Σαν σήμερα, 900 πιστοί σέκτας αυτοκτόνησαν μαζικά κατ' εντολήν του σκοτεινού ηγέτη τους

Σαν σήμερα, 900 πιστοί σέκτας αυτοκτόνησαν μαζικά κατ' εντολήν του σκοτεινού ηγέτη τους Facebook Twitter
Το Τζόουνσταουν της Γουιάνα έγινε η σκηνή μιας από τις πιο ανατριχιαστικές τραγωδίες στην αμερικανική ιστορία
4

Περισσότεροι από 900 άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους ήταν παιδιά, πέθαναν σαν σήμερα το 1978, σε μια μαζική αυτοκτονία που συγκλόνισε όλο τον κόσμο.

Πριν από τέσσερις δεκαετίες ο Τζέιμς Τζόουνς, ηγέτης μιας αμερικανικής λατρευτικής σέκτας στη ζούγκλα της Γουιάνας, διέταξε τους οπαδούς του να δολοφονήσουν έναν Αμερικανό ηγέτη και αρκετούς δημοσιογράφους και έπειτα τους ζήτησε να αυτοκτονήσουν μαζικά με κυάνιο.

Η σφαγή στην Τζόουνσταουν της Γουιάνα, ήταν μέχρι και την 11η Σεπτεμβρίου το μεγαλύτερο μοναδικό περιστατικό θανάτου πολιτών στην αμερικανική ιστορία.

Ο Τζέιμς Γουόρεν "Τζιμ" Τζόουνς ήταν ο ιδρυτής και ο ηγέτης του Ναού του Λαού, ο άνθρωπος που από ιεροκήρυκας ειρήνης και αγάπης κατέληξε να οδηγήσει σε θάνατο εκατοντάδες ανθρώπους. 

Ο Τζόουνς γεννήθηκε στην Ιντιάνα και ξεκίνησε τον Ναό εκεί στη δεκαετία του 1950. Αργότερα μετακίνησε τον Ναό στην Καλιφόρνια, στα μέσα της δεκαετίας του 1960, και απέκτησε φήμη με την κίνηση της έδρας του Ναού στο Σαν Φρανσίσκο στις αρχές του 1970.

Περιγράφεται ως έξυπνο και περίεργο παιδί, το οποίο ενστικτωδώς ένιωσε έλξη από τη θρησκεία, ιδιαίτερα από χαρισματικές χριστιανικές παραδόσεις, όπως η Πεντηκοστιανισμός ενώ ήταν ένας παθιασμένος υποστηρικτής της φυλετικής ισότητας.

Σαν σήμερα, 900 πιστοί σέκτας αυτοκτόνησαν μαζικά κατ' εντολήν του σκοτεινού ηγέτη τους Facebook Twitter
ΟΤζέιμς Τζόουνς

Ο ιδιοσυγκρασιακός συνδυασμός του Ευαγγελικού Χριστιανισμού, η πνευματικότητα του New Age και η ριζοσπαστική κοινωνική δικαιοσύνη που διακήρυττε, προσέλκυσαν μια ενθουσιώδη μάζα πιστών την οποία αποκάλεσε εκκλησία του Ναού των Λαών.

Ο Ναός των Λαών υποστήριζε τον σοσιαλισμό και την κοινοτική ζωή και ενσωματώθηκε φυλετικά σε ένα εξαιρετικό πρότυπο που σπάνια συναντούσε κανείς μέχρι τότε. Το 1965, ο Τζόουνς διέταξε να μετακομίσει ο Ναός των Ναών στην Καλιφόρνια.

Απομακρύνθηκε σταδιακά από τις παραδοσιακές χριστιανικές διδασκαλίες, ισχυριζόμενος ότι ήταν η μετενσάρκωση μορφών όπως ο Χριστός και ο Βούδας. 

Μέχρι τη δεκαετία του '70, ο Ναός των Λαών, είχε αποκτήσει σημαντική πολιτική επιρροή και αξιοσημείωτη αποδοχή. Η έντονη υπεράσπιση των καταπιεσμένων από τον Τζόουνς, κέρδισε τον θαυμασμό των προσωπικοτήτων όπως η Άντζελα Ντέιβις και ο Χάρβεϊ Μιλκ και υποστήριξη ομάδων όπως οι Μαύροι Πάνθηρες.

Ο Ναός των Λαών ήταν επιτυχής, όπως σημειώνει ο David Talbot στο Salon, εν μέρει επειδή ήταν πολιτικά χρήσιμος: «Ο Τζόουνς μπορούσε να δώσει πολλούς πιστούς σε διαδηλώσεις, εκστρατείες και πολιτικούς χώρους».

Εντούτοις, υπήρχαν ήδη τα πρώτα σκοτεινά σημάδια. Οι οπαδοί αφιερώνονταν πλήρως στο ουτοπικό έργο της εκκλησίας, απέρριπταν  τον προσωπικό τους πλούτο, εργάζονταν χωρίς αμοιβή πολλές ώρες για την εκκλησία και συχνά αποκόβονταν τελείως από τις οικογένειές τους. 

Στη μελέτη του για τη σέκτα, ο συγγραφέας Shiva Naipaul, ισχυρίστηκε ότι ο ναός των Λαών ήταν στην καρδιά του ένα φονταμενταλιστικό θρησκευτικό κίνημα. Το αποτέλεσμα «δεν ήταν ούτε η φυλετική δικαιοσύνη ούτε ο σοσιαλισμός αλλά μια παρωδία των δύο», έγραφε ο συγγραφέας.

Ο Τζόουνς, που από καιρό πίστευε ότι οι ΗΠΑ κινδυνεύουν από επικείμενο πυρηνικό ολοκαύτωμα, αναζητούσε ένα μέρος όπου η εκκλησία του θα ήταν «ασφαλής». Τελικά επέλεξε τη Γουιάνα, μια πρώην Βρετανική αποικία στη Νότια Αμερική.

Το 1977 ο Ναός των Ναών μετακόμισε το αρχηγείο του σε μια απομακρυσμένη περιοχή στη ζούγκλα της Γουιάνας. Ο Τζόουνς έλεγε πως εκεί θα μπορούσαν να οικοδομήσουν μια ουτοπική κοινωνία χωρίς ανάμιξη των κυβερνήσεων ή των μέσων ενημέρωσης. Οι πιστοί του ακολούθησαν και άρχισαν να μετατρέπουν τη ζούγκλα σε μια κλειστή αγροτική κοινότητα που έγινε γνωστή ως Τζόουνσταουν, ο τόπος της μεγάλης σφαγής.

Σαν σήμερα, 900 πιστοί σέκτας αυτοκτόνησαν μαζικά κατ' εντολήν του σκοτεινού ηγέτη τους Facebook Twitter

Η εκκλησία μετέδιδε τους μονόλογους του Τζόουνς στους κατοίκους από το μεγάφωνο καθώς εκείνοι εργάζονταν σκληρά και τα βράδια παρακολουθούσαν υποχρεωτικά μαθήματα προπαγάνδας.

Ελάχιστα πράγματα ήταν γνωστά για τη ζωή εκεί, αλλά κανείς δεν έδινε άλλωστε και ιδιαίτερη σημασία, θεωρώντας πως ήταν απλά μια ομάδα τρελών που αποφάσισε να απομακρυνθεί από τον κόσμο και να αφιερωθεί στη θρησκεία.

Η κυβέρνηση στη Γουιάνα αγνόησε τα σημάδια της αυταρχικής και παρανοϊκής κάμψης της λατρείας. Πίσω στις ΗΠΑ, όμως, οι γονείς των κατοίκων της κοινότητας άρχισαν να ανησυχούν για τις περίεργες επιστολές ή την έλλειψη τους από τα παιδιά τους και άσκησαν πιέσεις στην κυβέρνηση για έρευνα.

Όταν μια οικογένεια στις ΗΠΑ κέρδισε μια νομική μάχη για την επιμέλεια ενός παιδιού, η παράνοια στη σέκτα κλιμακώθηκε και πολλά άρχισαν να αλλάζουν. Η κοινότητα έγινε ένοπλο στρατόπεδο, με εθελοντές να απειλούν με πόλεμο και θάνατο όποιον εμπόδιζε το έργο τους.

Κατά τη διάρκεια της (φανταστικής) πολιορκίας, οι Black Panthers Huey Newton και η Άντζελα Ντέιβις μίλησαν στους κατοίκους για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους. Η Ντέιβις είπε στους πιστούς ότι ήταν πρωτοπόροι της επανάστασης και έπρεπε να αντισταθούν σε αυτό που αποκαλούσε «μια βαθιά συνωμοσία» εναντίον τους.

Κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο ηγέτης του Ναού του Λαού, διέταξε να ξεκινήσουν ασκήσεις που ονομάζονταν «λευκές νύχτες», στις οποίες οι κάτοικοι θα ασκούσαν μαζική αυτοκτονία.

Η ανησυχία μεγάλωνε στις στις ΗΠΑ, και ο σύμβουλος της Καλιφόρνια Leo Ryan οργάνωσε ταξίδι με αντιπροσωπεία δημοσιογράφων και άλλων ερευνητών στην Τζόουνσταουν.

Σαν σήμερα, 900 πιστοί σέκτας αυτοκτόνησαν μαζικά κατ' εντολήν του σκοτεινού ηγέτη τους Facebook Twitter

Η αντιπροσωπεία έφτασε στη ζούγκλα στις 17 Νοεμβρίου του 1978 και έγινε δεκτή από την ηγέτη. Ωστόσο κλήθηκε αναγκαίος ο τερματισμός της στις 18 Νοεμβρίου καθώς ένα μέλος της κοινότητας προσπάθησε να μαχαιρώσει τον Ryan. Αν και στην αρχή όλα έδειχναν ειρηνικά στην κοινότητα, η αποστολή σύντομα προσεγγίστηκε από πιστούς που ήταν πρόθυμοι να αποκαλύψουν τα βασανιστήρια και τις σκοτεινές τακτικές του ηγέτη τους.

Το πρωί, καθώς η αντιπροσωπεία επέστρεφε στην αεροδιάδρομο, συνοδευόμενη από δώδεκα κατοίκους και χωρίς να έχει αποκαλύψει το υλικό που είχε συγκεντρώσει, δέχτηκε την επίθεση που είχε διατάξει ο Τζόουνς

Καθώς γινόταν η επιβίβαση στα αεροπλάνα, οι κάτοικοι έβγαλαν όπλα και άνοιξαν πυρ. Σκότωσαν τον Ryan και τέσσερις άλλους - συμπεριλαμβανομένων δύο φωτογράφων- και κατάσχεσαν το υλικό της επίθεσης. Οι τραυματισμένοι επιζώντες έτρεξαν αιμόφυρτοι στο δάσος. Μια από τις βοηθούς του Ryan, η Jackie Speier, επέζησε και τώρα είναι σύμβουλος στο 14ο διαμέρισμα της Καλιφόρνια.

Μετά τους φόνους, ο ηγέτης πίσω στην κοινότητα, ανακοίνωσε ότι ήρθε η ώρα για την τελική «Λευκή Νύχτα». Για να μειώσει τις αντιδράσεις είπε στους κατοίκους ότι ο Ryan είχε ήδη δολοφονηθεί, σφραγίζοντας τη μοίρα της κοινότητας και χαρακτηρίζοντας «την επαναστατική αυτοκτονία» το μόνο πιθανό επόμενο βήμα.

Οι περισσότεροι το δέχτηκαν χωρίς διαφωνία αλλά κάποιοι εξαναγκάστηκαν να πιουν το δηλητήριο. Τα παιδιά, πάνω από 300, δηλητηριάστηκαν πρώτα και τα ηχητικά ντοκουμέντα που αργότερα ανακτήθηκαν από το FBI έχουν καταγράψει τις κραυγές του πόνου τους.

Όταν τα στρατεύματα της Γουιάνας έφτασαν στο σημείο το επόμενο πρωί, ανακάλυψαν τις σορούς. Ένας μικρός αριθμός επιζώντων, κυρίως ανθρώπων που είχαν κρυφτεί κατά τη διάρκεια της δηλητηρίασης, έκανε την εμφάνισή του. Ο Τζόουνς βρέθηκε νεκρός από πυροβολισμό και φαίνεται πως αυτοκτόνησε.

Διεθνή
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

3 σχόλια
Συνήθως στην περίπτωση του θρησκευτικού κινήματος "Peoples Temple of the Disciples of Christ" οι περισσότεροι εστιάζουν στην τραγική αυτή κατάληξη, αναρωτώμενοι «πώς στην ευχή αυτός ο nutjob, ο Jim Jones κατάφερε να πείσει την συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων να αυτοκτονήσουν, εξαναγκάζοντας και τα παιδιά τους σ’ αυτήν την ζοφερή τύχη (και επίσης μπορούμε, αφ’ υψηλού να σκεφτούμε ότι για να καταλήξουν έτσι αυτοί ίσως ήταν ελαφρώς ηλίθιοι ή χτυπημένοι από τα ναρκωτικά ή κάτι τέτοιο τελοσπάντων). Κι όμως το πώς ξεκίνησε μία (χριστιανική) ευαγγελική πεντηκοστιανή εκκλησία στην Ιντιάνα το 1955 [μ' όλες τις γνωστές πρακτικής αυτής, αλλά με συγκεκριμένες έμπρακτες ευαισθησίες και ενδιαφέροντα περί κοινωνικής δικαιοσύνης …σε έναν κόσμο όπου "το κυριακάτικο κήρυγμα" θεωρούταν κατά τον Jones (και -κακά τα ψέματα- ήταν) ως η πιο «segregated» ώρα] να φτάσει σε μία παρανοϊκή κατάσταση (ελέγχου του νου και των πράξεων, της σίτισης, της εργασίας, της σεξουαλικότητας) ομηρίας στην Γουϊάνα στα τέλη των 70s …αποτελεί μία μεγάλη, μεγάλη ιστορία. Και δεν αφορά μόνο τον «τρελό» που τον πίστεψαν κάτι οι αφελείς.Η δημογραφία των ακολούθων, αλλά και των κατοίκων της Jonestown (αποτελούμενη κατά ένα 40% από μαύρες γυναίκες …μάλλον to bottom ladder της κοινωνικής διαστρωμάτωσης και του προνομίου) από μόνη της είναι ενδιαφέρουσα και ενδεχομένως καταδεικνύει κάποια πράγματα σε σχέση με το ότι από την αρχή είχαν προσεγγιστεί άνθρωποι που δεν ήταν, ακριβώς, βολεμένοι στο "big fat american dream". Αξίζει να αναφερθεί ότι οι επιζώντες έπρεπε να αντιμετωπίζουν σοβαρά ζητήματα ενοχής και ντροπής, ενώ σαν θύματα, ενδεχομένως, έφτασαν να διαπομπεύονται για τις πρότερές τους επιλογές (a vicious circle some would say). Κάποιοι έχοντας ξεφύγει από την «σφαγή», διότι αλίμονο αν μπορεί να αποκαλέσει κανείς αυτό το πράγμα 100% free will αυτοκτονία ενηλίκων και παίδων: είναι suicide-murder, επέστρεψαν στις ΗΠΑ και έμειναν σε κοινότητες του People's Temple, χαρακτηριστικά: «Laura returned to the US at the end of November 1978 and moved back into the People's Temple community in California - a decision that she says she had no qualms about."They were my family. I had lived with them for eight years, I knew them so intimately," she says. "I never had any fears. Jim Jones was the only one who was invested in the deaths.""We had gone through this collective trauma together. And it made sense to go through the healing together.Άλλοι αναφέρουν ότι δεν ήταν όλα κακά στην Jonestown και ότι φέρουν ευχάριστες αναμνήσεις, άλλοι ότι η παράνοια είχε φτάσει σε τέτοιο σημείο όπου τους έβαζαν να υπογράφουν αναληθείς απολογίες εγκλημάτων και τις παρέδιδαν στον Jones, ως ένδειξη εμπιστοσύνης και υποταγής.Αυτό που θυμάμαι από ένα ανάλογο ντοκιμαντέρ, που είχα δει πριν αρκετά χρόνια, ήταν ότι αυτό το *αγροτικό* εγχείρημα στην τροπική Γουϊάνα ήταν εξ αρχής δύσκολο και τελικώς ανεπιτυχές, και προφανώς όταν οι πόροι είναι περιορισμένοι και τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως τα έχεις φανταστεί, από άποψη επάρκειας, υποθέτω, ακόμη και φαγητού, τα πράγματα δεν είναι καλά, on top of everything else, βέβαια…Αναλυτικότατα η ιστορία εδώ: https://jonestown.sdsu.edu/?page_id=61794#_ftn185
Αυτή η υπόθεση, από παιδί που την είχα πρωτόδιαβασει μα στοίχειωνε... Πως μπορείς να πείσεις 900 άτομα να αυτοκτονήσουν ταυτόχρονα; Δεν είναι εν τω μεταξύ η μόνη υπόθεση απλώς ειναι η πλέον κραυγαλέα. Την "πνευματική" άνοιξη των παιδιών των λουλουδιών, συνόδευσαν μερικά τέτοια φαινόμενα παρανοϊκών αυτοκόλλητων σωτήρων, "χτιστών", γκουρού κλπ.