Δεν έψαχναν τον Τιτανικό: Η αποστολή «βιτρίνα» που οδήγησε στην ιστορική ανακάλυψη

Δεν έψαχναν τον Τιτανικό: Η αποστολή «βιτρίνα» που οδήγησε στην ιστορική ανακάλυψη Facebook Twitter
EPA
0

Στα πλαίσια αποστολής για τον εντοπισμό δύο πυρηνικών υποβρυχίων που είχαν χαθεί κατά τη δεκαετία του 1960, εντοπίστηκε το ναυάγιο του Τιτανικού.  

Για χρόνια ο εντοπισμός του ναυαγίου στον πυθμένα του ωκεανού το 1985 θεωρούταν πως ήταν προϊόν επιστημονικής αποστολής. Η αποστολή αυτή ωστόσο ήταν μια βιτρίνα. 

Μιλώντας στο CNN την Πέμπτη για πλέον αποχαρακτηρισμένα γεγονότα, ο Robert Ballard, που εντόπισε τον Τιτανικό δήλωσε πως η αποστολή ήταν μέρος ενός μυστικού στρατιωτικού προγράμματος των ΗΠΑ για τον εντοπισμό δυο βυθισμένων πυρηνικών υποβρυχίων στον πυθμένα του ωκεανού. 

«Δεν ήθελαν ο κόσμος να το ξέρει αυτό, έτσι χρειαζόταν να έχω μια ιστορία που θα με καλύπτει», είπε ο Ballard. 

Η πραγματική ιστορία του τι συνέβη είναι πλέον μουσειακό έκθεμα στο The National Geographic Museum της Ουάσινγκτον που αναμένεται να ανοίξει στο τέλος της χρονιάς. 

Ο Ballard ήταν κυβερνήτης του αμερικανικού Π.Ν. και επιστήμονας του Woods Hole Oceanographic Institution. Το αμερικανικό Π.Ν. του προσέφερε την ευκαιρία να ψάξει για τον Τιτανικό αλλά μόνο αφού πρώτα διερευνούσε για τα USS Thresher και USS Scorpion, δύο αμερικανικά πυρηνικά υποβρύχια που βυθίστηκαν κατά τη δεκαετία του 1960. 


«Το ξέραμε πως τα υποβρύχια ήταν εκεί», δήλωσε ο Ballard.

«Αυτό που ήθελαν να κάνω ήταν να πάω εκεί και να μην με ακολουθήσουν οι Ρώσοι, γιατί ήμασταν περισσότερο επικεντρωμένοι στα πυρηνικά όπλα που έφερε το USS Scorpion και τι επίδραση είχαν αυτά στο περιβάλλον.»

Η έρευνα για τον Τιτανικό χρησίμευσε ως τέλεια βιτρίνα και ο Τύπος ήταν «απόλυτα σίγουρος για το τι έκανα», δήλωσε. 

Όταν η ομάδα του ολοκλήρωσε την έρευνα τα USS Thresher και USS Scorpion, είχε μόλις 12 μέρες για να ολοκληρώσουν το ταξίδι και να εντοπίσουν το διάσημο ναυάγιο. 

Τελικά, το πλοίο που βυθίστηκε στο παρθενικό του ταξίδι βρέθηκε σε βάθος 12.000 ποδιών στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό. 

«Όταν βρήκαμε τον Τιτανικό, όπως ήταν φυσικό, ενθουσιαστήκαμε γιατί ήταν μια σκληρή δουλειά. Τον βρήκαμε, και σημειώσαμε τον νικητήριο πόντο λίγο πριν την λήξη.» 

Η διάσημη αυτή ανακάλυψη προσέλκυσε το μεγάλο ενδιαφέρον του Τύπου, ωστόσο, ο πραγματικός σκοπός της αποστολής παρέμεινε επτασφράγιστο μυστικό. 

Σε άρθρο των New York Times που γράφτηκε λίγες μέρες μετά τον εντοπισμό του ναυαγίου, μια σειρά αξιωματούχων αρνούνται την ύπαρξη της αποστολής.  

Ο εκπρόσωπος του αμερικάνικού Π.Ν. πλοίαρχος Brent Baker είχε δηλώσει τότε πως η αποστολή αφορούσε την δοκιμή του ωκεανογραφικού συστήματος και ένας επιστήμονας είχε αρνηθεί οποιαδήποτε στρατιωτική εμπλοκή. 

«Δεν υπήρχε τίποτα απόρρητο», είχε δηλώσει ο δρ. Robert Spindel, επικεφαλής του Woods Hole Ocean Engineering Department στους New York Times. 

Όχι τόσο, παραδέχθηκε ο Ballard και σίγουρα δεν ήταν η μόνη απόρρητη αποστολή. «Δεν μπορώ να μιλήσω για άλλες αποστολές του αμερικανικού Π.Ν., όχι», είπε. «Πρέπει πρώτα να αποχαρακτηριστούν.»

Mε πληροφορίες από CNN

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ