Πώς ζουν σήμερα τα αδέλφια που γεννήθηκαν ενωμένα στο κεφάλι και σώθηκαν μετά το διαχωρισμό τους

Πώς ζουν σήμερα τα αδέλφια που γεννήθηκαν ενωμένα στο κεφάλι και σώθηκαν μετά το διαχωρισμό τους Facebook Twitter
CNN
0

Την καθημερινή ζωή των δύο ενωμένων στο κεφάλι σιαμαίων διδύμων που διαχωρίστηκαν το 2016 με ένα χειρουργείο διάρκειας 27 ωρών, παρουσίασε το CNN.

Ο Jadon διαβάζει φωναχτά μικρές λέξεις από ένα παιδικό βιβλίο και μετά από κάθε λέξη που προφέρει χαμογελάει διάπλατα. Ανακοινώνει πως θέλει να περπατήσει. Αρπάζει την περπατούρα και κάνει βόλτες στο σαλόνι. 

Ο αδερφός του Anias κάθεται κοντά του σε ένα ειδικά σχεδιασμένο κάθισμα. Οι κινήσεις είναι περισσότερο περιορισμένες και η ομιλία του βεβιασμένη. 

Τα αγόρια, τριών ετών πλέον, κάποτε έπρεπε να κάνουν τα πάντα μαζί. Τώρα μαθαίνουν τον κόσμο ξεχωριστά. Η πρόοδός τους μπορεί να είναι διαφορετική αλλά δεν παύει να είναι αξιοσημείωτη. 

«Αυτή την εποχή, είμαστε μια κοινωνία των μεγάλων βημάτων, ξέρετε, θέλουμε τα πράγματα να επιδιορθώνονται γρήγορα. Ο Anias μπορεί να κάνει τρομερά πράγματα και θα κάνει τρομερά πράγματα. Αλλά δεν γίνεται απλά μεγάλα βήματα. Θα συμβεί σταδιακά», λέει ο Christian McDonald, πατέρας των παιδιών. 

Τα δίδυμα διαχωρίστηκαν τον Οκτώβριο του 2016 με μια εγχείρηση 27 ωρών που πραγματοποιήθηκε σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης.

Ήταν τότε δεκατριών μηνών. Για να επιτευχθεί ο διαχωρισμός πραγματοποιήθηκε τομή στον εγκεφαλικό ιστό. Οι μελέτες δείχνουν πως το 80% αυτού του τύπου των σιαμαίων διδύμων πεθαίνουν μέχρι την ηλικία των δύο ετών αν δεν διαχωριστούν. 

Πώς ζουν σήμερα τα αδέλφια που γεννήθηκαν ενωμένα στο κεφάλι και σώθηκαν μετά το διαχωρισμό τους Facebook Twitter

Οι γονείς των παιδιών άφησαν το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο να καταγράψει τη ζωή τους από το μαραθώνιο χειρουργείο και την ανάρρωση δημιουργώντας ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο «Separated: Saving the Twins». 

Οι γονείς αντιμετώπισαν ένα άνευ προηγουμένου δίλημμα. Ή θα διαχώριζαν τα δίδυμα και θα έμπαιναν σε έναν κόσμο άγνωστων προκλήσεων, ή θα τα κρατούσαν μαζί και τα έβλεπαν να πεθαίνουν. 

Ο Christian υποστηρίζει πως χωρίς αμφιβολίες πήραν τη σωστή απόφαση. «Αν είναι αυτό που τα παιδιά χρειάζονται τότε είναι αυτό που θα κάνουμε», ισχυρίζεται.

Από την πλευρά της η Nicole McDonald υποστηρίζει πως αν η οικογένεια αποφάσισε να μοιραστεί την ιστορία με τον υπόλοιπο κόσμο είναι επειδή ήξερε πως όλοι θα έβλεπαν ένα θαύμα. 

Το θαύμα του να δουν τα παιδιά διαχωρισμένα για πρώτη φορά, το θαύμα του να τα κρατάνε ξεχωριστά η μητέρα τους και ο πατέρας τους, το θαύμα του να κοιμούνται σε ξεχωριστά κρεβάτια. 

«Πρέπει να εξετάζεις κάθε απόφαση που παίρνεις και για τα δυο παιδιά και να ελπίζεις πως η απόφαση που πήρες ήταν η καλύτερη για το κάθε παιδί ξεχωριστά γιατί είσαι υπεύθυνος για τη ζωή τους», δηλώνει φανερά συγκινημένη η Nicole McDonald. 

Πριν το χειρουργείο οι γονείς έπρεπε να μεταφέρουν τα παιδιά μαζί.

Το ζευγάρι άλλαξε αρκετούς τόπους κατοικίας ώστε να εξυπηρετηθεί τόσο το χειρουργείο όσο και η μεταχειρουργική φροντίδα των διδύμων. 

Τώρα ζει σε αγροτική περιοχή της Indiana. Ήθελαν να έχουν χώρο για να μεγαλώσουν τα δίδυμα αλλά και ο αδερφός τους, ο 5χρονος Aza. 

«Έφτασα σε ένα σημείο που δεν άντεχα άλλο», δήλωσε η Nicole. «Ήθελα τη μητέρα μου. Ήθελα οποιονδήποτε μπορούσε να έρθει στο σπίτι μου και να με βοηθήσει γιατί γινόταν όλο και πιο δύσκολο. Ήθελα να πάω σπίτι. Το χρειαζόταν τα αγόρια, το χρειαζόταν και ο Aza.»

«Ο Jadon και ο Aza πηγαίνουν μαζί στο σχολείο και ο Anias μια φορά την εβδομάδα στο νηπιαγωγείο», λέει ο Christian. «Έτσι προσπαθούμε να ζήσουμε μια κανονική ζωή.»  

Όταν τα δίδυμα είναι ενωμένα στο κεφάλι ένα από τα δύο έχει την τάση να είναι κυρίαρχο. Σε αυτή την περίπτωση ο Jadon ήταν κυρίαρχο, το σώμα του υπερλειτουργούσε ώστε να κρατήσει και τα δυο παιδιά ζωντανά. 

Μετά το χειρουργείο ο Anias αντιμετώπισε περισσότερα προβλήματα υγείας. Είχε θέμα με την αναπνοή του. Χρησιμοποιούσε αναπνευστική συσκευή και μηχανήματα που ρύθμιζαν τα ζωτικά του όργανα. 

Ο Anias αντιμετώπισε μεγάλα ζητήματα τον τελευταίο χρόνο. Σταμάτησε να κάνει βαρελάκια, να παίζει με τα παιχνίδια του, να μπορεί να σηκώσει το κεφάλι του. 

«Ήταν τρομακτικό να το βλέπεις», αναφέρει η Nicole. «Η ανάπτυξή του όχι απλά σταμάτησε, αλλά υποχώρησε.»

Μετά την αφαίρεση των αμυγδαλών η κατάσταση της υγείας του παιδιού βελτιώθηκε. Πλέον αναπνέει κανονικά και οι γονείς βλέπουν μεγάλη πρόοδο.

Άρχισε να μπορεί να υποστηρίζει το κεφάλι του και να χρησιμοποιεί τα χέρια και τα πόδια του με τρόπους που δεν μπορούσε πριν. 

«Ο Anias είναι σαν το Έβερεστ ιατρικά», λέει η Nicole αναφέροντας πως το παιδί της αναρριχάται στο δικό του ιατρικό βουνό. «Κάνει πρόοδο. Αλλά είναι αργή. Είναι εκεί όμως καθημερινά.» 

«Αυτό που είναι δύσκολο να βλέπεις είναι πως ήταν στο ίδιο επίπεδο με τον Jadon και κάτι έγινε, πολλά έγιναν, και τον έβγαλαν εκτός κούρσας για μια στιγμή», λέει η Nicole. «Νιώθω πως συνέχεια μάχομαι για τον Anias που ξέρω.»

«Ιατρικά είναι περισσότερο σταθερός από ποτέ. Γίνεται πιο δυνατός κάθε μέρα. Νομίζω πως θα δούμε μεγάλη αλλαγή την επόμενη χρονιά.»

«Τα παιδιά μπορεί να μην είναι απολύτως φυσιολογικά αγόρια όπως εσύ και εγώ», δηλώνει ο Christian. «Αλλά αυτό δε σημαίνει πως δεν μπορούν να ζήσουν μια σπουδαία ζωή.»

Λέει πως εκείνος και η γυναίκα του ανησυχούσαν για πράγματα όπως το αν τα αγόρια θα έχουν αρκετά μαλλιά ώστε να κρύψουν τις ουλές από τα διάφορα χειρουργεία. Αλλά πλέον κουρεύουν κοντά τα μαλλιά τους επίτηδες. 

«Κέρδισαν αυτές τις ουλές. Και ξέρεις, μπορεί να είναι περήφανοι γι αυτές.»

 

Με πληροφορίες από CNN .com

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ