Η Νάντια Μουράντ θα δώσει τα χρήματα του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης για να χτιστεί νοσοκομείο

Η Νάντια Μουράντ θα δώσει τα χρήματα του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης για να χτιστεί νοσοκομείο Facebook Twitter
0

Η Νάντια Μουράντ ανακοίνωσε πως σκοπεύει να διαθέσει το χρηματικό έπαθλο που συνόδευε το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης για να ανοίξει νοσοκομείο που θα προσφέρει βοήθεια σε θύματα σεξουαλικών επιθέσεων στην γενέτειρά της.

Η 25χρονη ιρακινή μειονοτική Γεζίντι είχε απαχθεί και μετατραπεί σε σεξουαλική σκλάβα των τζιχαντιστών του ΙΚ, πριν ξεφύγει, μετατραπεί σε αγωνίστρια για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τιμηθεί νωρίτερα φέτος με το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

«Με τα χρήματα του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης θα οικοδομήσω ένα νοσοκομείο στη Σίντζαρ για να νοσηλεύονται οι ασθενείς, κυρίως οι χήρες και οι γυναίκες που υπέστησαν σεξουαλικές κακοποιήσεις από τους τζιχαντιστές του ΙΚ», δήλωσε η Μουράντ ενώπιον εκατοντάδων κατοίκων της πόλης Σίντζαρ στο βόρειο Ιράκ, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε. 

Η 25χρονη εξέφρασε τις ευχαριστίες της προς τις κυβερνήσεις του Ιράκ και της ιρακινής περιφέρειας του Κουρδιστάν διότι ενέκριναν το σχέδιό της και πρόσθεσε ότι «σύντομα» θα έλθει σε επαφή με ανθρωπιστικές οργανώσεις για να ξεκινήσει το έργο.

Η Νάντια Μουράντ θα δώσει τα χρήματα του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης για να χτιστεί νοσοκομείο Facebook Twitter

Η Νάντια Μουράντ μοιράστηκε το Βραβείο, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 1 εκατομμυρίου δολαρίων, με τον κονγκολέζο γιατρό Ντένις Μουκουέγκε για την προσπάθεια που κατέβαλε να τερματιστεί η χρήση της σεξουαλικής βίας ως πολεμικής πρακτικής.

Η νεαρή ήταν ανάμεσα σε περίπου 7.000 γυναίκες και κορίτσια που αιχμαλωτίστηκαν στο βορειοδυτικό Ιράκ από τους τζιχαντιστές τον Αύγουστο του 2014 και μεταφέρθηκαν από το ΙΚ στη Μοσούλη. Εκεί υπέστη βασανιστήρια και βιασμούς. Μπόρεσε να διαφύγει έπειτα από τρεις μήνες κι έφθασε στη Γερμανία, από όπου άρχισε εκστρατεία για να υπάρξει υποστήριξη προς την κοινότητα των Γεζίντι.

Η περιοχή Σίντζαρ, όπου κατοικούν κυρίως οι Γεζίντι, είχε άλλοτε πληθυσμό σχεδόν 400.000 ανθρώπων, τόσο μειονοτικών όσο και σουνιτών Αράβων.

Μέσα σε μερικές ημέρες το καλοκαίρι του 2014 τουλάχιστον 3.000 Γεζίντι σκοτώθηκαν και άλλοι 6.800 απήχθησαν, πουλήθηκαν σαν σκλάβοι ή εντάχθηκαν εξαναγκαστικά στις τάξεις του ΙΚ, καθώς η οργάνωση στράφηκε εναντίον της μειονότητας που θεωρούσε πως αποτελείται από «άπιστους».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ