Τσαβούσογλου: Θα εξασφαλίσουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στα έσοδα από το πετρέλαιο

Τσαβούσογλου: Θα εξασφαλίσουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στα έσοδα από το πετρέλαιο Facebook Twitter
EPA
0

Η Τουρκία δεν είναι κατά των γεωτρήσεων και «μόνη της μέριμνα» είναι να εξασφαλιστούν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων σε ό,τι αφορά τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που θα εξορυχθεί, διεμήνυσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσολγου. 

Όπως γνωστοποίησε ο ίδιος, το δεύτερο πλωτό γεωτρύπανο που αγόρασε η Τουρκία θα ξεκινήσει τις έρευνές του στη Μεσόγειο τον Ιανουάριο. Αρχικά ήταν προγραμματισμένο να ερευνήσει περιοχές στη Μαύρη Θάλασσα αλλά η Τουρκία άλλαξε τα σχέδιά της.

Όπως ανέφερε ο Τσαβούσογλου, στη χθεσινή αποτίμηση του 2018, οι γεωτρήσεις θα ξεκινήσουν στην τουρκική ΑΟΖ, ενώ υπάρχει και η πρόσκληση από το ψευδοκράτος για έρευνες στην Καρπασία.

«Για να μην υπάρξει πρόβλημα, ξεκινάμε το σκάψιμο σε εκείνες τις περιοχές, μέσα στη δική μας ΑΟΖ, την οποία έχουμε καταχωρήσει στα Ηνωμένα Έθνη. Ένα μέρος της τουρκικής ΑΟΖ συμπίπτει με τα οικόπεδα τα οποία έχει καθορίσει ως δικά της η νότια Κύπρος αλλά, αυτή τη στιγμή, στο οικόπεδο 10 που γίνεται η γεώτρηση, δεν υπάρχουν συγκρουόμενα συμφέροντα», ανέφερε.

Ο ίδιος, δεσμεύθηκε να επισκεφτεί μέσα στο επόμενο διάστημα τα Κατεχόμενα, ώστε να συζητήσει τα επόμενα βήματα για το Κυπριακό.

«Πραγματοποιήσαμε δύο σημαντικές διασκέψεις για το Κυπριακό το 2017. Συναντόμαστε με όλες τις πλευρές. Στόχος μας είναι να γίνει μια διαπραγμάτευση ώστε να προκύψει κάποιο αποτέλεσμα», ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα - την πρώτη επίσημη επίσκεψη Τούρκου προέδρου στην Ελλάδα μετά από 65 χρόνια - εκτίμησε πως και ο Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφθεί την Τουρκία.

«Πρόκειται να πραγματοποιήσουμε το Ανώτατο Στρατηγικό Συμβούλιο και, σε αυτό το πλαίσιο, ο Τσίπρας θα έρθει στην Άγκυρα», είπε χαρακτηριστικά, χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

«Παρόλο που δεν έχουν εκδώσει τους γκιουλενιστές, προσπαθούμε να φέρουμε σε θετική πορεία τις σχέσεις μας» είπε χαρακτηριστικά. 

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στο θέμα ων S-400, διαβεβαιώνοντας ότι, ακόμη και αν η Τουρκία αγοράσει τους Patriot, δεν θα ακυρωθεί η συμφωνία για το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα.

«Το λέμε συνεχώς στους συνομιλητές μας ότι η συμφωνία για τους S-400 έχει κλειδώσει και δεν υπάρχει θέμα οπισθοχώρησης».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Διεθνή / Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Η νεαρή μητέρα υπέκυψε στα τραύματά της λίγο πριν γεννηθεί η κόρη της - «Ακόμα και αν αυτό το παιδί επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», είπε ο γιατρός της πτέρυγας νεογνών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ