Τραμπ: «Δεν τους αρέσει το τσιμέντο, θα τους δώσουμε χάλυβα»

Τραμπ: «Δεν τους αρέσει το τσιμέντο, θα τους δώσουμε χάλυβα» Facebook Twitter
EPA
0

Ο Λευκός Οίκος ζήτησε επίσημα από το Κογκρέσο την έγκριση κονδυλίου 5,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή ενός «ατσάλινου φράχτη» ασφάλειας.

Αυτή η πληροφορία επιβεβαιώνει το ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει υπαναχωρήσει από την αρχική απαίτησή του, για την κατασκευή ενός τσιμεντένιου τείχους στα νότια σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, σύμφωνα με το  «Politico».

Το αίτημα αυτό διατυπώθηκε καθώς συνεχίζεται η μερική διακοπή της λειτουργίας των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα.

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος εξετάζει το ενδεχόμενο παράκαμψης του Κογκρέσου προκειμένου να κηρύξει τις ΗΠΑ σε κατάσταση εθνικής ανάγκης και να προχωρήσει στην κατασκευή του προτεινόμενου τείχους.

«Ένα φυσικό τείχος ενισχύει την ικανότητα του προσωπικού, ώστε να σταματάει, να επιβραδύνει ή να αποτρέπει την παράνομη είσοδο», έγραψε ο Ρας Βόουτ υπηρεσιακός διευθυντής του γραφείου διαχείρισης του προϋπολογισμού (OMB) σε επιστολές προς την πρόεδρο της Επιτροπής Αποζημιώσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων Νίτα Λόουϊ που ανήκει στο Δημοκρατικό Κόμμα, αλλά και την Κέι Γκρέιντζερ που είναι υψηλόβαθμο στέλεχος της ίδιας επιτροπής, από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Οι επιστολές αυτές εστάλησαν χθες.

Είχε προηγηθεί η απειλή του προέδρου Τραμπ να κηρύξει κατάσταση εθνικής ανάγκης για να προχωρήσει στην κατασκευή του τείχους, λέγοντας παράλληλα ότι θα λάβει υπόψη του τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων σχετικά με τον τερματισμό της μερικής παύσης λειτουργίας των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει και την συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων σχετικά με την τήρηση της προεκλογικής υπόσχεσης του Τραμπ για την κατασκευή του τείχους, που είχε κυρίαρχη θέση στην προεκλογική εκστρατεία του 2016.

«Είναι πιθανό να αποφασίσω κατάσταση εθνικής ανάγκης, ανάλογα με το τι θα συμβεί τις επόμενες ημέρες», δήλωσε ο πρόεδρος Τραμπ εξερχόμενος του Λευκού Οίκου κι ενώ αναχωρούσε για το Καμπ Ντέιβιντ.

«Πρέπει να χτίσουμε το τείχος ή πρέπει να κατασκευάσουμε τον φράχτη. Ο φράχτης ή το τείχος θα μπορούσε να κατασκευαστεί από χάλυβα αντί για τσιμέντο εάν αυτό είναι πιο πρόσφορο», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Η επιμονή του Τραμπ για την κατασκευή του τείχους καταγράφεται καθώς οι Δημοκρατικοί αναλαμβάνουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία για την πλήρη επαναλειτουργία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, αλλά και την χρηματοδότησή της, χωρίς ωστόσο να προβλέπεται η κατασκευή του τείχους που υποστηρίζει ο πρόεδρος Τραμπ.

Παράλληλα, οι Δημοκρατικοί στην Βουλή των Αντιπροσώπων εμφανίζονται διατεθειμένοι να συγκρουστούν μαζί του και σε άλλα ζητήματα, απαιτώντας π.χ. την δημοσιοποίηση των φορολογικών του δηλώσεων, αλλά και μέσω της διάθεσης αντιγράφων της έρευνας για την Ρωσία που διεξάγεται από το Κογκρέσο, στον ειδικό ανακριτή με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μάλερ, που διερευνά την ίδια υπόθεση.

Υψηλόβαθμα στελέχη του Κογκρέσου συναντήθηκαν χθες το απόγευμα με στελέχη της κυβέρνησης Τραμπ για έναν άλλο κύκλο διαβουλεύσεων, καθώς η μερική διακοπή λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης είχε εισέλθει στην 16η ημέρα.

Σε μία ανάρτηση που έκανε στο Twitter χθες στις 17:00 το απόγευμα (τοπική ώρα Ουάσινγκτον) ο Αμερικανός πρόεδρος άφησε να εννοηθεί ότι ο κύκλος αυτός των διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών, ήταν περισσότερο παραγωγικός από έναν αντίστοιχο κύκλο διαπραγματεύσεων που είχε πραγματοποιηθεί το Σάββατο.

«Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς και η ομάδα του είχαν σήμερα μία παραγωγική συνάντηση με τους εκπροσώπους του Σούμερ και της Πελόζι», έγραψε χαρακτηριστικά ο Τραμπ αναφερόμενος στον ηγέτη της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στην Γεορυσία Τσακ Σούμερ, αλλά και στην πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι. «Αρκετές λεπτομέρειες για την συνοριακή ασφάλεια συζητήθηκα», ανέφερε στην ίδια ανάρτηση ο πρόεδρος Τραμπ.

Παράλληλα, ο Τραμπ επιβεβαίωσε την δέσμευσή του για την κατασκευή του τείχους, ακόμη κι αν αυτό κατασκευαστεί από χάλυβα αντί για τσιμέντο. «Τώρα σχεδιάζουμε την κατασκευή ενός ατσάλινου φράχτη αντί για την κατασκευή από τσιμέντο. Είναι το ίδιο ισχυρό και αποτρεπτικό. Καλή λύση, κατασκευασμένη στις ΗΠΑ», έγραψε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, ένας αξιωματούχος του Δημοκρατικού Κόμματος που έχει ενημερωθεί για την συνάντηση και την πορεία των διαβουλεύσεων δήλωσε ότι ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να παραθέσει μία «πλήρη ανάλυση του κόστους» για το κονδύλι των 5,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων σχετικά με την κατασκευή του τείχους, ενώ επεσήμανε ότι δεν σημειώθηκε πρόοδος.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, η αντιπροσωπεία του Δημοκρατικού Κόμματος ζήτησε από τον Λευκό Οίκο την ενεργοποίηση της πλήρους λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης μέσω της υποστήριξης της νομοθεσίας που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα, με τον αντιπρόεδρο Πενς να υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος Τραμπ δεν θα δεχθεί μία τέτοια πρόταση.

Επιπρόσθετα με την χρηματοδότηση των 5,7 δισεκατομμυρίων για έναν φράχτη κατασκευασμένο από χάλυβα, η κυβέρνηση Τραμπ ζητάει περισσότερα χρήματα από αυτά, που δίνει η Γερουσία για το οικονομικό έτος 2019 και σχετικά με την λήψη κι άλλων πρόσθετων μέτρων συνοριακής ασφάλειας.

Στα μέτρα αυτά, εντάσσονται η πρόσληψη επιπλέον αριθμού συνοριακών πρακτόρων, αλλά και η πρόσληψη προσωπικού για τις υπηρεσίες των τελωνείων.

Παράλληλα, η αμερικανική κυβέρνηση ζητάει περισσότερα κονδύλια για την αγορά κρεβατιών στα κέντρα κράτησης και τεχνολογικού εξοπλισμού για τις συνοριακές και τελωνειακές υπηρεσίες. «Για την αποτροπή, αλλά και τον εντοπισμό παράνομων εμπορευμάτων», όπως αναφέρεται σχετικά.

Επιστρέφοντας στην Ουάσινγκτον χθες το απόγευμα ο πρόεδρος Τραμπ είπε στους δημοσιογράφους ότι η κυβέρνησή του θα επιδιώξει την κατασκευή ενός «ατσάλινου φράχτη», περιγράφοντας έναν συμβιβασμό με τους Δημοκρατικούς στο Καπιτώλιο.

«Ενημέρωσα τους δικούς μου να πούνε ότι θα χτίσουμε έναν ατσάλινο φράχτη. Θα είναι λιγότερο ενοχλητικός και πιο αποτελεσματικός», φέρεται να δήλωσε ο πρόεδρος Τραμπ για να συμπληρώσει: «Δεν τους αρέσει το τσιμέντο, θα τους δώσουμε χάλυβα».

Ωστόσο, τα μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος στο Κογκρέσο δεν έχουν μέχρι στιγμής δηλώσει δημόσια ότι το υλικό από το οποίο θα είναι κατασκευασμένο το τείχος, θα είναι ένα στοιχείο που θα επηρεάσει καθοριστικά την κρίση τους για την κατασκευή του ή μη.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αλβανός δημοσιογράφος λέει ότι ο Μπελέρης είναι υποψήφιος στις Ευρωεκλογές γιατί «είναι αρεστός στη Χρυσή Αυγή»

Διεθνή / Με την υποψηφιότητα Μπελέρη η ΝΔ ψάχνει ψήφους από την άκρα δεξιά, γράφουν αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης

Στα Τίρανα ενοχλήθηκαν από τη δήλωση Πύρρου Δήμα «η καταγωγή μου είναι από τη Χειμάρρα, την καρδιά της Βορείου Ηπείρου» - Ποιος ζητά να αφαιρεθεί η αλβανική υπηκοότητα από τον Φρέντη Μπελέρη
NEWSROOM
Γερμανία: Δύο άντρες σχεδίαζαν επιθέσεις σε στρατιωτικές βάσεις για λογαριασμό της Ρωσίας

Διεθνή / Γερμανία: Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι σαν πράκτορες της Ρωσίας - Σχεδίαζαν επιθέσεις σε στρατιωτικές βάσεις

Οι εισαγγελείς κατηγορούν τους υπόπτους ότι συνεργάζονται με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες σε απόπειρα να υπονομεύσουν την υποστήριξη προς την Ουκρανία
NEWSROOM
Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Αισθάνεται έντονα πιεσμένος με τον καρκίνο της Κέιτ Μίντλετον και του βασιλιά Κάρολου

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Αισθάνεται έντονα πιεσμένος με τον καρκίνο της Κέιτ Μίντλετον και του βασιλιά Κάρολου

Επιστρέφει στα βασιλικά καθήκοντα ο πρίγκιπας Ουίλιαμ για πρώτη φορά μετά την διάγνωση με καρκίνο της Κέιτ Μίντλετον - Ένας Βρετανός ιστορικός και μια βασιλική βιογράφος περιγράφουν την δύσκολη θέση του διαδόχου του θρόνου αυτή την περίοδο
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ