Η Γαλλία ενεργοποιεί το σχέδιο για Brexit χωρίς συμφωνία

Η Γαλλία ενεργοποιεί το σχέδιο για Brexit χωρίς συμφωνία Facebook Twitter
EPA
0

Η γαλλική Γερουσία ενέκρινε σήμερα το νομοσχέδιο που προετοιμάζει τη Γαλλία για το Brexit, μία ημέρα αφότου είχε ψηφιστεί και από την Εθνοσυνέλευση.


Το νομοσχέδιο αυτό δίνει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να λαμβάνει μέτρα, μέσω διαταγμάτων, σε τομείς όπου έχει δικαιοδοσία η Γαλλία και όχι η ΕΕ. Βασικός στόχος είναι να προστατευθούν τα συμφέροντα των Γάλλων που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και των Βρετανών κατοίκων της Γαλλίας, αλλά και να ληφθούν μέτρα για την επαναφορά των ελέγχων των εμπορευμάτων στα σύνορα.

Προετοιμασία για Brexit χωρίς συμφωνία


Νωρίτερα σήμερα ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ ανέφερε ότι εντός των τριών επόμενων εβδομάδων θα παρουσιάσει πέντε διατάγματα με τα οποία θα επιλύονται τα ακανθώδη ζητήματα τα οποία προκύπτουν από μια άτακτη αποχώρηση της Βρετανίας.

Το πρώτο από αυτά αναμένεται ότι θα παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα, διευκρίνισε στη συνέχεια, ενώπιον της Γερουσίας, η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ναταλί Λουαζό.


«Πρέπει να προετοιμαστούμε, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, για μια αποχώρηση χωρίς συμφωνία. Είναι επιτακτική ανάγκη να επιταχύνουμε τις προετοιμασίες μας», τόνισε.

Ο εκπρόσωπος των Ρεπουμπλικανών, Λαντισλάς Πονιατοφσκί, είπε ότι η προσφυγή σε διατάγματα δεν είναι μια μέθοδος που δεν ικανοποιεί τα κόμματα γιατί στερεί από το κοινοβούλιο τη δυνατότητα να συζητήσει τα μέτρα. Επισήμανε όμως ότι «επιτρέπει να ενεργούμε γρήγορα, όταν είναι αναγκαίο».

Ο κ. Φιλίπ προανήγγειλε επίσης ένα σχέδιο επενδύσεων ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ για τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της Γαλλίας, ενώ υπό επεξεργασία βρίσκεται και ένα σχέδιο υποστήριξης του τομέα της αλιείας, που αναμένεται να πληγεί σκληρά, σε περίπτωση Brexit χωρίς συμφωνία.

Ένας ευρωπαίος αξιωματούχος, θα επισκεφθεί τώρα τα 27 υπόλοιπα κράτη-μέλη για να συντονίσει τα σχέδια ενός «διαζυγίου» χωρίς συμφωνία. Ήδη χώρες που διατηρούν στενούς δεσμούς με την Μεγάλη Βρετανία προετοιμάζονται για ένα Brexit χωρίς συμφωνία στις 29 Μαρτίου. 

«Το αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρά τώρα, καθώς το σενάριο για ένα Brexit χωρίς συμφωνία γίνεται πιο πιθανό, μετά τα όσα διαμείφθηκαν το βράδυ της Τρίτης», σχολίασε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.  

Το σχέδιο, που προετοιμάσθηκε από τον Απρίλιο του 2018, περιλαμβάνει νομοθετικά μέτρα που έχουν ως στόχο να «προλάβουν» τη δημιουργία τυχόν νομικού κενού και να εγγυηθούν την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών και των επιχειρήσεων.

  

Με πληροφορίες από BBC και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM