Πέθανε ο Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος

Πέθανε ο Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος Facebook Twitter
0

Πέθανε, σε ηλικία 94 ετών, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους.

Τον θάνατό του ανακοίνωσε εκπρόσωπος της οικογένειας ενώ οκτώ μήνες νωρίτερα είχε πεθάνει και η επί δεκαετίες σύζυγός τους Μπάρμπαρα Μπους.

Ο Τζόρτζ Χέρμπερτ Ουόκερ Μπους έζησε περισσότερο από όλους τους προκατόχους του και υπήρξε ο 41ος πρόεδρος  των ΗΠΑ, από το 1989 έως το 1993. Κατά τη διάρκεια της μοναδικής θητείας του σημειώθηκε το οριστικό τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Η μοναδική αυτή θητεία του καθορίστηκε από την εξωτερική πολιτική, τη στιγμή που ο κομμουνισμός κατέρρευσε στην Ανατολική Ευρώπη.

Επίσης, επί προεδρίας Μπους έγινε η πρώτη αναμέτρηση των ΗΠΑ με τον Σαντάμ Χουσεϊν, το 1991, μετά την εισβολή του ιρακινού στρατού στο Κουβέιτ.

Πέθανε ο Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος Facebook Twitter
Πατέρας και γιος - Και οι δύο διετέλεσαν πρόεδροι των ΗΠΑ

Παρά την επίτευξη υψηλής δημοτικότητας που έφτανε στο 90%, ο Μπους κατηγορήθηκε ότι παραμέλησε τις εγχώριες υποθέσεις των ΗΠΑ και ηττήθηκε από τον Μπιλ Κλίντον στις εκλογές του 1992. Ένας από τους λόγους που δεν πέτυχε να κερδίσει τη δεύτερη προεδρική θητεία ήταν ότι αθέτησε  την προεκλογική υπόσχεσή του ότι δεν θα επιβάλει νέους φόρους.

Ο Μπους εισήλθε στην πολιτική το 1964 έχοντας προηγουμένως ιδρύσει στο Τέξας μια επιχείρηση πετρελαίου και ενώ έγινε εκατομμυριούχος από την ηλικία των 40 ετών.

Ο Μπους φοίτησε για λίγο στο φημισμένο πανεπιστήμιο του Γέιλ, όμως στρατεύθηκε λίγο μετά το Περλ Χάρμπορ και έγινε στα 18 του ο νεώτερος αεροπόρος του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού. Επιβίωσε της πτώσης του αεροπλάνου του, το οποίο καταρρίφθηκε το 1944 από τους Ιάπωνες πάνω από τον Ειρηνικό, και αποστρατεύθηκε με τον βαθμό του υποπλοιάρχου.

Μετά την απαλλαγή του από το Πολεμικό Ναυτικό το 1945, ο Μπους παντρεύτηκε την 18χρονη Μπάρμπαρα Πιρς. Ο γάμος τους διήρκεσε 73 χρόνια και απέκτησαν πέντε παιδιά.

Ο γιος του, Τζορτζ Μπους Τζούνιορ, διετέλεσε επίσης πρόεδρος των ΗΠΑ, από το 2001 έως το 2009. Έγραψε για τον θάνατο του πατέρα του στο Twitter:

«Ο Τζεμπ, ο Νιλ, ο Μάρβιν, η Ντόρο και εγώ με θλίψη ανακοινώνουμε πως, έπειτα από 94 αξιοσημείωτα χρόνια, ο μπαμπάς μας πέθανε. Ο Τζορτζ Χ. Ου. Μπους ήταν ένας άνθρωπος προικισμένος με ευγένεια χαρακτήρα και ο καλύτερος πατέρας που θα μπορούσε να επιθυμήσει ένας γιος ή μια κόρη».

Δήλωση για το θάνατο του Τζορτζ Μπους έκανε και ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, εξυμνώντας την αφοπλιστική του εξυπνάδα, την αυθεντικότητα του χαρακτήρα του και την σταθερή αφοσίωσή του στην πίστη, την πατρίδα και την οικογένεια.

Ο Τραμπ χαιρέτισε την «αταλάντευτη ηγεσία» του προκατόχου του, Τζορτζ Χέρμπερτ Ουόκερ Μπους. «Μέσω της αυθεντικότητάς του, του πνεύματός του και της αταλάντευτης δέσμευσής του υπέρ της πίστης, της οικογένειας και της χώρας του, ο πρόεδρος Μπους ενέπνευσε γενιές αμερικανών συμπολιτών», αναφέρει ο Τραμπ σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Μπουένος Άιρες, όπου συμμετέχει στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20).

«Ο Τζορτζ Μπους έβρισκε πάντα έναν τρόπο να θέτει τον πήχη ψηλότερα... Το παράδειγμά του θα παραμείνει ζωντανό, ενθαρρύνοντας και τις μελλοντικές γενιές Αμερικανών να κυνηγούν ευγενείς στόχους», αναφέρει χαρακτηριστικά στην δήλωσή του ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ