Πρόταση δυσπιστίας από το κόμμα της αντιμετωπίζει η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, καθώς συμπληρώθηκε ο απαιτούμενος αριθμός των 48 Συντηρητικών βουλευτών, που έστειλαν ισάριθμες, σχετικές επιστολές προς την εσωκομματική επιτροπή.


Ο πρόεδρος της επιτροπής του Συντηρητικού Κόμματος (γνωστής και ως «Επιτροπή 1922»), Γκρέιαμ Μπρέιντι, επιβεβαίωσε ότι συγκεντρώθηκε το 15% της κοινοβουλευτικής ομάδας, που απαιτείται για την ενεργοποίηση της διαδικασίας.

 

«Ξεπεράστηκε το όριο του 15% της κοινοβουλευτικής ομάδας που επιδιώκει τη διεξαγωγή ψηφοφορίας επί της πρότασης μομφής για την ηγέτιδα του Συντηρητικού Κόμματος», διευκρίνισε ο Μπρέιντι.

 

Πότε θα γίνει η ψηφοφορία - Τι προβλέπεται

 

Η σχετική ψηφοφορία θα διεξαχθεί το απόγευμα (8μμ - 10μμ ώρα Ελλάδας) σε αίθουσα της Βουλής των Κοινοτήτων. Στη συνέχεια θα εκδοθεί σχετική ανακοίνωση το ταχύτερο δυνατό, σημείωσε.

 

«Οι ψήφοι θα καταμετρηθούν αμέσως μετά και μια ανακοίνωση θα εκδοθεί το ταχύτερο δυνατό απόψε», διαβεβαίωσε ο Μπρέιντι.

 

Μέι: Να μην παραδοθεί ο έλεγχος στους Εργατικούς

 

Μετά την ενεργοποίηση της διαδικασίας, η Τερέζα Μέι μίλησε μπροστά από την Ντάουνινγκ Στριτ, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο να «παραδοθεί ο έλεγχος των διαπραγματεύσεων» για το Brexit στους Εργατικούς. 

 

«Θα δώσω τη μάχη της ψήφου εμπιστοσύνης με όλες μου τις δυνάμεις (...) Μια αλλαγή ηγεσίας αυτή τη στιγμή θα έθετε το μέλλον μας σε κίνδυνο», πρόσθεσε χαρακτηριστικά. 

 

«Συναντήθηκα χθες με ηγέτες της ΕΕ, σημειώνουμε πρόοδο», είπε η Μέι, επιβεβαιώνοντας ότι, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, θα παραμείνει στο Λονδίνο και δεν θα μεταβεί στο Δουβλίνο όπως είχε προγραμματίσει αρχικά.

 

Η Τερέζα Μέι μπορεί να ανατραπεί αν 158 από τους 315 βουλευτές της ψηφίσουν εναντίον της.

 

Αν χάσει, θα ξεκινήσει η διαδικασία διαδοχής ενώ σε περίπτωση νίκης, δεν θα μπορεί να υποβληθεί ξανά σε διαδικασία δυσπιστίας για τους επόμενους 12 μήνες.