Αντιδράσεις για το γλυπτό «hot dog» στη μέση μιας λίμνης της Ισλανδίας- Τι απαντά η καλλιτέχνης

Αντιδράσεις για το γλυπτό «hot dog» στη μέση μιας λίμνης της Ισλανδίας- Τι απαντά η καλλιτέχνης Facebook Twitter
0

Το γλυπτό που φιλοτέχνησε η Ισλανδή καλλιτέχνης Steinunn Gunnlaugsdóttir στο πλαίσιο του φεστιβάλ μουσικής και τέχνης Cycle έχει προκαλέσει αμφιλεγόμενες αντιδράσεις στους πολίτες του Ρέικιαβικ.

Το μεγάλο ροζ γλυπτό, που εγκαταστάθηκε στη λίμνη Τγέρνιν, θυμίζει hot dog με ουρά ψαριού, διχάζοντας τους κατοίκους, με τους μισούς να θέλουν να μείνει και τους υπολοίπους να αποσυρθεί άμεσα.  

«Όταν με προσκάλεσαν να συμμετέχω στο Cycle, και ένα κομμάτι του φεστιβάλ έδινε έμφαση στα εκατό χρόνια της Ανεξαρτησίας και Κυριαρχίας του κράτους της Ισλανδίας, το λουκάνικο μου ήρθε αμέσως στον νου. Το hot dog είναι το εθνικό πιάτο της Ισλανδίας», δήλωσε η καλλιτέχνης. 

Το γλυπτό «Hafpulsan» -όπως το ονόμασε η δημιουργός του- ή «The Little Pond Dog» στα αγγλικά και «The Little Mer-Sausage» σε άλλα μέρη, πήρε το όνομά του από τον συνδυασμό των ισλανδικών λέξεων για το «γοργόνα» (hafmeyja) και «hot dog» (pulsa/pylsa).

Αντιδράσεις για το γλυπτό «hot dog» στη μέση μιας λίμνης της Ισλανδίας- Τι απαντά η καλλιτέχνης Facebook Twitter

«Η ιδέα (για το γλυπτό) έρχεται από ένα δικό μου πρότζεκτ το οποίο έχω βαφτίσει "Η Δημοκρατία είναι ένα Hot Dog"» εξήγησε η καλλιτέχνης. «Δούλεψα σε αυτό σαν μια μεταφορά για τη δημοκρατία, στο πλαίσιο μιας συνεχούς δικής μου σάτιρας για τις εκλογές» πρόσθεσε.

Όσο για το ότι θυμίζει το αντρικό γεννητικό όργανο, η ίδια έχει πλήρη επίγνωση. «Είναι ταυτόχρονα γοργόνα, που γενικά είναι θηλυκό, κι επίσης πέος, καθώς είναι δύσκολο να δουλέψεις με αυτή την μορφή λουκάνικου χωρίς να το μετατρέψεις σε πέος. Αλλά δεν νομίζω πως αυτό είναι κακό», λέει. 

Στα αποκαλυπτήρια το έργο, που «βλέπει» το κοινοβούλιο της Ισλανδίας και το δημαρχείο του Ρέικιαβικ. έγινε δεκτό με επευφημίες και γέλια από τους φιλότεχνους. «Θέλουν είτε να αποσυρθεί αμέσως είτε να παραμείνει εκεί για πάντα», είπε η Steinunn Gunnlaugsdóttir. 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κύπρος: Πήγε διακοπές για τα γενέθλιά της και βρέθηκε στην εντατική μετά από δάγκωμα οχιάς

Διεθνή / Κύπρος: Πήγε διακοπές για τα γενέθλιά της και βρέθηκε στην εντατική μετά από δάγκωμα φιδιού

Η 40χρονη Βρετανίδα είχε πάει στην Κύπρο για να γιορτάσει τα γενέθλιά της - Ένα φίδι μήκους 1,5 μέτρου τη δάγκωσε στο πόδι την ώρα που ετοιμαζόταν να κάνει διαλογισμό
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
O Ο. Τζ. Σίμπσον πλήρωσε μαφιόζους για να δολοφονήσουν την πρώην σύζυγό του, ισχυρίζεται μάρτυρας «κλειδί»

Διεθνή / O Ο. Τζ. Σίμπσον πλήρωσε μαφιόζους για να δολοφονήσουν την πρώην σύζυγό του, ισχυρίζεται μάρτυρας «κλειδί»

Ο θρύλος του αμερικανικού ποδοσφαίρου έφυγε από τη ζωή στις 10 Απριλίου - Μετά τη διπλή δολοφονία ο μάρτυρας κατέθεσε στην αστυνομία αλλά αρνήθηκε να συνεργαστεί με τις δικαστικές Αρχές, όταν δέχτηκε απειλές για τη ζωή του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Εκλογές στην Κορατία: Ο συνασπισμός υπό τους Σοσιαλδημοκράτες απειλεί την υποστήριξη προς την Ουκρανία

Διεθνή / Εκλογές στην Κροατία: Ο συνασπισμός υπό τους Σοσιαλδημοκράτες απειλεί την υποστήριξη προς την Ουκρανία

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Κροατική Δημοκρατική Ένωση μπορεί να χάσει την πλειοψηφία από τον συνασπισμό υπό την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών με επικεφαλής τον λαϊκιστή πρόεδρο
NEWSROOM