Στη φυλακή ο Τουρκοκύπριος αντιρρησίας συνείδησης που αρνήθηκε να σηκώσει όπλο απέναντι στους Ελληνοκύπριους

Στη φυλακή ο Τουρκοκύπριος αντιρρησίας συνείδησης που αρνήθηκε να σηκώσει όπλο απέναντι στους Ελληνοκύπριους Facebook Twitter
0

Ο Τουρκοκύπριος αντιρρησίας συνείδησης Χαλίλ Καραπιτσιάογλιου δεν ήθελε να υπηρετήσει ως έφεδρος, όπως ήταν υποχρεωμένος από το καθεστώς των Κατεχομένων. 

Καταδικάστηκε σε φυλάκιση 20 ημερών ή πρόστιμο 2000 τουρκικών λιρών (περίπου 320 ευρώ) που έπρεπε να πληρώσει εντός δέκα ημερών.

Δεν ήθελε να πληρώσει το πρόστιμο και σήμερα περίμενε την αστυνομία σπίτι του. Δεν έφερε καμία αντίρρηση κατά τη σύλληψή του

«Ο δικαστής αποφάσισε ότι σε περίπτωση που δεν πληρώσω το πρόστιμο των 2000 τουρκικών λιρών εντός 10 ημερών θα φυλακιστώ. Θα με φυλακίσουν. Ο αγώνας θα συνεχιστεί για τις επόμενες 10 ημέρες. Δεν θα πληρώσω το πρόστιμο. Με στέλνουν φυλακή γιατί δεν θέλω να κρατήσω όπλο, είπα ότι δεν θα πυροβολήσω τον φίλο μου τον Αντώνη», είχε πει όταν του επιβλήθηκε η ποινή. 

Στη φυλακή ο Τουρκοκύπριος αντιρρησίας συνείδησης που αρνήθηκε να σηκώσει όπλο απέναντι στους Ελληνοκύπριους Facebook Twitter

H ιστορία του Χαλίλ έγινε ένα σύμβολο της ειρηνικής συνύπαρξης και της επανένωσης της Κύπρου. Η εικόνα του έγινε γκράφιτι σε τοίχο της Λευκωσίας. 

Στη φυλακή ο Τουρκοκύπριος αντιρρησίας συνείδησης που αρνήθηκε να σηκώσει όπλο απέναντι στους Ελληνοκύπριους Facebook Twitter

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, προς στήριξη του Χαλίλ στο σπίτι του στην Λευκωσία βρίσκονταν από το πρωί η οικογένεια, συγγενείς και φίλοι.

Το αυτοκίνητο της «αστυνομίας» στάθμευσε έξω από την οικία του και το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί εκεί, χειροκροτούσε τον Χαλίλ όταν οι «αστυνομικοί» τον οδηγούσαν σε αυτό.

Σύμφωνα με τ/κ ιστοσελίδες ο Καραπατσιάογλου δέχθηκε τηλεφώνημα από τα κεντρικά γραφεία της «αστυνομίας» ότι θα πήγαιναν στις 11 το πρωί να τον πάρουν από το σπίτι. «Δεν θα αντισταθώ, κοπιάστε» φέρεται να δήλωσε ο αντιρρησίας συνείδησης, που το πρωί είχε δώσει εξετάσεις στο «πανεπιστήμιο» ανατολικής Μεσογείου όπου φοιτά.

Να σημειωθεί ότι ο δικηγόρος του, Οντζέλ Πολιλί έχει κάνει έφεση στην απόφαση του δικαστηρίου του ψευδοκράτους. Ο Χαλίλ οδηγήθηκε στο «κρατικό» νοσοκομείο Λευκωσίας για ιατρικό έλεγχο πριν μεταφερθεί στις κεντρικές φυλακές όπου θα εκτίσει την ποινή των 20 ημερών.

Μετά τη σύλληψη του Χαλίλ στο σπίτι του, εκ μέρους της πρωτοβουλίας για τους αντιρρησίες συνείδησης, ο Μουράτ Κανατλί μίλησε για «πληγή της δικαιοσύνης», λέγοντας ότι ο Χαλίλ είναι όμηρος της Τουρκίας. Ο κ. Κανατλί μίλησε για τις διαδικασίες ενώπιον των «δικαστηρίων» που αφορούν τους αντιρρησίες και σημείωσε ότι και η διαδικασία ενώπιον του ΕΔΑΔ συνεχίζεται.

Εάν δεν περάσει η «νομοθεσία», πρόσθεσε, που βρίσκεται τώρα ενώπιον της «βουλής», θα ακολουθήσουν κι άλλοι την τύχη του Χαλίλ προσθέτοντας ότι εναντίον του Καραπατσιάογλου εκκρεμούν τέσσερις υποθέσεις που αφορούν τις χρονιές που αρνήθηκε να υπηρετήσει ως έφεδρος.

Ο Μουράτ Κανατλί κάλεσε τέλος τον κόσμο που θέλει να στηρίξει τον Χαλίλ και τους αντιρρησίες συνείδησης να βρίσκεται στις 5 το απόγευμα έξω από τις κεντρικές φυλακές όπου θα μεταφερθεί εκείνη την ώρα ο αντιρρησίας συνείδησης.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/ Φιλελεύθερος 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γερμανία: Δύο άντρες σχεδίαζαν επιθέσεις σε στρατιωτικές βάσεις για λογαριασμό της Ρωσίας

Διεθνή / Γερμανία: Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι σαν πράκτορες της Ρωσίας - Σχεδίαζαν επιθέσεις σε στρατιωτικές βάσεις

Οι εισαγγελείς κατηγορούν τους υπόπτους ότι συνεργάζονται με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες σε απόπειρα να υπονομεύσουν την υποστήριξη προς την Ουκρανία
NEWSROOM
Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Αισθάνεται έντονα πιεσμένος με τον καρκίνο της Κέιτ Μίντλετον και του βασιλιά Κάρολου

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Αισθάνεται έντονα πιεσμένος με τον καρκίνο της Κέιτ Μίντλετον και του βασιλιά Κάρολου

Επιστρέφει στα βασιλικά καθήκοντα ο πρίγκιπας Ουίλιαμ για πρώτη φορά μετά την διάγνωση με καρκίνο της Κέιτ Μίντλετον - Ένας Βρετανός ιστορικός και μια βασιλική βιογράφος περιγράφουν την δύσκολη θέση του διαδόχου του θρόνου αυτή την περίοδο
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κύπρος: Πήγε διακοπές για τα γενέθλιά της και βρέθηκε στην εντατική μετά από δάγκωμα οχιάς

Διεθνή / Κύπρος: Πήγε διακοπές για τα γενέθλιά της και βρέθηκε στην εντατική μετά από δάγκωμα φιδιού

Η 40χρονη Βρετανίδα είχε πάει στην Κύπρο για να γιορτάσει τα γενέθλιά της - Ένα φίδι μήκους 1,5 μέτρου τη δάγκωσε στο πόδι την ώρα που ετοιμαζόταν να κάνει διαλογισμό
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ