Κούβα: Η κυβέρνηση πήρε πίσω την αναφορά στο Σύνταγμα που υποστήριζε το γάμο ομοφύλων

Κούβα: Η κυβέρνηση πήρε πίσω την αναφορά στο Σύνταγμα που υποστήριζε το γάμο ομοφύλων Facebook Twitter
0

Η κυβέρνηση της Κούβας αποφάσισε τελικά στο νέο Σύνταγμα της χώρας να μην περιλαμβάνεται μια πρόταση που θα προωθούσε τον γάμο ομοφύλων, ύστερα από έντονες διαμαρτυρίες.

Οι υποστηρικτές των δικαιωμάτων της LGBTQI κοινότητας είχαν προτείνει την απάλειψη από το Σύνταγμα της φράσης που περιγράφει τον γάμο σαν ένωση «άντρα και γυναίκας» και την αντικατάσταση της από τη φράση «ένωση δύο ανθρώπων με απολύτως ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις».

Όμως, η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες πως η πρόταση που θα ενθάρρυνε τη νομιμοποίηση του γάμου ομόφυλων δε θα περιληφθεί στο προσχέδιο του συντάγματος.

Η προτεινόμενη αναφορά προκάλεσε διαμαρτυρίες από διάφορες ευαγγελικές εκκλησίες που δραστηριοποιούνται στη χώρα αλλά και από πολίτες οι οποίοι συμμετείχαν σε δημόσιες συζητήσεις για το νέο σύνταγμα. Σύμφωνα με τα κρατικά ΜΜΕ συνολικά έγιναν 192.408 σχόλια για το συγκεκριμένο άρθρο. Οι περισσότεροι ζητούσαν να μην περιληφθεί η φράση στο νέο Σύνταγμα. 

Το νέο Σύνταγμα επομένως δε θα έχει αναφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μελλοντικής νομοθέτησης του γάμου ομοφύλων, χωρίς όμως να το ενθαρρύνει. 

Ο Φρανσίσκο Ροντρίγκεζ, μέλος του κομμουνιστικού κόμματος και μπλόγκερ για LGBTQI θέματα, θεωρεί πως η απαλοιφή κάθε αναφοράς για τα μέρη που συμμετέχουν σε ένα γάμο είναι ένας αποδεκτός συμβιβασμός που θα κάνει τους ακτιβιστές της LGBTQI κοινότητας να επικεντρωθούν στο να παλέψουν για αλλαγές στην εθνική νομοθεσία ώστε να επιτραπεί ο γάμος ομοφύλων. «Υπήρξε μια διαφωνία. Δόθηκε μία λύση. «Όχι "ανάμεσα σε άντρα και γυναίκα" ή "ανάμεσα σε δύο ανθρώπους". Τώρα ξεκινάνε όλα», δηλώνει χαρακτηριστικά. 

Το νέο Σύνταγμα, το οποίο θα αναγνωρίζει επίσης την ιδιωτική περιουσία για πρώτη φορά από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, θα τεθεί σε δημοψήφισμα προς έγκριση τον Φεβρουάριο του 2019.  

Με πληροφορίες από Guardian, Associated Press

  

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Διεθνή / Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Η νεαρή μητέρα υπέκυψε στα τραύματά της λίγο πριν γεννηθεί η κόρη της - «Ακόμα και αν αυτό το παιδί επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», είπε ο γιατρός της πτέρυγας νεογνών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ο πρώην αρχηγός του Ουφίτσι ορκίζεται να σώσει τη Φλωρεντία εάν εκλεγεί δήμαρχος

Διεθνή / Φλωρεντία: Ο πρώην διευθυντής της γκαλερί Ουφίτσι ορκίζεται να διώξει τα μπέργκερ από τους δρόμους αν εκλεγεί δήμαρχος

Υποστηριζόμενος από το κόμμα της Μελόνι, ο Έικε Σμιντ λέει ότι η καταστολή του εγκλήματος και του υπερτουρισμού θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της Φλωρεντίας
NEWSROOM
Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

LiFO politics / Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και είκοσι από την ένταξη στην Ε.Ε., σχεδόν μισό εκατομμύριο Κύπριοι θα ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές. Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που τους απασχολούν, εκτός από την τουρκική εισβολή και κατοχή; Και ποια είναι η εξέλιξη της πρωτοβουλίας αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα; Η Βασιλική Σιούτη μιλά με τον δημοσιογράφο Κώστα Βενιζέλο από τη Λευκωσία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ