Πονοκέφαλο στην κυβέρνηση της Ισπανίας προκαλεί η εκταφή του δικτάτορα Φράνκο

Πονοκέφαλο στην κυβέρνηση της Ισπανίας προκαλεί η εκταφή του δικτάτορα Φράνκο Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Στις αρχές της νέας χρονιάς φαίνεται πως θα δοθεί λύση στην υπόθεση της εκταφής των οστών του Ισπανού δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο. 

Η νέα κυβέρνηση της Ισπανίας είχε δεσμευθεί για την εκταφή του δικτάτορα από το Valle de los Caídos, ένα μαυσωλείο που ανεγέρθηκε κατά τα χρόνια της παντοδυναμίας του, εξήντα χιλιόμετρα από τη Μαδρίτη. 

Ωστόσο οι απόγονοι του Φράνκο πρότειναν την μεταφορά των οστών του σε οικογενειακή κρύπτη στον καθεδρικό ναό La Almudena ο οποίος βρίσκεται στην τουριστική καρδιά της Μαδρίτης, γεγονός που θα γελοιοποιούσε την προεκλογική υπόσχεση του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ.  

Σύμφωνα με κυβερνητικό έγγραφο τα οστά του Ισπανού δικτάτορα δεν μπορούν να τοποθετηθούν στον καθεδρικό ναό La Almudena, για λόγους δημοσίας τάξης καθώς υπάρχει το ρίσκο τρομοκρατικής απειλής και η πιθανότητα διαμαχών ανάμεσα σε υποστηρικτές και επικριτές του καθεστώτος σε ένα σημείο που η αστυνομία δεν μπορεί να επέμβει. 

Το έγγραφο αναφέρει πως μέσα στο 2018 περίπου 366.000 άτομα επισκέφθηκαν τον τάφο του Φράνκο στο Valle de los Caídos. 

Η κυβέρνηση πιστεύει πως ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί αν τα οστά του Φράνκο μεταφερθούν σε περισσότερο κεντρική τοποθεσία, ειδικά κατά τη διάρκεια ημερομηνιών όπως η 20η Νοεμβρίου, ημέρα θανάτου του δικτάτορα. 

Υπενθυμίζεται πως φέτος, στις 18 Νοεμβρίου, σημειώθηκε ένταση στο κέντρο της Μαδρίτης ανάμεσα σε μέλη της φεμινιστικής οργάνωσης Femen και υποστηρικτές του Φράνκο. 

Μέχρι τώρα εναλλακτικό μέρος ταφής δεν έχει προταθεί αλλά το πιθανότερο είναι πως η οικογένεια του δικτάτορα δεν θα προτείνει κάποιο. 

Σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει σχετικά με την τοποθεσία και το πιθανότερο είναι να προτείνει το νεκροταφείο του Mingorrubio, όπου έχει ταφεί η σύζυγος του δικτάτορα. 

Με πληροφορίες από El Pais 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ