων δεν έχει διευκρινιστεί, έκλεψε «μια παρτίδα πολεμικών όπλων» από ένα στρατιωτικό φυλάκιο στο Πετάρε, στα ανατολικά της χώρας και «συνέλαβε» τέσσερις στρατιώτες.

Η ομάδα των στρατιωτικών κατευθύνθηκε στη συνέχεια προς έναν στρατώνα στην Κοτίσα, στο βόρειο Καράκας, όπου ηχογράφησαν ένα βίντεο, το οποίο διένειμαν στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Στο βίντεο αυτό, δήλωσαν πως δεν αναγνωρίζουν τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο και κάλεσαν τον κόσμο να τους υποστηρίξει.

«Είμαστε επαγγελματίες στρατιώτες της Εθνοφρουράς που είμαστε αντίθετοι σε αυτό το καθεστώς το οποίο αποκηρύσσουμε πλήρως, έχουμε ανάγκη την υποστήριξή σας, κατεβείτε στον δρόμο», δήλωσε ένας άνδρας ο οποίος είπε πως είναι λοχίας της Εθνοφρουράς στο βίντεο αυτό που μαγνητοσκοπήθηκε στον στρατώνα και δείχνει μια μικρή ομάδα οπλισμένων στρατιωτών.

Σύμφωνα με τον στρατό, οι στασιαστές στρατιωτικοί συνάντησαν «ισχυρή αντίσταση εκ μέρους των αξιωματικών και των στρατιωτικών» που βρίσκονταν στον στρατώνα της Κοτίσα.

Η αστυνομία και ο στρατός αναπτύχθηκαν γύρω από τον στρατώνα και εκτόξευσαν τουλάχιστον δύο δακρυγόνα εναντίον των κατοίκων της περιοχής που έσπευσαν να υποστηρίξουν τους εξεγερμένους.

Μετά τη σύλληψή τους, οι τελευταίοι μεταφέρθηκαν στο Φουέρτε Τιούνα, το κυριότερο στρατιωτικό σύμπλεγμα της χώρας, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.

«Εξουδετερώθηκαν, παραδόθηκαν και συνελήφθησαν σε χρόνο ρεκόρ, αυτή τη στιγμή δίνουν πληροφορίες. Αυτό που είπαν πρώτα, είναι ότι τους πρόσφεραν επαύλεις, μέγαρα και ότι τους άφησαν μόνους, ότι τους εξαπάτησαν. Θα νικήσουμε», έγραψε στο Twitter ο Ντιοσντάντο Καμπέγιο, πρόεδρος της ισχυρής συντακτικής Συνέλευσης που αποτελείται από υποστηρικτές της εξουσίας.

Ο αντιπολιτευόμενος Χουάν Γκουάιντο, πρόεδρος του κοινοβουλίου, του μοναδικού θεσμού που τελεί υπό τον έλεγχο της αντιπολίτευσης, εκτίμησε πως «αυτό που συμβαίνει στην Εθνοφρουρά δείχνει το αίσθημα που υπερισχύει στο εσωτερικό» του στρατού.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ