Η Κένυα αλλάζει νομίσματα και αντικαθιστά τις εικόνες πρώην προέδρων με ζώα

Η Κένυα αλλάζει νομίσματα και αντικαθιστά τις εικόνες πρώην προέδρων με ζώα Facebook Twitter
0

Η Κένυα αποφάσισε να αντικαταστήσει τις εικόνες προέδρων στα νέα της νομίσματα με άλλες από ζώα, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την «αποθέωση» των πρώην ηγετών της χώρας. 

Τα προηγούμενα νομίσματα έφεραν τις εικόνες τριών πρώην ηγετών της Κένυας: των Jomo Kenyatta, Daniel arap Moi και Mwai Kibaki.

Πολλοί Κενυάτες θεωρούσαν τις εικόνες των προέδρων ως προσπάθεια των ηγετών τους να προωθούν τους εαυτούς τους και να προσωποποιούν την εξουσία τους. 

Τα νέα νομίασματα θα φέρουν πλέον εικόνες από διάσημα άγρια ζώα της χώρας, ανάμεσά τους λιοντάρια, ελέφαντες, καμηλοπαρδάλεις και ρινόκερους. 

Ο πρόεδρος Uhuru Kenyatta είπε πως τα νέα νομίσματα είναι «μεγάλη αλλαγή» και αποδεικνύουν πως «η χώρα μας έχει κάνει πολύ δρόμο». 

Η Κένυα αλλάζει νομίσματα και αντικαθιστά τις εικόνες πρώην προέδρων με ζώα Facebook Twitter

Και οι τρεις προκάτοχοί του είχαν τις εικόνες τους σφυρηλατημένες πάνω στα νομίσματα στη διάρκεια της θητείας τους. 

Το 2010 αποφασίστηκε δια νόμου τα νομίσματα να μην φέρουν πλέον το πορτρέτο κανενός προκειμένου να προαχθεί η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η κεντρική τράπεζα ανταποκρίθηκε στην περίπτωση των νομισμάτων, και θα κάνει το ίδιο όταν χρειαστεί να τυπώσει χαρτονομίσματα. 

Όπως εξήγησε η επιλογή ζώων δίνει «μια φυσική έκφραση σε νέα, αναγεννημένη Κένυα με προοπτικές και δείχνει σεβασμό απέναντι στο περιβάλλον». 

Με πληροφορίες από BBC 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM