Νόμιμες οι αμβλώσεις στην Ιρλανδία

Νόμιμες οι αμβλώσεις στην Ιρλανδία Facebook Twitter
EPA
0

Το κοινοβούλιο της Ιρλανδίας ενέκρινε απόψε το νομοσχέδιο με το οποίο νομιμοποιείται η άμβλωση.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επτά μήνες μετά το ιστορικό δημοψήφισμα στο οποίο οι Ιρλανδοί τάχθηκαν κατά της συνταγματικής απαγόρευσης του τερματισμού της κύησης.

Ο νέος νόμος προβλέπει ότι οι αμβλώσεις θα είναι πλέον νόμιμες μέχρι τη 12η εβδομάδα της κύησης ή αν διατρέχει κίνδυνο η ζωή ή η υγεία της εγκύου.

Επιτρέπεται επίσης η άμβλωση στην περίπτωση που το έμβρυο παρουσιάζει ανωμαλίες οι οποίες είναι πιθανόν να οδηγήσουν στον θάνατό του πριν ολοκληρωθεί η κύηση.

Ο πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ χαιρέτισε αυτήν την «ιστορική στιγμή για τις γυναίκες της Ιρλανδίας» με μήνυμά του στο Twitter.


Στις 25 Μαΐου οι Ιρλανδοί ενέκριναν με ποσοστό 66% τη νομιμοποίηση της άμβλωσης, γεγονός που αποτέλεσε άλλον έναν «πολιτισμικό σεισμό» σε αυτή τη μικρή, συντηρητική, καθολική χώρα, τρία χρόνια μετά και τη νομιμοποίηση των γάμων μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου.

Ο υπουργός Υγείας Σάιμον Χάρις χαιρέτισε επίσης μια απόφαση που «βάζει τέλος στα μοναχικά ταξίδια, στο στίγμα για στηρίζει την επιλογή των γυναικών στη χώρα μας» ενώ, με ξεχωριστή ανακοίνωση, τίμησε και τους ακτιβιστές οι οποίοι «αγωνίστηκαν επί 35 χρόνια» για να αλλάξει η νομοθεσία.

«Θέλω να ευχαριστήσω εκείνη τη μειονότητα που αγωνίστηκε όταν η πλειοψηφία προτιμούσε να αγνοεί» την κατάσταση, σημείωσε.

Οι γυναίκες που ήθελαν να υποβληθούν σε άμβλωση ήταν υποχρεωμένες μέχρι σήμερα να ταξιδεύουν στη Βρετανία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Διεθνή / Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Ο Πάπας Φραγκίσκος αποκαλύπτει αν θα παραιτηθεί λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει- Τα ομόφυλα ζευγάρια, οι φτωχοί και ο κομμουνισμός
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ