ΝBC: O Τραμπ σκέφτεται να δώσει στην Τουρκία τον Γκιουλέν για να κατευνάσει τον Ερντογάν για τον Κασόγκι

ΝBC: O Τραμπ σκέφτεται να δώσει στην Τουρκία τον Γκιουλέν για να κατευνάσει τον Ερντογάν για τον Κασόγκι Facebook Twitter
EPA
0

Ευρύτερες επιπτώσεις φαίνεται πως έχει η δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι, καθώς φαίνεται πως ο Ντόναλντ Τραμπ σκέφτεται σοβαρά να εκδώσει τον Φετουλάχ Γκιουλέν στην Τουρκία, προκειμένου να κατευνάσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.  

Αυτό τουλάχιστον μεταδίδει το NBC επικαλούμενο δύο κορυφαίους αξιωματούχους του Λευκού Οίκου.  

Σύμφωνα με το αμερικάνικο κανάλι τον περασμένο μήνα αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ ζήτησαν από τις ομοσπονδιακές αρχές επιβολής του νόμου να εξετάσουν νομικές οδούς για την απέλαση του Φετουλάχ Γκουλέν, προκειμένου να πείσουν τον Ερντογάν να μην είναι τόσο πιεστικός απέναντι στην κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας. 

 Σύμφωνα με το NBC υπήρξαν ντιρεκτίβες προς το υπουργείο Δικαιοσύνης και το FBI για να εξεταστεί ξανά το αίτημα της Τουρκίας για έκδοση του κληρικού που η Άγκυρα θεωρεί ενορχηστρωτή της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016. 

Επίσης υπήρξε αίτημα προς το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας για το νομικό στάτους του Γκιουλέν. Ο Λευκός Οίκος ήθελε λεπτομέρειες για το καθεστώς παραμονής του στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με ανθρώπους που έχουν γνώση του ζητήματος, ο Γκιουλέν έχει «πράσινη κάρτα». Ζει στην Πενσιλβανία από τα τέλη της δεκαετίας του 1990. 

Σύμφωνα με το NBC οι υπηρεσιακοί αξιωματούχοι αντέδρασαν έντονα στα αιτήματα του Λευκού  Οίκου. 

Το NBC ζήτησε απαντήσεις από εκπροσώπους του Συμβουλίου Εθνική  Ασφάλειας και του FBI οι οποίοι αρνήθηκαν κάποιο σχόλιο ενώ το υπουργείο Δικαιοσύνης και το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας δεν απάντησαν στο αίτημα του καναλιού. 

Από την πλευρά της Άγκυρας Τούρκος αξιωματούχος ανέφερε πως για τη χώρα του δεν υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στις δύο υποθέσεις. «Θέλουμε να δούμε δράση στην περίπτωση της έκδοσης του Γκιουλέν και θα συνεχίσουμε την έρευνα μας για τη δολοφονία Κασόγκι», είπε. 

Διεθνή
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Διεθνή / Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Η νεαρή μητέρα υπέκυψε στα τραύματά της λίγο πριν γεννηθεί η κόρη της - «Ακόμα και αν αυτό το παιδί επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», είπε ο γιατρός της πτέρυγας νεογνών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ο πρώην αρχηγός του Ουφίτσι ορκίζεται να σώσει τη Φλωρεντία εάν εκλεγεί δήμαρχος

Διεθνή / Φλωρεντία: Ο πρώην διευθυντής της γκαλερί Ουφίτσι ορκίζεται να διώξει τα μπέργκερ από τους δρόμους αν εκλεγεί δήμαρχος

Υποστηριζόμενος από το κόμμα της Μελόνι, ο Έικε Σμιντ λέει ότι η καταστολή του εγκλήματος και του υπερτουρισμού θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της Φλωρεντίας
NEWSROOM
Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

LiFO politics / Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και είκοσι από την ένταξη στην Ε.Ε., σχεδόν μισό εκατομμύριο Κύπριοι θα ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές. Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που τους απασχολούν, εκτός από την τουρκική εισβολή και κατοχή; Και ποια είναι η εξέλιξη της πρωτοβουλίας αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα; Η Βασιλική Σιούτη μιλά με τον δημοσιογράφο Κώστα Βενιζέλο από τη Λευκωσία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ