HΠΑ: Αναβλήθηκε η επιβολή ποινής στον πρώην Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Τραμπ

HΠΑ: Αναβλήθηκε η επιβολή ποινής στον πρώην Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Τραμπ Facebook Twitter
EPA
0

Αναβλήθηκε η επιβολή ποινής στον Μάικλ Φλιν, τον απόστρατο στρατηγό που υπήρξε Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς ο ομοσπονδιακός δικαστής που εξετάζει την υπόθεση δέχτηκε το αίτημα των δικηγόρων του κατηγορούμενου. 

Οι συνήγοροι του Φλιν ζήτησαν να δοθεί χρόνος στον πελάτη τους ώστε να συνεχίσει τη συνεργασία του στην έρευνα του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ για την ανάμιξη της Ρωσίας στις αμερικάνικες προεδρικές εκλογές του 2016.

Προς το παρόν δεν ορίστηκε κάποια νέα ημερομηνία εκδίκασης της υπόθεσης.

Κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας ο δικαστής Έμετ Σάλιβαν του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου της Ουάσινγκτον, κατηγόρησε τον Φλιν για «προδοσία» και απείλησε ότι θα τον τιμωρήσει αυστηρά για τα ψέματα που είπε σχετικά με τις επαφές του με Ρώσους αξιωματούχους.

«Ήσασταν ένας μη δηλωμένος πράκτορας, στην υπηρεσία μιας ξένης δύναμης, ενώ ταυτόχρονα υπηρετούσατε ως σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας. Μπορούμε να πούμε ότι αυτό προσβάλει όσα συμβολίζει αυτή η σημαία (σ.σ. των ΗΠΑ). Μπορούμε να πούμε ότι πουλήσατε την πατρίδα σας», είπε ο Σάλιβαν, εκφράζοντας την «αηδία» και την «περιφρόνησή» του για τον κατηγορούμενο.

Ο 60χρονος Μάικλ Φλιν δήλωσε ένοχος το 2017 για ψευδή κατάθεση στο FBI, επειδή δεν αποκάλυψε τις συνομιλίες του με τον πρεσβευτή της Ρωσίας στις ΗΠΑ, τον Σεργκέι Κίσλιακ, μετά τη νίκη του Τραμπ στις εκλογές του 2016.

Προκειμένου να του επιβληθεί μικρότερη ποινή, συμφώνησε να συνεργαστεί με τη δικαιοσύνη. Σε αντάλλαγμα για τη συνεργασία του δεν του ασκήθηκε δίωξη για lobbying υπέρ της Τουρκίας.

Δύο πρώην συνεργάτες του διώκονται από τις αμερικανικές αρχές επειδή δεν δηλώθηκαν, ως όφειλαν εκ του νόμου, ως «πράκτορες στην υπηρεσία ξένης δύναμης» επειδή ασκούσαν παρασκηνιακά πολιτικές πιέσεις ώστε να εκδοθεί στην Τουρκία ο ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ο ίδιος ο Φλιν δήλωσε στο δικαστήριο ότι γνώριζε πως η ψευδής κατάθεση στο FBI συνιστά αδίκημα, διαψεύδοντας τον συνήγορό του ο οποίος υποστήριζε σε ένα δικαστικό έγγραφο ότι ο πελάτης του δεν είχε ενημερωθεί σχετικά από την ομοσπονδιακή αστυνομία. Σήμερα ωστόσο η υπεράσπιση παραδέχτηκε ότι ο Φλιν δεν «έπεσε σε παγίδα» που του έστησε το FBI, όπως είχε υποστηρίξει το πρωί η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς.

Για την ψευδή κατάθεση ο Φλιν μπορεί να καταδικαστεί σε φυλάκιση έξι μηνών. Στις αρχές Δεκεμβρίου ο Ρόμπερτ Μιούλερ είχε επισημάνει την «ουσιαστική βοήθεια» που παρείχε στην έρευνά του ο πρώην σύμβουλος του Τραμπ και σύστησε να του επιβληθεί ποινή με αναστολή.

Το πρωί, ο Ντόναλντ Τραμπ ευχήθηκε «καλή τύχη»  στον πρώην συνεργάτη του, με μήνυμα στο Twitter. «Θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε τι έχει να πει, παρά τις ισχυρές πιέσεις που δέχεται», συμπλήρωσε, επιμένοντας για άλλη μια φορά ότι δεν υπήρξε  «αθέμιτη σύμπραξη» μεταξύ της Ρωσίας και του επιτελείου του.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ