Απεργία της ΓΣΕΕ

Φαλαινοθηρία: Η Ιαπωνία ξεκινά το κυνήγι φαλαινών για εμπορικούς σκοπούς τον Ιούλιο

Φαλαινοθηρία: Η Ιαπωνία ξεκινά το κυνήγι φαλαινών για εμπορικούς σκοπούς τον Ιούλιο Facebook Twitter
GETTY IMAGES
0

Η Ιαπωνία ανακοίνωσε σήμερα και επισήμως ότι αποχωρεί από τη Διεθνή Επιτροπή Φαλαινοθηρίας, πραγματοποιώντας την απειλή του Σεπτέμβριο, ώστε να αρχίσει εκ νέου η εμπορική αλιεία φαλαινών τον προσεχή Ιούλιο.


Η Ιαπωνία ακολουθεί, με αυτόν τον τρόπο, τα βήματα της Φινλανδίας και της Νορβηγίας, όπου συνεχίζουν την αλίευση φαλαινών για εμπορικούς σκοπούς.

Όπως όμως διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιχίντε Σούγκα, η φαλαινοθηρία δεν θα επιτραπεί στα νερά της Ανταρκτικής ή στο νότιο ημισφαίριο και θα περιορίζεται στα χωρικά ύδατα και στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Ιαπωνίας.

Το Τόκιο είχε απειλήσει να αποχωρήσει από τη ΔΕΦ τον Σεπτέμβριο, όταν η Επιτροπή απέρριψε το αίτημά της να ξαναρχίσει η αλιεία για εμπορικούς σκοπούς.


Στη συνεδρίαση εκείνη του οργανισμού με 89 κράτη-μέλη απορρίφθηκε η πρόταση που υπέβαλε η ιαπωνική κυβέρνηση - ένα κείμενο με τίτλο «η οδός που πρέπει να ακολουθεί».

Η Ιαπωνία πρότεινε μία ταυτόχρονη συνθήκη προστασίας και εμπορικής αλιείας των φαλαινών, υπό τον έλεγχο μιας επιτροπής για «βιώσιμη φαλαινοθηρία».

Η πρόταση επιχειρούσε να τερματίσει το απαγορευτικό μορατόριο του 1986 που το Τόκιο είχε προσυπογράψει.


Όμως χώρες που τάσσονται υπέρ της προστασίας των φαλαινών, όπως η Αυστραλία, τα κράτη μέλη της ΕΕ και οι ΗΠΑ, τορπίλισαν την ιαπωνική πρόταση, η οποία απορρίφθηκε με 41 ψήφους κατά έναντι 27 υπέρ.


Ο ιάπωνας υφυπουργός Αλιείας Μασαάκι Τανιάι είχε εκφράσει τότε τη βαθιά λύπη του γα το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και είχε επισείσει ως ύστατη επιλογή της κυβέρνησής του την αποχώρηση από τη ΔΕΦ.


Η ιαπωνική κυβέρνηση ανοίγει με αυτή την απόφασή της νέο μέτωπο ανάμεσα στους επικριτές και στους υπερασπιστές της θήρευσης των κητοειδών, που μερίδα των Ιαπώνων θεωρεί ότι αποτελεί ιαπωνική παράδοση.


Επί της ουσίας άλλωστε, η φαλαινοθηρία δεν σταμάτησε ποτέ στην Ιαπωνία. Το 1987 χρησιμοποιήθηκε η δικλείδα στο μορατόριο που επιτρέπει την αλίευση για ερευνητικούς σκοπούς. Το κρέας των φαλαινών κατέληγε σε κάθε περίπτωση στους πάγκους των ιχθυοπωλείων.

Επιτρέπεται εξάλλου και η αλίευση μικρότερων κητοειδών, που δεν προστατεύονται.


Η ιαπωνική κυβέρνηση διατείνεται ότι τα περισσότερα είδη φαλαινών δεν κινδυνεύουν με εξαφάνιση.


Το 2014, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αποφάνθηκε ότι η Ιαπωνία όφειλε να σταματήσει τη φαλαινοθηρία στην Ανταρκτική.

Το Τόκιο την ανέστειλε για έναν χρόνο, αναπροσάρμοσε τους όρους, ιδίως τον αριθμό και τα είδη που επιτρέπει να αλιεύονται, και την ξανάρχισε την περίοδο 2015-2016. Η ετήσια ποσόστωση που όρισε η Ιαπωνία στην Ανταρκτική είναι 333 φάλαινες.


Αν και αληθεύει πως η φάλαινα ήταν σωτήρια πηγή πρωτεΐνης τα πρώτα χρόνια μετά τον πόλεμο, σήμερα οι περισσότεροι Ιάπωνες δηλώνουν ότι δεν τρώνε το κρέας της, ή ότι το επιλέγουν πολύ σπάνια. Κατά την εφημερίδα Asahi, το κρέας φάλαινας αντιστοιχεί στο 0,1% της συνολικής κατανάλωσης κρέατος στην Ιαπωνία.


Κατά την εφημερίδα Sankei, η κυβέρνηση του Σίνζο Άμπε πήρε την απόφαση η χώρα να αποχωρήσει από τη ΔΕΦ την Τρίτη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

Απεργία της ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται»- Ζήτημα χρόνου τα ισραηλινά αντίποινα κατά του Ιράν

Διεθνή / «Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται»- Ζήτημα χρόνου τα ισραηλινά αντίποινα κατά του Ιράν

H Wall Street Journal σε δημοσίευμά της ανέφερε ότι Αμερικανοί και δυτικοί αξιωματούχοι αναμένουν ότι το Ισραήλ θα απαντήσει γρήγορα στην επίθεση του Ιράν, πιθανότατα ακόμη και σήμερα
NEWSROOM
Σίδνεϊ: Δυσκολευόταν να συνάψει σχέσεις με γυναίκες, λένε οι γονείς του 40χρονου δράστη

Διεθνή / Σίδνεϊ: Δυσκολευόταν να συνάψει σχέσεις με γυναίκες, λένε οι γονείς του 40χρονου δράστη

Οι γονείς του 40χρονου Τζόελ Κάουτσι, που αφαίρεσε τη ζωή έξι ανθρώπων σε εμπορικό κέντρο του Σίδνεϊ, παραδέχονται πως ο γιος τους «ήταν ένα τέρας», που μισούσε τις γυναίκες
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ