Αν είστε πατέρας μιας κόρης σε σχολική ηλικία τότε μάλλον είστε λιγότερο σεξιστής

Αν είστε πατέρας μιας κόρης σε σχολική ηλικία τότε μάλλον είστε λιγότερο σεξιστής Facebook Twitter
EPA
0

Αν είστε πατέρας μιας κόρης σχολικής ηλικίας τότε έχετε περισσότερες πιθανότητες να είστε λιγότερο σεξιστής, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. 

Η ομάδα πίσω από την μελέτη ισχυρίζεται πως σύμφωνα με τα ευρήματα, οι άντρες συνειδητοποιούν καλύτερα τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες όταν βλέπουν τη γυναικεία εμπειρία στους απογόνους τους.

Το γεγονός αυτό περιγράφεται ως «η επίδραση του ισχυρού κοριτσιού». 

Πιο ουσιαστικά, προσθέτουν, τα ευρήματα προτείνουν πως οι απόψεις των ανθρώπων δεν καθορίζονται κατά την παιδική τους ηλικία, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι προσπάθειες βελτίωσης της στάσης απέναντι στην ισότητα των φύλων δεν πρέπει να περιορίζονται στα παιδικά χρόνια. 

«Ουσιαστικά προτείνουμε ότι υπάρχουν περιθώρια για αλλαγή στάσης στη μετέπειτα ζωή», δήλωσε ο δρ Joan Costa-i-Font, που συνυπογράφει την έρευνα του London School of Economics. 

Παρότι σε προηγούμενες μελέτες έχει υποστηριχθεί πως η ύπαρξη κορών μπορεί να προκαλέσει αλλαγή στη συμπεριφορά των ανδρών, η νέα μελέτη προσδιορίζει το πότε μπορεί να γίνει αυτό. 

Η ερευνητική ομάδα μελέτησε στατιστικά δεδομένα από έρευνες στα νοικοκυριά του Ηνωμένου Βασιλείου που έγιναν κατά την περίοδο 1991 - 2012 και εντόπισαν απαντήσεις από 5.000 άνδρες και 6.300 γυναίκες που είχαν ένα παιδί κάτω από τα 21 στο σπίτι τους, ανεξάρτητα από τη σχέση που είχαν μαζί του. 

Στη συνέχεια εξέτασαν τις απαντήσεις που έδωσαν οι ερωτηθέντες σε δηλώσεις όπως «η δουλειά ενός άντρα είναι να κερδίζει χρήματα», «η δουλειά μιας γυναίκας είναι στο σπίτι και την οικογένεια», και το πώς αυτές άλλαξαν μέσα στον χρόνο.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι άντρες με κόρες ήταν περισσότερο πιθανό να διαφωνήσουν με τις παραδοσιακές αντιλήψεις σε σχέση με αυτούς που δεν είχαν, αν η κόρη ήταν σε σχολική ηλικία. 

Αφότου έλαβαν υπόψη παράγοντες όπως η εκπαίδευση, η οικογενειακή κατάσταση, ο αριθμός των παιδιών, η εργασία και το εισόδημα, η πιθανότητα αποδοχής του παραδοσιακού διαχωρισμού εργασίας έπεσε από το 37% για τους άντρες που δεν είχαν ακόμα παιδί και αυτούς που είχαν μόνο γιους, στο 33% ανάμεσα σε αυτούς που είχαν τουλάχιστον μια κόρη σε σχολική ηλικία. 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η σχετική μείωση ανέρχεται στο 11%. 

Οι επιστήμονες δεν μελέτησαν γιατί το μεγάλωμα ενός κοριτσιού πυροδοτεί μια τέτοια αλλαγή στάσης, τα ευρήματα ωστόσο συνδέονται με την ιδέα πως η αυξημένη κατανόηση των ζωών των γυναικών από τους πατέρες είναι σημαντική. 

«Βιώνουν από πρώτο χέρι όλα τα θέματα που υπάρχουν στον γυναικείο κόσμο και στη συνέχεια μετριάζουν τις συμπεριφορές τους απέναντι στα πρότυπα των φύλων και έρχονται πιο κοντά στο να δουν την πλήρη εικόνα από την γυναικεία σκοπιά.»

Πρόσθεσε ωστόσο πως δεν παρατηρείται αλλαγή στάσης στους άνδρες που έχουν ήδη φεμινιστικές απόψεις και στις μητέρες. 

«Δεν είναι μόνο ότι εντοπίσαμε αλλαγή στις απόψεις, αλλά βρήκαμε και αλλαγές στις συμπεριφορές, κάτι που είναι σημαντικό γιατί οι απόψεις μπορεί να είναι 'λόγια του αέρα', αλλά οι συμπεριφορές, όχι», δήλωσε ο Costa-i-Font.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν άλλοι ειδικοί του χώρου, αποτελεί σημαντική πρόκληση να αλλάξουν οι αντιλήψεις των ανδρών που δεν έχουν κόρες. 

Με πληροφορίες από Guardian 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM