Ο Κλάας Ρελότσιους, ο Γερμανός δημοσιογράφος που κατηγορείται από το περιοδικό Der Spiegel για κατασκευασμένα ρεπορτάζ, πιθανόν να βρεθεί αντιμέτωπος με κατηγορίες για υπεξαίρεση.


Το περιοδικό πρόκειται να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά σε βάρος του 33χρονου δημοσιογράφου υποστηρίζοντας ότι ζητούσε δωρεές για τα ορφανά της Συρίας από τους αναγνώστες του περιοδικού και τα χρήματα πήγαιναν στον προσωπικό του λογαριασμό.

 

Στις αρχές του Δεκεμβρίου είχε τιμηθεί και με το βραβείο του «Ρεπόρτερ της Χρονιάς», για ένα άρθρο του με θέμα τους νέους Σύριους που υποκίνησαν τον εμφύλιο πόλεμο το 2011, αλλά την περασμένη εβδομάδα το Der Spiegel ανακοίνωσε ότι ο Ρελότσιους παραδέχτηκε ότι κατασκεύαζε κάποια από τα ρεπορτάζ του.


Ο ίδιος δεν έχει ακόμη σχολιάσει τις κατηγορίες για υπεξαίρεση.


Το Der Spiegel ανέφερε ότι δέχτηκε μηνύματα από αναγνώστες σύμφωνα με τα οποία ο Ρελότσιους είχε χρησιμοποιήσει έναν προσωπικό λογαριασμό του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να ζητήσει δωρεές προς βοήθεια των ορφανών από τη Συρία που έχουν καταφύγει στην Τουρκία. Τα χρήματα θα έπρεπε να κατατίθενται στον προσωπικό τραπεζικό του λογαριασμό, ανέφερε το περιοδικό επικαλούμενο αναγνώστες του.


Το περιοδικό δεν γνωρίζει ωστόσο το μέγεθος της ανταπόκρισης που είχε η έκκλησή του ούτε πόσα χρήματα συγκεντρώθηκαν και πού κατέληξαν, αλλά συγκεντρώνει αποδεικτικά στοιχεία για να τα καταθέσει στους εισαγγελείς.

 

Η έκκλησή του για δωρεές συνδέεται με ένα άρθρο που έγραψε για δύο άστεγα αδέλφια από τη Συρία--ένα αγόρι και ένα κορίτσι--που ζούσαν στην Τουρκία. Σύμφωνα με το περιοδικό, μέρος του ρεπορτάζ αυτού ήταν κατασκευασμένο.

 

Ένας τούρκος φωτογράφος που τον συνόδευσε στο ρεπορτάζ είπε ότι ο δημοσιογράφος είχε κατασκευάσει ορισμένες πτυχές από τη ζωή του αγοριού και σε άλλες είχε προσθέσει πολλά ψευδή στοιχεία.

 

Μάλιστα ο φωτογράφος υποψιάζεται ότι το κορίτσι μπορεί να μην είναι υπαρκτό πρόσωπο.

 

Ο αμερικανός πρεσβευτής στην Γερμανία, ο Ρίτσαρντ Γκρένελ, επίσης παρενέβη με επιστολή του προς τον διευθυντή του περιοδικού από τον οποίον ζήτησε την διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας και κατηγόρησε το έντυπο για μεροληψία εις βάρος των ΗΠΑ.

 

Όπως πολλά έντυπα, το Der Spiegel έχει φιλοξενήσει επικριτικά δημοσιεύματα για τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

 

Ένα από τα ρεπορτάζ του Ρελότσιους στα οποία αναφέρεται ο πρεσβευτής των ΗΠΑ αφορά τα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού. Το Der Spiegel υποστήριξε ότι η έρευνά του αποκάλυψε πως ο Ρελότσιους είχε κατασκευάσει την πληροφορία ότι είδε μια πινακίδα ζωγραφισμένη στο χέρι σε μια πόλη στη Μινεσότα που έγραφε: «Μεξικανοί μείνετε μακριά».

 

Ψευδείς πληροφορίες περιείχαν και άλλα ρεπορτάζ του, όπως για παράδειγμα ένα για τους κρατούμενους στην αμερικανική στρατιωτική φυλακή του Γκουαντάναμο και ένα άλλο για τον παίκτη του αμερικανικού ποδοσφαίρου Κόλιν Κέπερνικ.

 

Ο Ρελότσιους, ο οποίος έχει απολυθεί, έχει πει στο περιοδικό ότι μετάνιωσε για τις πράξεις του και ότι ντρέπεται πολύ. Σύμφωνα με το Der Spiegel, έχει παραδεχτεί ότι εξαπάτησε τους αναγνώστες σε περίπου 14 ρεπορτάζ αλλά ισχυρίζεται ότι πολλά από τα 60 άρθρα του για το περιοδικό είναι ακριβή.

 

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε, όταν ένας άλλος δημοσιογράφος, με τον οποίο είχε συνεργαστεί στα σύνορα του Μεξικού με τις ΗΠΑ, κατηγόρησε τον 35χρονο Ρελότιους για ψευδείς ειδήσεις, αναγκάζοντάς τον να παραδεχθεί πως επινόησε δηλώσεις και υποτιθέμενα γεγονότα που δεν έγιναν ποτέ.

 

Ενδεικτική είναι η περίπτωση ενός ρεπορτάζ για τον Κόλιν Κάρπερνικ, τον Αμερικανό αθλητή που γονάτισε κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις φυλετικές ανισότητες.

 

Ο Ρελότιους ισχυριζόταν ότι είχε πάρει συνέντευξη από τους γονείς του αθλητή, συμπεριλαμβάνοντας «δηλώσεις» τους ενώ δεν είχε επικοινωνήσει ποτέ μαζί τους.

 

Η διεύθυνση του Spiegel δηλώνει «σοκαρισμένη» από την υπόθεση αυτή καθώς το περιοδικό διαθέτει εσωτερική υπηρεσία επαλήθευσης των στοιχείων, για όσα γράφουν οι δημοσιογράφοι του.

 

«Είμαι άρρωστος και χρειάζομαι βοήθεια», ήταν η δικαιολογία που προέβαλε ο Ρελότιους.

 

Ο δημοσιογράφος συνεργαζόταν και με άλλα έντυπα ως ανεξάρτητος ρεπόρτερ και εντάχθηκε στη συντακτική ομάδα του περιοδικού πριν από περίπου ενάμιση χρόνο.

 

Συνολικά, εξήντα ρεπορτάζ του έχουν δημοσιευτεί στο έντυπο ή στην ιστοσελίδα του Spiegel και το περιοδικό έχει ήδη προαναγγείλει εσωτερική έρευνα.

 

Ο Ρελότιους υπέβαλε την παραίτησή του από τον Spiegel την περαμένη Κυριακή.