Μακρόν: Ο εθνικισμός απειλεί να διαλύσει την Ευρώπη

Μακρόν: Ο εθνικισμός απειλεί να διαλύσει την Ευρώπη Facebook Twitter
EPA
1

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει τον κίνδυνο διάλυσης εξαιτίας της «εθνικιστικής λέπρας», προειδοποίησε ο Εμμανουέλ Μακρόν.

Ο Μακρόν μίλησε στην εφημερίδα Ouest France, ενόψει της 11ης Νοεμβρίου, ημέρα κατά την οποία συμπληρώνεται ένας αιώνας από την κατάπαυση του πυρός μεταξύ Γερμανίας και συμμαχικών δυνάμεων το 1918.

Ο Γάλλος Πρόεδρος υπογράμμισε την ανησυχία του και για τις πιέσεις που δέχεται η Ευρώπη από εξωτερικές δυνάμεις, προκειμένου να απολέσει την κυριαρχία της.

Ο Μακρόν προειδοποίησε για τον κίνδυνο ανόδου του λαϊκισμού και προέτρεψε την Ευρώπη να «αντισταθεί» στις τάσεις που συγκρίνονται με εκείνες που επικράτησαν την περίοδο του μεσοπολέμου, τη δεκαετία του '20.

«Σε μια διχασμένη από το φόβο Ευρώπη, υπό την άνοδο του εθνικισμού και τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, βλέπουμε να παρουσιάζονται ξανά, σχεδόν μεθοδικά, όλα εκείνα που κυριάρχησαν στην ευρωπαϊκή ζωή μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και ως την κρίση του 1929», είπε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Ο Μακρόν αναμένεται να διοργανώσει στο Παρίσι ειδική εκδήλωση στις 11 Νοεμβρίου, με διεθνείς προσκεκλημένους, συμπεριλαμβανομένου του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Όπως είπε ο Γάλλος πρόεδρος, «η Ευρώπη θα μπορούσε να χάσει την κυριαρχία της αν η ασφάλειά της εξαρτάται από τις αμερικανικές επιλογές και αλλαγές, από την αυξανόμενη παρουσία σημαντικών υποδομών στην Κίνα, από μια Ρωσία που συχνά μπαίνει στον πειρασμό της χειραγώγησης καθώς και των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και από τις αγορές, οι οποίες μερικές φορές υπερβαίνουν τον έλεγχο των κρατών».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας επισκέφθηκε φιλανθρωπική οργάνωση διανομής τροφίμων στο Σάρεϊ - «Καμία ενημέρωση για την κατάσταση της συζύγου του», λέει δημοσιογράφος του BBC
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Αλβανός δημοσιογράφος λέει ότι ο Μπελέρης είναι υποψήφιος στις Ευρωεκλογές γιατί «είναι αρεστός στη Χρυσή Αυγή»

Διεθνή / Με την υποψηφιότητα Μπελέρη η ΝΔ ψάχνει ψήφους από την άκρα δεξιά, γράφουν αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης

Στα Τίρανα ενοχλήθηκαν από τη δήλωση Πύρρου Δήμα «η καταγωγή μου είναι από τη Χειμάρρα, την καρδιά της Βορείου Ηπείρου» - Ποιος ζητά να αφαιρεθεί η αλβανική υπηκοότητα από τον Φρέντη Μπελέρη
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Τα λέμε με μισόλογα:Η Ευρώπη μπορούσε να μην έχει εθνικισμούς όσο η "αποταμίευση" της αποικιοκρατίας καλά κρατούσε. Η αποικιοκρατία δεν ήταν τίποτα άλλο παρά η οικονομική εκμετάλλευση των πιο αδύναμων σε έναν κόσμο που δεν υπήρχαν κανόνες.Η Ευρώπη θέσπισε κανόνες αυτοπεριορισμού. Μόνη της προχώρησε στην απο-αποικιοκρατία. Οι Άγγλοι την εγκατάλειψη των αποικιών ακόμα τη βλέπουν σαν επαναπροσδιορισμό εμπορικού χώρου, όχι σαν ανθρωπιστικό καθήκον (ό,τι έκανε πχ η Shell όταν έφυγε από την Ελλάδα). Αν ανατρέξει κανείς στην ιστορία της East India Company ίσως αρχίσει να καταλαβαίνει. Οι Άγγλοι σε γενικές γραμμές αντέγραφαν συνειδητά τους κλασικούς Αθηναίους, ως ναυτική υπερδύναμη. Και ο διάλογος Αθηναίων - Μηλίων τους είχε στιγματίσει.Σήμερα το χαρτί όλο το μαζεύει η Κίνα. Στα πλαίσια αυτά ξεκίνησε η "αμυντική" ΤΤΙΡ από το 1990, όταν ξεκίνησε το άνοιγμα της Κίνας στις αγορές. Η Μέρκελ είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ιστορία αυτή καθώς ήταν και ο μοναδικός σταθερός συνομιλητής όλα αυτά τα χρόνια. Η ΤΤΙΡ εγκαταλείφθηκε λόγω των εθνικισμών και των αριστερών αντιδράσεων που προκαλούσε. Άριστα μέχρι τούδε.Σήμερα, το 2018, η Δύση ψάχνει έναν συνδετικό κρίκο προκειμένου να μπορέσει να ανασάνει από την οικονομική πίεση που της ασκεί η Κίνα. Οι ΗΠΑ, μετά την εγκατάλειψη της ΤΤΙΡ, παίζουν μοναχικό παιχνίδι (αυτό λέγεται "οικονομικός εθνικισμός"). Βάζουν δασμούς σε όλους, εφαρμόζουν οικονομικό προστατευτισμό. Και πάλι τίθεται το ερώτημα τι θα κάνουν όταν λήξουν τα ομόλογα που έχουν οι Κινέζοι, αν αυτοί αρνηθούν να τα επαναγοράσουν δηλαδή. Να πούμε ότι το τεράστιο χρέος των ΗΠΑ βρίσκεται στα χέρια της Κίνας.Η Ευρώπη δεν αντέχει τοπικούς εθνικισμούς. Δεν υπάρχει ελληνική ή ουγγρική οικονομία που να μπορεί να σταθεί στο διεθνές εμπόριο. Μόνο η γερμανική μπορεί να σταθεί από μόνη της και η νορβηγική όσο τραβάνε το πετρέλαιο εκεί πάνω. Πρέπει να κατασκευάσουμε έναν ευρωπαϊκό "εθνικισμό" αν θέλουμε να επιβιώσουμε. Μια κοινή ευρωπαϊκή ταυτότητα. Είναι δύσκολο καθώς σε κάθε δυσκολία πάντα θα υπάρχουν αυτοί που θα δημιουργούνε ρήξεις είτε τοπικιστικά εθνικιστικές (βλ. Όρμπαν) είτε αριστερίστικες (βλ. Τσίπρας) τάσεις.Ιδεατά θέλουμε και τις ΗΠΑ και τον Καναδά και την Αυστραλία σε αυτή την κοινή ταυτότητα. Θέλουμε όλους όσοι ενστερνίζονται βασικούς "δυτικούς" αξιακούς κώδικες: αποδοχή ελληνορωμαϊκής παιδείας, ιουδαιοχριστιανική ηθική και ουμανισμός Διαφωτισμού.Όλα αυτά πρέπει να γίνουν με τη διαρκή υπόμνηση ότι ο πλανήτης καταστρέφεται ανατριχιαστικά γρήγορα. Δεν αντέχουμε άλλο τους ρυθμούς παραγωγής της βιομηχανικής επανάστασης και τον συνεπαγόμενο ανταγωνισμό. Η οικολογία δεν είναι πλέον επιλογή. Είναι επιτακτική ανάγκη.Ένας κυνικός θα έλεγε ότι η μείωση του πληθυσμού είναι η μόνη λύση.