Κρίσιμες εκλογές για Τραμπ στις ΗΠΑ- Άνοιξαν οι κάλπες στην Ανατολική Ακτή

Κρίσιμες εκλογές για Τραμπ στις ΗΠΑ- Άνοιξαν οι κάλπες στην Ανατολική Ακτή Facebook Twitter
EPA
0

Οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, καθώς άνοιξαν ήδη οι κάλπες στα εκλογικά κέντρα της Ανατολικής Ακτής. Οι εκλογές θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικές για το μέλλον της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ .

Συνολικά κρίνονται και οι 435 θέσεις στη Βουλή των Αντιπροσώπων και 35 από τις 100 θέσεις στη Γερουσία. Τα δύο σώματα, μαζί, συναποτελούν το Κογκρέσο.

Επίσης διεξάγονται εκλογές για τη θέση του κυβερνήτη στις 36 από τις 50 πολιτείες. 

Οι πρώτες πολιτείες στις οποίες άνοιξαν οι κάλπες ήταν το Νιου Χάμσαϊρ, το Νιου Τζέρσεϊ, η Νέα Υόρκη, το Μέιν και η Βιρτζίνια. 

Οι ανταποκρίσεις ως τώρα κάνουν λόγο για αυξημένη συμμετοχή σε σχέση με προηγούμενες αναμετρήσεις. 

Τα προγνωστικά λένε πως πως πιθανότατα οι Ρεπουμπλικάνοι θα χάσουν τον έλεγχο που έχουν αυτή τη στιγμή και στα δύο σώματα.

Οι Δημοκρατικοί αναμένεται να κερδίσουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όμως αυτό θεωρείται πολύ δυσκολότερο να συμβεί στη Γερουσία. 

Ενδεικτικό του πόσο πολωμένο είναι το κλίμα είναι το γεγονός πως στις προεκλογικές συγκεντρώσεις των Δημοκρατικών υπήρχε έντονη παρουσία του Μπάρακ Ομπαμα, κάτι που δεν συνηθίζεται από πρώην προέδρους.

Μάλιστα, ο κ. Ομπάμα έγραψε στο Twitter ότι η εν λόγω ψηφοφορία μπορεί να είναι η πιο σημαντική της ζωής των σύγχρονων Αμερικανών. «O χαρακτήρας της χώρας κρίνεται στις κάλπες» έγραψε χαρακτηριστικά. 

Την ίδια στιγμή Ο Ντόναλντ Τραμπ ολοκλήρωσε την προεκλογική του παρουσία μιλώντας σε εκδηλώσεις σε 3 πολιτείες μέσα σε ένα 24ωρο.

Κρίσιμες εκλογές για Τραμπ στις ΗΠΑ- Άνοιξαν οι κάλπες στην Ανατολική Ακτή Facebook Twitter
ΕPA

Και σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία τα social media είναι αντικείμενο έντονης συζήτησης. 

Το Facebook ανακοίνωσε ότι μπλόκαρε περίπου 30 λογαριασμούς του δικτύου του, όπως και 85 λογαριασμούς στο Instagram, οι οποίοι θα μπορεί να συνδέονται με ξένες κρατικές οντότητες και να χρησιμοποιηθούν για ανάμειξη στις ενδιάμεσες αμερικανικές εκλογές.

Η ανακοίνωση αυτή γίνεται λίγο καιρό μετά την ανακοίνωση από τις αρχές και τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ ότι δεν εντόπισαν απόπειρες ανάμειξης στην εκλογική διαδικασία, αλλά οι Αμερικανοί θα πρέπει να προσέχουν για ρωσικές προσπάθειες μετάδοσης πλαστών πληροφοριών.

«Στο πλαίσιο των προσπαθειών μας να εμποδίσουμε ανάμειξη στο Facebook κατά τη διάρκεια των εκλογών, είμαστε σε τακτική επαφή με τις αρμόδιες αρχές για την εφαρμογή της νομοθεσίας, με ειδικούς εκτός εταιρείας αλλά και με άλλες εταιρείες σε όλο τον κόσμο», αναφέρει το Facebook.

«Οι προκαταρκτικές μας έρευνες έχουν οδηγήσει στον εντοπισμό μέχρι στιγμής 30 λογαριασμών στο Facebook και 85 στο Instagram που θα μπορούσαν να έχουν σχέση με συντονισμένες παράτυπες δραστηριότητες. Αμέσως μπλοκάραμε τους λογαριασμούς αυτούς και ερευνούμε γι'αυτούς με μεγαλύτερη λεπτομέρεια», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Ένας πρώην τραγουδιστής της πανκ στο Τέξας

Η μονομαχία στις εκλογές για τη Γερουσία που θα παρακολουθηθεί ίσως περισσότερο από κάθε άλλη και είναι επιπλέον η πιο δαπανηρή διεξάγεται στο Τέξας. Ένας σαραντάρης πρώην τραγουδιστής της πανκ, ο Μπέτο Ο'Ρουρκ, υποστηρικτής ενός καθολικού συστήματος υγείας και του περιορισμού της οπλοκατοχής, αντιμετωπίζει τον νυν γερουσιαστή Τεντ Κρουζ.

Ο «Μπέτο», όπως τον αποκαλούν οι οπαδοί του, βρίσκεται μπροστά από τον αντίπαλό του στις μεγάλες πόλεις, όμως θα πρέπει να πείσει και τη συντηρητική ύπαιθρο για να κερδίσει την εκλογή.

Για τους Δημοκρατικούς, η κατάκτηση του ρεπουμπλικανικού προπύργιου του Τέξας θα ήταν ένας πολιτικός σεισμός που θα είχε συνέπειες σε πανεθνικό επίπεδο. Θα πρέπει όμως να επωφεληθούν και από τη δυσαρέσκεια εναντίον του Τραμπ που υπάρχει στα προάστια.

Μονομαχίες γυναικών στην Αριζόνα

Στην Αριζόνα, η απερχόμενη ρεπουμπλικανή βουλευτής Μάρθα ΜακΣκάλι επιχειρεί να διαδεχθεί στη Γερουσία τον Τζεφ Φλέικ, ο οποίος δεν θέτει υποψηφιότητα. Αυτή η 52χρονη πρώην πιλότος καταδιωκτικού αντιμετωπίζει τη δημοκρατική Κίρστεν Σίνεμα, η οποία έχει κι αυτή μια δυνατή προσωπική ιστορία.

Μετά το διαζύγιο των γονιών της, έζησε για σχεδόν δύο χρόνια με τη μητέρα και τον πατριό της σε ένα εγκαταλειμμένο βενζινάδικο. Υπεραμύνεται της σημασίας της εκπαίδευσης και του συστήματος υγείας. Αν εκλεγεί, θα είναι η πρώτη φορά που η Αριζόνα θα στείλει στη Γερουσία μια γυναίκα.

Στη δεύτερη περιφέρεια αυτής της Πολιτείας που συνορεύει με το Μεξικό, η μεταναστευτική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ θα παίξει κεντρικό ρόλο σε μια άλλη γυναικεία μονομαχία ανάμεσα στην ισπανόφωνης καταγωγής ρεπουμπλικανή Λία Μάρκεζ Πίτερσον και τη δημοκρατική και πρώην βουλευτή Αν Κιρκπάτρικ.

Φλόριντα: οι δυσκολίες ενός αστροναύτη

Στη Φλόριντα, ο απερχόμενος δημοκρατικός γερουσιαστής Μπιλ Νέλσον απειλείται από τον ρεπουμπλικανό υποψήφιο Ρικ Σκοτ, από το 2011 κυβερνήτη της «Ηλιόλουστης Πολιτείας». Πρώην αστροναύτης που βρίσκεται στη Γερουσία από το 2001, ο Νέλσον αντιμετωπίζει τον άνθρωπο που βρέθηκε στο προσκήνιο μετά το φονικό στο Λύκειο του Πάρκλαντ, στο βόρειο Μαϊάμι (17 νεκροί στις 14 Φεβρουαρίου).

Σε μια Πολιτεία που κατέχει αριθμό ρεκόρ αδειών οπλοκατοχής, θέσπισε μπροστά στη λαϊκή πίεση έναν νόμο που ενισχύει τους ελέγχους κατά τις πωλήσεις όπλων. Είχε επίσης ισχυρή παρουσία όταν πέρασαν από την Πολιτεία του οι κυκλώνες Ίρμα (Σεπτέμβριος 2017) και Μάικλ (Οκτώβριος 2018).

Φλόριντα και Τζόρτζια: Αφροαμερικανοί υποψήφιοι διεκδικούν ιστορικές πρωτιές

Πάντα στη Φλόριντα, ο Δημοκρατικός Άντριου Γκίλαμ, δήμαρχος της πρωτεύουσας Ταλαχάσι, θέλει να γίνει ο πρώτος μαύρος κυβερνήτης της Πολιτείας. Αντιμετωπίζει έναν ένθερμο υποστηρικτή του Ντόναλντ Τραμπ, τον Ρον ΝτιΣάντις, ο οποίος είχε προκαλέσει πολεμική χρησιμοποιώντας για τον αντίπαλό του ένα ρήμα που συνέθεσε από τη λέξη πίθηκος («monkey this up») για να δηλώσει ότι αυτός ο τελευταίος υπάρχει κίνδυνος να βλάψει τις οικονομικές προόδους.

Στην Τζόρτζια, τον Ρεπουμπλικανό Μπράιαν Κεμπ, ο οποίος αυτοχαρακτηρίζεται «πολιτικά μη ορθός συντηρητικός» ακολουθεί κατά πόδας η Στέισι Έιμπραμς, μια δημοκρατική Αφροαμερικανή που δέχθηκε την υποστήριξη της τηλεοπτικής σταρ Όπρα Γουίνφρι.

Σε αυτή την Πολιτεία του Νότου, που είναι ακόμη βαθιά στιγματισμένη από τον φυλετικό διαχωρισμό, ο Κεμπ κατηγορήθηκε ότι διέγραψε από τους εκλογικούς καταλόγους περίπου 35.000 πρόσωπα, τα δύο τρίτα των οποίων είναι μαύροι. Αν εκλεγεί, η Στέισι Έιμπραμς θα γίνει, σε ηλικία 44 ετών, η πρώτη μαύρη γυναίκα που εκλέγεται σε θέση κυβερνήτη στις ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από BBC, CNN, AΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να πείσει Ισραήλ και Ιράν πως έχουν «κερδίσει» αμφότεροι, επιδιώκει η διεθνής κοινότητα

Διεθνή / Ανάλυση Skynews: Πώς ΗΠΑ και σύμμαχοι φτιάχνουν κόκκινη γραμμή για να μην προκληθεί γενικευμένος πόλεμος Ισραήλ-Ιράν

Η επίθεση της Τεχεράνης με 350 πυραύλους και ρουκέτες σε ισραηλινό έδαφος σε απάντηση του βομβαρδισμού της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό - Οι προειδοποιήσεις και το παρασκήνιο
NEWSROOM
Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Διεθνή / Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Το αγαπημένο παιδί της μόδας, η Ίβι Γκετί παρευρέθηκε στο Met Gala το 2022 και το 2023, ενώ την ίδια ώρα είναι κεντρικό πρόσωπο στις εβδομάδες μόδας της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Παρισιού
NEWSROOM
Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Διεθνή / Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Ο Λεονίντ Βολκόφ οργάνωνε τις πολιτικές εκστρατείες του Αλεξέι Ναβάλνι, ζώντας αυτοεξόριστος στη Λιθουανία και πρόσφατα δέχτηκε επίθεση εκεί με σφυρί. Τώρα δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην Πολωνία
NEWSROOM