Χειροκροτήματα και αποδοκιμασίες για Μέρκελ όταν μίλησε για «ευρωπαϊκό στρατό»

Χειροκροτήματα και αποδοκιμασίες για Μέρκελ όταν μίλησε για «ευρωπαϊκό στρατό» Facebook Twitter
EPA
7

Χειροκροτήματα αλλά και αποδοκιμασίες από τους ευρωσκεπτικιστές βουλευτές του Ευρωκοινοβουλίου για την Άνγκελα Μέρκελ, όταν ζήτησε τη δημιουργία «ενός πραγματικού ευρωπαϊκού στρατού» 

Η παρέμβαση της Γερμανίδας καγκελαρίου στην Ευρωβουλή χαρακτηρίστηκε από τους υψηλούς τόνους, την αυτοκριτική αλλά και τις χιουμοριστικές αναφορές. 

Η Άνγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε σε τρεις προτεραιότητες αρχές για την Ε.Ε.: Εξωτερική πολιτική με τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφαλείας και ενιαίου ευρωπαϊκού στρατού, ο οποίος πάντως δεν θα ανταγωνίζεται το ΝΑΤΟ. Οικονομική ατζέντα με κοινές γαλλογερμανικές προτάσεις- μέχρι τον Δεκέμβριο- και έμφαση στη βασική αρχή ότι «ευθύνη και έλεγχος πάνε μαζί». Κοινός «δρόμος» για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος με ενιαία ρύθμιση των κανονισμών ασύλου (χωρίς συγκεκριμένη αναφορά σε αναθεώρηση του «Δουβλίνου»).

Σχετικά με τα επόμενα βήματα για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, η Άγκελα Μέρκελ τόνισε ότι η πανευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων θα έρθει μόνον όταν οι εθνικές κυβερνήσεις μειώσουν «τα εθνικά ρίσκα».

Σε άλλο απόσπασμα της ομιλίας της, η καγκελάριος ανέφερε ότι «αλληλεγγύη σημαίνει υπέρβαση των εθνικών εγωϊσμών» και «αποτελεί κεντρικό κομμάτι των συνθηκών και μέρος του ευρωπαϊκού DNA».

Ως παράδειγμα ανέφερε τα προγράμματα διάσωσης στην περίοδο της ευρω-κρίσης, για να προσθέσει ωστόσο: «Το κοινό μας νόμισμα μπορεί να λειτουργήσει μόνο αν το κάθε κράτος-μέλος διασφαλίζει βιώσιμα οικονομικά στο εσωτερικό του». Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της σοσιαλιστικής ομάδας Ούντο Μπούλμαν άσκησε κριτική στη τρόικα που «δεν είχε δημοκρατική νομιμοποίηση γιατί ήταν αποτέλεσμα τεχνοκρατικών αποφάσεων», ενώ ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ. Νίκος Ανδρουλάκης ρώτησε την καγκελάριο εάν έχει μετανιώσει για την πολιτική που ακολούθησε στο ελληνικό ζήτημα.

Ιδιαίτερα οι αναφορές Μέρκελ σε έναν μελλοντικό ευρωπαϊκό στρατό προκάλεσαν αποδοκιμασίες από την πτέρυγα των ευρωσκεπτικιστών, οι οποίες γίνονταν όλο και πιο έντονες.

Η καγκελάριος φάνηκε να το αντιμετωπίζει ψύχραιμα λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν με ταράζετε, από κοινοβούλιο έρχομαι κι εγώ...». Μετά το τέλος της ομιλίας πολλοί από τους ευρωβουλευτές των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων χειροκροτούσαν όρθιοι, ωσάν να ήθελαν να καλύψουν μεμονωμένες φωνές, οι οποίες θύμιζαν μάλλον άναρθρη κραυγή παρά αποδοκιμασία. Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι παρενέβη με αποφασιστικότητα και κάνοντας χιούμορ ζήτησε «να έρθει παρακαλώ ένας κτηνίατρος στην αίθουσα» αποφορτίζοντας την κατάσταση.

Στη δική του τοποθέτηση, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εκφράστηκε με θετικά σχόλια για την πολιτική Μέρκελ, ιδιαίτερα στο προσφυγικό, ζητώντας ωστόσο από την καγκελάριο να στηρίξει «λίγο περισσότερο» τις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Δεν παρέλειψε να απευθύνει αιχμές, πιθανότατα προς κάποιους ευρωβουλευτές, σημειώνοντας ότι «το χειροκρότημα σήμερα ήταν ισχυρότερο από την υποστήριξη προς τις προτάσεις αυτές...». Από την άλλη πλευρά «το χειροκρότημα της CSU θα μπορούσε να είναι και λιγότερο συγκρατημένο», ανέφερε ο Γιούνκερ- σαφής αιχμή για τη σκληρή γραμμή των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών και κυβερνητικών εταίρων της Μέρκελ στο προσφυγικό ζήτημα.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle, Euronews

Διεθνή
7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Η μεγάλη πρωθιέρεια του εθνικού εγωισμού εξέθρεψε όσο λίγοι το τέρας του έξαλλου λαϊκισμού, με τους χειρισμούς της κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης. Τώρα, το τέρας έχει στραφεί και εναντίον της, όπως πολύ συχνά συμβαίνει. Και δεν της αρέσει διόλου! Ωστόσο, είναι υπερβολικά αργά για να μετανοιώσει...
Μέρκελ: «αλληλεγγύη σημαίνει υπέρβαση των εθνικών εγωϊσμών» και «αποτελεί κεντρικό κομμάτι των συνθηκών και μέρος του ευρωπαϊκού DNA». Ο μόνος τρόπος που μπορώ να φανταστώ για να είναι ειλικρινής η Μέρκελ είναι ο εξής: να ισχύουν όλα όσα περιγράφει η επιστημονική φαντασία για παράλληλα σύμπαντα με διαφορετικές -έως και εντελώς αντίθετες- πραγματικότητες...Πραγματικά μου θύμισε Φίλιπ Ντικ και τον "Ανθρωπο στο ψηλό κάστρο"
Κάποτε το ονειρευτήκαμε, εσύ από συντηρητική σκοπιά, εγώ από οικολογική/αριστερή.Έκτοτε, η πορεία εκτροχιάστηκε και, δυστυχώς, τα ευρωπαϊκά ιδεώδη νοσηλεύονται βαριά τραυματισμένα στην εντατική. Αν επιβιώσουν (πράγμα διόλου αυτονόητο), μάλλον θα έχουν αποκτήσει μια -μερική ή ολική- αναπηρία...Φυσικά, αυτός δεν είναι λόγος για να πάψει να αγωνίζεται κανείς.
Ρε αδερφέ ξέρεις τη σκοπιά μου; Ειλικρινά τώρα...Το γεγονός ότι δεν είμαι της σχολής "αγκαλιάστε τα δέντρα και πιείτε καλαματιανό κι όλα θα παν καλά" με κάνει να έχω συντηρητική σκοπιά; Όταν καταψηφίστηκε το ευρωσύνταγμα στη Γαλλία για μένα ήταν μαύρη μέρα.Μέσα στα ιδεώδη πρέπει να βάλεις και την κοινή ευρωπαϊκή ταυτότητα. Έναν κοινό ευρωπαϊκό "εθνισμό". Νο1 εχθρός αυτού του κοινού ευρωπαϊκού "εθνισμού" είναι η αριστεροσύνη.
Φυσικά και δεν ξέρω προσωπικά, μπορώ όμως να συνάγω διαβάζοντας ορισμένα κείμενα (και εσύ είσαι πολυγραφότατος...). Και το συμπέρασμα στο οποίο έχω καταλήξει είναι ότι συνήθως (στην μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων) διακατέχεσαι από συντηρητικές και μερικές φορές εξαιρετικά συντηρητικές απόψεις. Φυσικά, πρόκειται για δικαίωμά σου. Για μένα, η ημέρα που καταψηφίστηκε το Ευρωσύνταγμα ήταν μια μεγάλη ημέρα. Γιατί σε αυτό δεν αντιτάχτηκαν μόνο οι ακροδεξιοί της Λεπέν και οι εθνολαϊκιστές, αλλά και οι Οικολόγοι, η αριστερά και ένα μέρος του σοσιαλιστικού κόμματος. Γιατί, χάρη σε αυτό το Σύνταγμα, οι αρχές του νεοφιλελευθερισμού θα αποκτούσαν την αυξημένη συνταγματική τυπική ισχύ, η οποία θα ήταν εντελώς αδύνατον να αναθεωρηθεί, ενώ μια "απλή" Συνθήκη αναθεωρείται, πολύ δύσκολα μεν αλλά αναθεωρείται.Μάλιστα, με εξαίρεση την τροτσκιστική κυρίως άκρα αριστερά, οι Οικολόγοι, η αριστερά και οι διαφωνούντες Σοσιαλιστές ήταν (και είναι) απόλυτα ευρωπαϊστές. Βλέπεις, η δική μου Ευρώπη είναι αρκετά διαφορετική από τη δική σου. Κι αν είναι (κυρίως ήταν) υπερήφανη για τα επιτεύγματά της, δεν υπήρξε ποτέ -και δεν μπορεί ποτέ να είναι- εθνικιστική. Κι επειδή σου αρέσουν τα top-ten, No 1 εχθρός της Ευρώπης είναι κατά τη γνώμη μου ο εθνικισμός
Listen to me baby.Η "δική" μου η Ευρώπη και η "δική" μου η πατρίδα θέλω να υπάρχουν και σε 50 χρόνια από τώρα. Για να γίνει αυτό πρέπει -και οι δύο- να καταστούν οικονομικά βιώσιμες.Η δήθεν αριστερή φιλολογία, που για χρόνια έπαιρνε ως δεδομένο ότι "λεφτά υπάρχουν" και έπαιζε εκ του ασφαλούς, οδηγεί και τις δύο με μαθηματική ακρίβεια στην οικονομική υποδούλωση.Και δεν είναι μόνο οικονομική η υποδούλωση. Είναι πρωτίστως νοητική. Αφιονισμένοι από ανεφάρμοστες πρακτικά ιδέες, ή ακόμα χειρότερα από ιδέες που κατακρεουργούν τη λογική όπως ο ακτιβιστικός δικαιωματισμός, αλαλάζουν τα αριστερά πλήθη από καθαρή διανοητική αυταρέσκεια.Για μένα συντηρητισμός είναι οι δικές σου απόψεις. Απόψεις που αφορούν το χθες και το αντίπροχθες αναμασώντας ιδέες που ήταν φρέσκες το 1880 ή το 1920!Μην με παρεξηγείς σε θεωρώ και ηθικό στοιχείο και καλοπροαίρετο. Απλά έχεις μια θρησκευτικού τύπου λατρεία σε παρωχημένες ιδέες.