Σε μήλο της Έριδος μετατράπηκε το φωτόσπαθο του Λουκ Σκαϊγουόκερ από το Star Wars που είχε καταχωρηθεί ως αυθεντικό  σε κατάλογο δημοπρασίας.

 

Η αυθεντικότητά του αμφισβητήθηκε με αποτέλεσμα να αποσυρθεί από τον κατάλογο μέχρι να προσκομιστούν οι σχετικές αποδείξεις αυθεντικότητας του. Ο οίκος δημοπρασιών στο Λος Άντζελες προχώρησε σε ακύρωση της πώλησής του καθώς οι πληροφορίες που αφορούσαν στο συγκεκριμένο τεμάχιο δεν μπορούσαν να επιβεβαιωθούν.


Στην περιγραφή του συγκεκριμένου φωτόσπαθου ο οίκος «Profiles in History» ανέφερε ότι ήταν ένα από τα πέντε που είχαν σχεδιαστεί, από τον βραβευμένο με Όσκαρ σκηνογράφο Ρότζερ Κρίστιαν, για τον ηθοποιό Μαρκ Χάμιλ που πρωταγωνιστούσε στην ταινία του 1977.

 

 


Οι λεπτομέρειες ωστόσο στην περιγραφή του φωτόσπαθου προκάλεσαν πληθώρα ερωτήσεων και αμφιβολιών από τους φανατικούς των Star Wars, σε μπλογκς αλλά και κοινωνικά δίκτυα. Όσο για την τιμή του, αναμενόταν ν' αγγίξει τα 200.000 δολάρια. 

 

Σε δήλωση που έκανε στο Reuters ο διευθυντής του οίκου δημοπρασιών Τζο Μανταλένα, είπε ότι ακύρωσε την πώληση του όπλου λόγω αμφιβολίας της προέλευσής του.


Ο κύριος Μανταλένα είπε ότι το συγκεκριμένο αντικείμενο δεν πρόκειται να ξαναμπεί σε δημοπρασία μέχρι «ο κύριος Κριστιαν να ξεκαθαρίσει τις ανακρίβειες που ήρθαν στην προσοχή μας».

 

 

Το εν λόγω φωτόσπαθο ήταν στην λίστα των «μπλοκμπάστερ θησαυρών του Χόλιγουντ» που θα δημοπρατούνταν μεταξύ 11 και 14 Δεκεμβρίου.


Το μπλογκ «Original Prop Blog» ήταν μεταξύ εκείνων που αμφισβήτησαν την αυθεντικότητα, δημοσιεύοντας μία σειρά από βίντεο δημιουργώντας αμφιβολίες .

 

Ο Ρόμπερτ Κρίστιαν ωστόσο είπε στο BBC ότι ήταν ένα από τα πέντε φωτόσπαθα που είχαν δημιουργηθεί για τις ανάγκες της ταινίας λέγοντας χαρακτηριστικά «Είναι αληθινό – Έχω το Όσκαρ που το αποδεικνύει».


Ο βραβευμένος σκηνογράφος διευκρίνισε ότι το χαμηλό μπάτζετ της ταινίας σήμαινε ότι χρησιμοποιούσε πολλά διαφορετικά υλικά για να δημιουργήσει τα props, κάτι που σημαίνει ότι όλα είναι μοναδικά.


«Κολλούσα πολλά διαφορετικά υλικά για να τα φτιάξω, είναι όλα διαφορετικά μεταξύ τους», είπε χαρακτηριστικά.


Την διαμάχη πυροδότησε, μία εβδομάδα ο Μαρκ Χαμιλ που υποδύονταν τον Λουκ Σκαϊγουόκερ στην ταινία του 1977, προειδοποιώντας μέσω Twitter τους ενδιαφερόμενους για την δημοπρασία, ότι ίσως το φωτόσπαθο αυτό να μην είναι το μοναδικό.

 

 

 

«Προσοχή» έγραψε ο ηθοποιός, «Δεν υπάρχει μόνο ΈΝΑ φωτόσπαθο που χρησιμοποιούσα στην ταινία αλλά πολλά, ΠΟΛΛΑ, και για εμένα και για τον κασκαντέρ μου», ολοκληρώνοντας το tweet με το χάσταγκ #BuyerBeware (αγοραστή πρόσεχε).

 

Με πληροφορίες από το BBC