ΗΠΑ: Θα χρειαστούν «μερικές εβδομάδες» πριν επιβάλουμε κυρώσεις για τον Κασόγκι

ΗΠΑ: Θα χρειαστούν «μερικές εβδομάδες» πριν επιβάλουμε κυρώσεις για τον Κασόγκι Facebook Twitter
EPA
0

Θα χρειαστούν ακόμη «μερικές εβδομάδες» πριν οι ΗΠΑ συγκεντρώσουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία ώστε να επιβάλλουν κυρώσεις στους δολοφόνους του Σαουδάραβα Τζαμάλ Κασόγκι, είπε, χθες, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.

«Συνεχίζουμε να μελετάμε το τι έγινε για να καταλάβουμε πώς εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα. Είμαστε στη διαδικασία (...) της εφαρμογής κυρώσεων σε βάρος των προσώπων που ήμασταν σε θέση να ταυτοποιήσουμε μέχρι σήμερα - που συμμετείχαν σε αυτόν τον φόνο», εξήγησε ο Πομπέο κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό KMOX.

«Θα μας πάρει πιθανόν μερικές εβδομάδες ακόμη πριν να έχουμε συγκεντρώσει αρκετά στοιχεία ώστε να θέσουμε πράγματι αυτές τις κυρώσεις σε εφαρμογή, αλλά θεωρώ ότι θα μπορέσουμε να φθάσουμε σε αυτό», πρόσθεσε.

Η τουρκική εισαγγελία αποκάλυψε την Τετάρτη τις συνθήκες της δολοφονίας του Σαουδάραβα δημοσιογράφου, ο οποίος «στραγγαλίστηκε» τη 2α Οκτωβρίου, μετά την είσοδό του στο προξενείο του σουνιτικού βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη, πριν το πτώμα του διαμελιστεί επιτόπου.

Ο Πομπέο έκρινε μετά την ανακοίνωση αυτή ότι «η δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο (της Σαουδικής Αραβίας) στην Τουρκία παραβιάζει τους κανόνες του διεθνούς δικαίου», κάτι που όπως επέμεινε είναι «ξεκάθαρο».

Ωστόσο, μιλώντας στον αμερικανικό ραδιοφωνικό σταθμό, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας υπενθύμισε ότι οι ΗΠΑ έχουν «βαθιές και μακρές στρατηγικές σχέσεις με το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας», τις οποίες θέλουν να διατηρήσουν «άθικτες», επιμένοντας στο ότι «ταυτόχρονα, ο φόνος του Τζαμάλ Κασόγκι μέσα στο προξενείο είναι απαράδεκτος», και η Ουάσινγκτον «δεν τον δικαιολογεί και δεν θα επιτρέψει να μείνει χωρίς συνέπειες».

Την Τετάρτη ο Τούρκι μπιν Φάισαλ αλ Σαούντ, άλλοτε υπουργός αρμόδιος για τις υπηρεσίες Πληροφοριών της Σαουδικής Αραβίας, τόνισε ότι η διμερής στρατηγική σχέση του Ριάντ με την Ουάσινγκτον διατρέχει κίνδυνο.

«Εκτιμάμε τη στρατηγική σχέση μας με τις ΗΠΑ και ελπίζουμε να την διατηρήσουμε. Ελπίζουμε ότι οι ΗΠΑ θα τηρήσουν ανάλογη στάση», είπε ο Τούρκι, μέλος της βασιλικής οικογένειας, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Εθνικό Συμβούλιο Αμερικανοαραβικών Σχέσεων, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό.

Ο Κασόγκι, αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ, αρθρογράφος της εφημερίδας Washington Post, μπήκε στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη για να πάρει κάποια έγγραφα και δεν τον ξαναείδε ποτέ κανείς. Αρχικά, το Ριάντ διέψευσε ότι ενεχόταν στην εξαφάνισή του, αλλά εντέλει, υπό την πίεση των τουρκικών αρχών, κατονόμασε 18 υπόπτους για την υπόθεση.

Το Ριάντ λέει ότι θα προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης στο βασίλειο. Η Άγκυρα έχει ζητήσει επανειλημμένα να εκδοθούν στην Τουρκία για να δικαστούν.

Οι αρχές της Τουρκίας πίεσαν αυτές της Σαουδικής Αραβίας την Πέμπτη να τις ενημερώσουν για το πού βρίσκεται το πτώμα του Κασόγκι, που δεν έχει βρεθεί. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κέιτ Μίντλετον έκανε photoshop και σε άλλη φωτογραφία με τα παιδιά της και τη βασίλισσα Ελισάβετ, λένε από το Getty

Διεθνή / Η Κέιτ Μίντλετον έκανε photoshop και σε άλλη φωτογραφία με τα παιδιά της και τη βασίλισσα Ελισάβετ, λένε από το Getty

Μία φωτογραφία της βασίλισσας Ελισάβετ με τα εγγόνια της, που είχε τραβήξει η Κέιτ Μίντλετον, έχει υποστεί επεξεργασία, σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία
NEWSROOM
Κέιτ Μίντλετον: Η πιο περιζήτητη γυναίκα στον κόσμο εμφανίστηκε για να δώσει τέλος στις θεωρίες συνωμοσίας

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Η πιο πολυσυζητημένη γυναίκα των ημερών εμφανίστηκε για να δώσει τέλος στις θεωρίες συνωμοσίας

Ειδικός στη γλώσσα του σώματος εξηγεί τα μηνύματα που ήθελε να περάσει στο κοινό η πριγκίπισσα της Ουαλίας - Σιγή ασυρμάτου από το παλάτι για τη δημόσια εμφάνιση της μέλλουσας βασίλισσας
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ