Ταϊλάνδη: ΥouΤuber κατηγορείται επειδή χαρακτήρισε «απαίσιο» το φόρεμα που σχεδίασε η κόρη του βασιλιά

Ταϊλάνδη: ΥouΤuber κατηγορείται επειδή χαρακτήρισε «απαίσιο» το φόρεμα που σχεδίασε η κόρη του βασιλιά Facebook Twitter
Το φόρεμα που σχεδίασε η πριγκίπισσα Sirivannavari Nariratana για την εκπρόσωπο της Ταϊλάνδης στο φετινό διαγωνισμό Miss Universe
0

Μία δημοφιλής παρουσιάστρια του Youtube στην Ταϊλάνδη αντιμετωπίζει ποινικές κατηγορίες καθώς σχολίασε αρνητικά ένα φόρεμα στο διαγωνισμό Miss Universe. Το φόρεμα είχε σχεδιαστεί από την κόρη του βασιλιά της χώρας. 

Η Wanchaleom Jamneanphol χαρακτήρισε στο Facebook ως «απαίσιο» το φόρεμα που σχεδίασε η πριγκίπισσα Sirivannavari Nariratana και φόρεσε στο διαγωνισμό που έγινε στην Ταϊλάνδη η Sophida Kanchanarin.

Το σχόλιο της Jamneanphol έγινε πασίγνωστο μέσω του Διαδικτύου και προφανώς υπέπεσε στην προσοχή του Kitjanut Chaiyosburana, ενός πλούσιου επιχειρηματία με πολιτικές φιλοδοξίες. Ο Chaiyosburana προχώρησε σε μηνύσεις κατά της YouTuber. 

Στην Ταϊλάνδη, η νομοθεσία είναι ιδιαιτέρως αυστηρή όσον αφορά το διαδίκτυο αλλά υπάρχει και πολύ αυστηρές ποινές αν προσβάλλει κανείς τη μοναρχία της χώρας. 

«Δεν μπορώ να δεχτώ πως ένα γνωστό πρόσωπο στον διαδικτυακό κόσμο εξέφρασε αρνητικές θέσεις που επηρεάζουν τη φήμη της χώρας» είπε ο μηνυτής σε δημοσιογράφους, περιγράφοντας την ανάρτηση σαν «ανεύθυνη συμπεριφορά». 

Η Jamneanphol έσβησε το συγκεκριμένο ποστ από το Facebook και σε άλλη ανάρτηση ζήτησε συγγνώμη, τονίζοντας πως δεν ήθελε να προσβάλλει τον «υψηλό θεσμό» και πως δεν συνειδητοποίησε τις «συνέπειες των πράξεων της».

Η πριγκίπισσα Nariratana είναι η μοναδική κόρη του βασιλιά Vajiralongkorn. Έχει ιδρύσει το δικό της brand ρούχων και εμφανίζεται συχνά στα εξώφυλλο των περιοδικών μόδας στην Ταϊλάνδη. 

Η νομοθεσία περί προσβολής της μοναρχίας εφαρμόζεται όλο και συχνότερα από τότε που στρατός ανέλαβε τη διακυβέρνηση της Ταϊλάνδης με το πραξικόπημα του 2014.

Σε πολλούς ανθρώπους έχουν επιβληθεί αυστηρές ποινές φυλάκισης. Οι επικριτές τονίζουν πως ο νόμος χρησιμοποιείται  για να περιορίσει την ελευθερία του λόγου ενώ και τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ζητήσει την τροποποίηση του.

Επίσης στη χώρα εφαρμόζεται ιδιαίτερα αυστηρή νομοθεσία για το περιεχόμενο που επιτρέπεται να δημοσιοποιηθεί μέσω ίντερνετ. 

 

Με πληροφορίες από Guardian 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ