Μήνυση εις βάρος των American Airlines κατέθεσε μία γυναίκα στις ΗΠΑ, που καταγγέλλει ότι έπεσε θύμα βιασμού σε τουαλέτα αεροσκάφους της εταιρείας, κατά τη διάρκεια πτήσης εσωτερικού. 

 

Σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά, οι υπάλληλοι της εταιρείας επέτρεψαν την επιβίβαση του εμφανώς μεθυσμένου, φερόμενου ως δράστη στο αεροσκάφος και οι αεροσυνοδοί συνέχισαν να τον σερβίρουν αλκοόλ, παρά την κατάστασή του. 

 

Η 32χρονη Όμπρεϊ Λέιν ισχυρίζεται ότι ο επιβάτης που καθόταν δίπλα της, την παρενόχλησε επανειλημμένα κατά τη διάρκεια τις νυχτερινής πτήσης από το Φοίνιξ στη Νέα Υόρκη, πριν την ακολουθήσει στο μπάνιο όπου τελικώς τη βίασε. 

 

Η Λέιν κατηγορεί το πλήρωμα καμπίνας ότι δεν προστάτευσε ούτε την ίδια, ούτε και τους υπόλοιπους επιβάτες, με το να σερβίρει αλκοολούχα ποτά στον μεθυσμένο, φερόμενο ως βιαστή της. 

 

Όπως λέει, οι αεροσυνοδοί αγνόησαν τα παράπονα για την συμπεριφορά του άνδρα. 

 

«Γνωρίζοντας τους καθαρούς κινδύνους από την επήρεια του αλκοόλ και τις απειλές για σεξουαλική παρενόχληση, οι αερογραμμές δεν προσέφεραν καμία προστασία στην Όμπρεϊ Λέιν», αναφέρεται στην αναφορά που κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης την Τετάρτη. 

 

Οι American Airlines δεσμεύτηκαν να εξετάσουν ενδελεχώς την καταγγελία της Λέιν, αν και στο πρόσφατο παρελθόν είχαν απορρίψει την αναφορά, προσφέροντάς της αποζημίωση 5.000 δολαρίων. 

 

Ένας επιβάτης που καθόταν στην ίδια γραμμή με την γυναίκα και τον φερόμενο ως δράστη, κατέθεσε πως άκουσε επανειλημμένως τον άνδρα να λέει στην Λέιν πόσο όμορφη ήταν και πόσο τυχερός ήταν ο άνδρας της που είχε μία τόσο «καυτή» γυναίκα. 

 

«Της είπε "ό,τι γίνεται στις διακοπές, μένει στις διακοπές"», προσθέτει ο ίδιος αυτόπτης μάρτυρας.

 

«Άρχισε να την πλησιάζει, άρπαξε το πρόσωπό της και την φίλησε, εκείνη τον έσπρωξε πίσω και του είπε ότι "αυτό δεν έπρεπε να συμβεί". Εκείνος άρχισε να της λέει ότι ήταν ερωτευμένος μαζί της και η γυναίκα αποκρίθηκε "Αυτό είναι αδύνατο. Δεν μπορείς να ερωτευτείς κάποιον σε ένα βράδυ», αναφέρει ο επιβάτης. «Αυτός της απάντησε, "φυσικά και μπορείς γαμώτο!"»

 

Κατά τον ίδιο, το περιστατικό συγκέντρωσε την προσοχή των γύρω επιβατών αλλά όταν ενημέρωσε έναν αεροσυνοδό, εκείνος του απάντησε ότι και οι δύο «πίνουν» και απομακρύνθηκε. Ωστόσο στη μήνυση σημειώνεται πως η Λέιν ήπιε μόνο ένα ποτό. 

 

Μιλώντας στην εφημερίδα Dallas Morning News η γυναίκα είπε πως όταν σηκώθηκε από το κάθισμά της, ο άνδρας την ακολούθησε στο μπάνιο και την βίασε. Η Λέιν λέει πως ενημέρωσε αμέσως το προσωπικό αλλά εκείνοι απλώς της άλλαξαν θέση. 

 

Όπως καταγγέλλει, όταν το αεροσκάφος προσγειώθηκε στο JFK, ο άνδρας έφυγε χωρίς κανένας να τον σταματήσει και εκείνη συνοδεύτηκε από την αστυνομία σε γειτονικό νοσοκομείο. «Ντρεπόμουν και ήμουν τόσο τρομαγμένη». 

 

«Θέλουμε όλοι οι πελάτες μας να έχουν ασφαλείς και θετικές ταξιδιωτικές εμπειρίες και μας προβληματίζει βαθιά κάθε καταγγελία για κακόβουλη συμπεριφορά σε αεροσκάφη ή εγκαταστάσεις μας», απαντούν σε επίσημη ανακοίνωσή τους οι American Airlines. 

 

«Αν το πλήρωμα διαπιστώσει ή πληροφορηθεί για οποιαδήποτε παράνομη ενέργεια στο αεροσκάφος, οι δυνάμεις ασφαλείας ενημερώνονται και σπεύδουν στο αεροσκάφος κατά την προσγείωση». 

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του FBI, το 2014 είχαν καταγραφεί 38 περιπτώσεις σεξουαλικής επίθεσης στις ΗΠΑ ενώ πέρυσι ο αριθμός ανήλθε στις 63. Σε παλιότερη έρευνα είχε υπογραμμιστεί η ελλιπής εκπαίδευση του προσωπικού για τέτοιες περιπτώσεις. 

 

Με πληροφορίες από Guardian