Φαρμακοποιός αρνήθηκε να πουλήσει αντισυλληπτικά «για λόγους συνείδησης» και προκαλεί οργή

Φαρμακοποιός αρνήθηκε να πουλήσει αντισυλληπτικά «για λόγους συνείδησης» και προκαλεί οργή Facebook Twitter
4

Την οργή πολλών οργανώσεων για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών στην Κροατία προκάλεσε μια φαρμακοποιός, που αρνήθηκε να πουλήσει αντισυλληπτικά χάπια σε πελάτισσά της, επικαλούμενη «λόγους συνείδησης».

«Αυτή η λεγόμενη άρνηση για λόγους συνείδησης», η οποία αναγνωρίζεται από την κροατική νομοθεσία, «μπορεί να οδηγήσει σε περιορισμούς στο δικαίωμα της προστασίας της υγείας και σε παραβίαση των δικαιωμάτων των γυναικών», είπε η Σάνια Τσέραρ, της οργάνωσης CESI.

Οι οργανώσεις ανησυχούν ότι θα τεθεί υπό αμφισβήτηση το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση αλλά επίσης εκφράζουν οργή επειδή ο φαρμακευτικός σύλλογος του Ζάγκρεμπ στήριξε την απόφαση της φαρμακοποιού.

Σύμφωνα με τον σύλλογο, οι φαρμακοποιοί μπορούν να επικαλούνται λόγους συνείδησης, εφόσον αυτό δεν θέτει σε κίνδυνο τη ζωή ή την υγεία του ασθενούς.

«Πρώτα ήταν οι γυναικολόγοι, τώρα οι φαρμακοποιοί... Πού θα σταματήσει αυτό;», διερωτήθηκε η γυναίκα που στα μέσα Νοεμβρίου συνάντησε την άρνηση της φαρμακοποιού να της πουλήσει αντισυλληπτικά χάπια, μολονότι είχε συνταγή γιατρού.

Στην Κροατία, όπου η Καθολική Εκκλησία είναι πανίσχυρη, δημιουργείται τα τελευταία χρόνια ένα κίνημα αμφισβήτησης του δικαιώματος στην άμβλωση, η οποία είναι νόμιμη από την εποχή της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 60% των γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία επικαλούνται λόγους συνείδησης για να μην κάνουν αμβλώσεις.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Διεθνή / Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Η νεαρή μητέρα υπέκυψε στα τραύματά της λίγο πριν γεννηθεί η κόρη της - «Ακόμα και αν αυτό το παιδί επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», είπε ο γιατρός της πτέρυγας νεογνών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

4 σχόλια
Ούσα 7 μηνών έγκυος, Ισπανίδα μαθαίνει ότι το μωρό που κυοφορεί δεν πρόκειται να επιβιώσει εκτός μήτρας εξαιτίας μίας σοβαρής γενετικής ανωμαλίας. Η γυναίκα επεδίωξε να κάνει έκτρωση σε παρακείμενο νοσοκομείο. Ο γιατρός αρνήθηκε, σύμφωνα με την El País, να πραγματοποιήσει την έκτρωση για "λόγους ηθικής". Οι τοπικές υγειονομικές αρχές αποφάσισαν ότι θα γίνει σεβαστό το δικαίωμα του επαγγελματία να διατυπώσει αντίρρηση για "ηθικούς λόγους" και την παρέπεμψαν σε κλινική στη Μαδρίτη που βρισκόταν 354 μίλια μακριά. Μέχρι να φτάσει η γυναίκα εκεί αιμορραγούσε βαριά, υποβλήθηκε σε έκτακτη καισαρική τομή, κατά την οποία της αφαιρέθηκε η μήτρα και παρολίγον να χάσει τη ζωή της. Το "δικαίωμα" του (αρχικού) γιατρού να προβάλλει τέτοιου τύπου αντίρρηση, σχεδόν μου κόστισε τη ζωή μου" είπε.(...)Όταν οι πάροχοι υγείας αρνούνται στους ασθενείς σημαντική -και ΝΟΜΙΜΗ- πρόσβαση στην άμβλωση, οι συνέπειες μπορεί να είναι σοβαρές, συμπεριλαμβανομένων της συνέχισης μιας ακούσιας εγκυμοσύνης ή του κινδύνου για την υγεία ή τη ζωή της γυναίκας που μπορεί να προσφύγει σε μία επικίνδυνη διαδικασία (άμβλωσης) κ.λπ..https://www.google.gr/amp/s/broadly.vice.com/amp/en_us/article/a3a9zk/doctors-deny-abortions-religious-beliefs
Τι θα πει αρνήθηκε να πουλήσει αντισυλληπτικα; Δηλαδή δεν είχε πρόβλημα να τα φέρει στο μαγαζί και να τα έχει στο ράφι αλλά δεν ήθελε να τα περάσει από το ταμείο; Κάτι λείπει από την ιστορία...
Επί τη ευκαιρία, προτείνω να δείτε το Θεϊκό Κόλπο, μια καταπληκτική κροατική μαύρη κωμωδία: Σε ένα μικρό νησάκι κοντά στο Ντουμπρόβνικ, όπου οι γεννήσεις μειώνονται, ο νεαρός φανατικός καθολικός παππάς συνεννοείται με τον φαρμακοποιό και τρυπάνε όλα τα προφυλακτικά. Μαζί με πλήθος μωρών, γεννιούνται και πλήθος απροσδόκητων προβλημάτων από αυτήν την κατάφωρη παρέμβαση στην ιδιωτική ζωή των άλλων.Θεωρώ δε ότι ήθελε πολύ θάρρος να γυρίσει κανείς παρόμοια ταινία στην θρησκόληπτη Κροατία όπου η Εκκλησία, η άκρα δεξιά και οι φασίστες έχουν τεράστια δύναμη.
Γιατί δεν πάει να ανοίξει ένα μαγαζί που θα πουλάει κομποσκοίνια και εκκλησιαστικά είδη και να αφήσει το λειτούργημα του φαρμακοποιού για όλους όσους σέβονται τις επιλογές της ιδιωτικής ζωής των συνανθρώπων του;