James Poole: Το προφίλ ενός παιδόφιλου ιερέα που δεν τιμωρήθηκε ποτέ

0

Αν η ντροπή της Καθολικής Εκκλησίας είχε όνομα θα ήταν το δικό του: James Poole, ιερέας, με δεκάδες καταγγελίες περί παιδοφιλίας να τον βαρύνουν, αλλά με καμία σοβαρή ποινή ή χαρακτηριστική τιμωρία να τον αποτρέπει να συνεχίσει την ειδεχθή δράση του.

Από τη δεκαετία του '80 ήδη, ο Poole κατηγορείται ότι έχει κακοποιήσει σεξουαλικά εκατοντάδες ανήλικα κορίτσια, παιδιά μικρότερα της ηλικίας των 6 ετών, ωστόσο, ο επίσημος θρησκευτικός φορέας στον οποίο ανήκει, ποτέ δεν τον εγκάλεσε για τη δράση του αυτή. Αντιθέτως, τον συνταξιοδότησε, στέλνοντας τον να περάσει αυτά τα χρόνια της ζωής του στο campus του Πανεπιστημίου Conzanga. Ένα αρπακτικό μεταξύ νεαρών παιδιών που σπουδάζουν, δηλαδή, όπως εύστοχα παρατηρούν δημοσιεύματα του ξένου Τύπου. 

Βέβαια, δεν ήταν η πρώτη φορά που η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία διευκόλυνε τόσο τη ζωή ενός σεξουαλικού αρπακτικού. Ακόμη 20 ιερείς που είχαν κατηγορηθεί για αντίστοιχες πράξεις στάλθηκαν "υπό περιορισμό" εκεί και αυτή ήταν όλη κι όλη η τιμωρία τους για τα εγκλήματα που διέπραξαν.

«Εγώ θεωρούσα ότι έφερνα την αγάπη στη ζωή άλλων ανθρώπων. Απλώς ήμουν οικείος», είχε δηλώσει ο ίδιος προκλητικά, όταν του ζητήθηκε να εξηγήσει τι ακριβώς έκανε στα παιδιά όλα τα προηγούμενα χρόνια. Ο Poole στα τέλη της δεκαετίας του '70, αρχές του '80 ήταν διάσημος ως «ιερέας - dj», με καριέρα ραδιοφωνικού παραγωγού στους ραδιοφωνικούς σταθμούς της Αλάσκα. 

Ήταν ο μοντέρνος παπάς που ήξερε κι από rock'n'roll και δεχόταν εφήβους στον ραδιοθάλαμο. Η Elsie Boudreau ήταν ένα από εκείνα τα παιδιά. Όπως καταγγέλλει, ενήλικη γυναίκα πια, ήταν περίπου 11-12 ετών όταν εκείνος τη φιλούσε και τη χάιδευε στο ενδιάμεσο κάθε τραγουδιού που επέλεγε για να παίξει στο ραδιόφωνο.

Και δεν ήταν η μόνη. Τα έγγραφα από το αρχείο της αστυνομίας μαρτυρούν ότι ο πατέρας Poole ασελγούσε με κάθε ευκαιρία σε όποιο κορίτσι βρισκόταν στον δρόμο του, αλλά όταν η δράση του έφτανε ενώπιον της Δικαιοσύνης, πάντα έλειπε κάποιο αποδεικτικό στοιχείο και φυσικά ποτέ δεν παραδέχθηκε την ειδεχθή δράση του. 

Μόνο για τις δικές του πράξεις, η Καθολική Εκκλησία πλήρωσε 166 εκ. δολάρια σε περίπου 500 θύματα στην Αλάσκα.  Ο ίδιος πέθανε μέσα στο έτος και τον έθαψαν -τραγική ειρωνεία- κοντά σε ένα σχολικό συγκρότημα. Στο ίδιο σημείο βρίσκονται θαμμένοι άλλοι 54 ιερείς που είχαν κατηγορηθεί για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων... 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το συγκινητικό μήνυμα του βασιλιά Κάρολου για το Πάσχα: «Θα συνεχίσω να υπηρετώ το έθνος με όλη μου την καρδιά»

Διεθνή / Ο (συγκινητικός) λόγος του βασιλιά Κάρολου για το Πάσχα: «Θα συνεχίσω να υπηρετώ το έθνος με όλη μου την καρδιά»

Το βιντεοσκοπημένο μήνυμα του βασιλιά Καρόλου, που μεταδόθηκε στον καθεδρικό ναό του Ουόρσεστερ σήμερα Μεγάλη Πέμπτη για την εκκλησία της Αγγλίας
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ