Ο Τουσκ συγκαλεί έκτακτη σύνοδο κορυφής για το Brexit

Ο Τουσκ συγκαλεί έκτακτη σύνοδο κορυφής για το Brexit Facebook Twitter
EPA
0

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλτ Τουσκ ανακοίνωσε απόψε ότι συγκαλεί σύνοδο κορυφής για το Brexit την Πέμπτη.

Ωστόσο διευκρίνισε ότι δεν θα γίνει επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας αποχώρησης.


«Αποφάσισα να συγκαλέσω μια σύνοδο για το Brexit την Πέμπτη» (πρώτη ημέρα της συνόδου κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες), ανέφερε με μήνυμά του στο Twitter ο Τουσκ.

«Δεν θα επαναδιαπραγματευτούμε τη συμφωνία, συμπεριλαμβανομένου και του backstop (σ.σ. το λεγόμενο "δίχτυ ασφαλείας" για τα σύνορα με τη Βόρεια Ιρλανδία) αλλά είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με ποιον τρόπο θα διευκολύνουμε την επικύρωση (της συμφωνίας) από τη βρετανική πλευρά», πρόσθεσε.


«Καθώς ο χρόνος εξαντλείται, θα συζητήσουμε επίσης το κατά πόσο είμαστε προετοιμασμένοι για ένα σενάριο αποχώρησης χωρίς συμφωνία», τόνισε.

Επιπλέον εγγυήσεις ζητά η Μέι

Η ημερομηνία για νέα κοινοβουλευτική ψηφοφορία για συμφωνία Brexit της Τερέζα Μέι, θα εξαρτηθεί από το πότε η βρετανίδα πρωθυπουργός λάβει τις διαβεβαιώσεις που χρειάζεται για να ικανοποιήσει τους βουλευτές, δήλωσε εκπρόσωπος της.


Η κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να καθυστερήσει το Brexit, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η Μέι δεν θα ακολουθούσε τη διαδικασία για να προσπαθήσει να εξασφαλίσει επιπλέον εγγυήσεις από την ΕΕ, αν δεν πίστευε ότι μπορεί να της λάβει.


«Δεν πιστεύω ότι η πρωθυπουργός έχει ορίσει ημερομηνία (για τη ψηφοφορία)...πιστεύω ότι αυτό που είναι σημαντικό, όπως έχει πει σε αρκετές περιπτώσεις, είναι να λάβει τις διαβεβαιώσεις που η Βουλή των Κοινοτήτων χρειάζεται, οπότε η διαδικασία θα μας καθοδηγήσει», είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ