Εθνικό φόρο στους κολοσσούς της τεχνολογίας ανακοίνωσε η Γαλλία

Εθνικό φόρο στους κολοσσούς της τεχνολογίας ανακοίνωσε η Γαλλία Facebook Twitter
0

Τον δικό της φόρο για τους κολοσσούς της τεχνολογίας θα εφαρμόσει τελικά η Γαλλία μετά την αποτυχία λήψης ενός πανευρωπαϊκού μέτρου.  

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα μέσα στον μήνα η γαλλική κυβέρνηση είχε προειδοποιήσει για τη θέσπιση εθνικού φόρου εάν οι τότε συζητήσεις για την επιβολή φόρου σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν ήταν επιτυχείς.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε πως αναμένει ο φόρος να αποδώσει 500 εκατομμύρια ευρώ μέσα στο 2019.

Η Γαλλία, μαζί με τη Γερμανία, είχαν ασκήσει πίεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να συμφωνήσει σε μέτρα μέχρι το τέλος της χρονιάς. Ωστόσο, βρήκαν απέναντί τους χώρες όπως η Ιρλανδία, η Τσεχία, η Σουηδία και η Φινλανδία. 

Νωρίτερα μέσα στην χρονιά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε προτάσεις για φόρο της τάξης του 3% επί των εσόδων των μεγάλων εταιρειών διαδικτύου, με παγκόσμια έσοδα άνω των 750 εκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο και φορολογητέα έσοδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση άνω των 50 εκατομμυρίων ευρώ. 

Το μέτρο θα επηρεάσει εταιρείες όπως η Google, η Apple, η Facebook και η Amazon.

Όσοι τάσσονται ενάντια στην λήψη ενός ευρωπαϊκού νόμου φοβούνται πως αυτός θα μπορούσε να παραβιάσει τους διεθνείς κανόνες για την ίση μεταχείριση των εταιρειών.

Χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία κατηγόρησαν τις επιχειρήσεις για τη δρομολόγηση ορισμένων κερδών μέσω κρατών μελών της ΕΕ με χαμηλή φορολογία όπως η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο.

Από τη πλευρά τους, οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ, υποστήριξαν ότι συμμορφώνονται με τους εθνικούς και διεθνείς φορολογικούς νόμους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε δηλώσει ότι επιθυμεί να φορολογήσει τις εταιρείες ανάλογα με το που βασίζονται οι ψηφιακοί χρήστες τους.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ