Ο Ερντογάν εγκαινιάζει αύριο το μεγαλύτερο αεροδρόμιο του κόσμου, αλλά κάποιοι το χαρακτηρίζουν «νεκροταφείο εργατών»

Ο Ερντογάν εγκαινιάζει αύριο το μεγαλύτερο αεροδρόμιο του κόσμου, αλλά κάποιοι το χαρακτηρίζουν «νεκροταφείο εργατών» Facebook Twitter
Άποψη του αεροδρομίου σε παρουσίαση για το πώς θα δείχνει όταν ολοκληρωθεί
0

Η Τουρκία προετοιμάζεται για το μεγάλο άνοιγμα του νέου αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης στις 29 Οκτωβρίου με τα εγκαίνια να γίνονται από τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ερντογάν θα παραστεί στους εορτασμούς στο αεροδρόμιο των 25 δισ. δολαρίων στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας, βόρεια της Κωνσταντινούπολης, κατά τη διάρκεια ενός επίσημου ανοίγματος που προβλέπεται να συμπέσει με την Ημέρα της Δημοκρατίας της Τουρκίας.

Το νέο «στολίδι» της Τουρκίας, όπως το αποκαλούν οι κυβερνητικοί, διαφημίζεται ως το μεγαλύτερο αεροδρόμιο του κόσμου - όταν όμως ολοκληρωθεί.

Ο πολέμιοί του το «χαρακτηρίζουν νεκροταφείο εργατών» και το θεωρούν αμφιλεγόμενο περιβαλλοντικά αλλά και επενδυτικά.

Ο Ερντογάν εγκαινιάζει αύριο το μεγαλύτερο αεροδρόμιο του κόσμου, αλλά κάποιοι το χαρακτηρίζουν «νεκροταφείο εργατών» Facebook Twitter

Θα είναι αρκετά μεγάλο για να εξυπηρετήσει 150 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως, γεγονός που θα το κάνει το πιο πολυσύχναστο στον κόσμο.

Δύο ημέρες μετά τη φιέστα του Ερντογάν, θα ξεκινήσει ένας πολύ περιορισμένος αριθμός τακτικών πτήσεων καθώς το άνοιγμα είναι συμβολικό και μάλλον γίνεται κάπως βεβιασμένα για να τονώσει την εικόνα του Ερντογάν.

Στην αρχική του φάση, η οποία θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2023, ο αερολιμένας θα έχει χωρητικότητα 90 εκατομμυρίων επιβατών. Αφού τελειώσει, πριν από το τέλος της επόμενης δεκαετίας, το αεροδρόμιο έχει σχεδιαστεί να έχει έξι διάδρομους και θα είναι αρκετά μεγάλο για να εξυπηρετήσει 150 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως, γεγονός που θα το κάνει το πιο πολυσύχναστο στον κόσμο.

Ο νέος αερολιμένας είναι ένα από τα πολλά μεγάλα έργα υποδομής που η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα επιδείξει ως δείγμα αντοχής στην οικονομική αντοχή της Τουρκίας και θα τονώσει την αυτοπεποίθηση της χώρας παρά τη χρηματοπιστωτική κρίση. 

«Αυτός ο αερολιμένας είναι η πιο συγκεκριμένη έκφραση του τεχνολογικού οράματος της χώρας μας», δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο αεροδρόμιο τον Σεπτέμβριο. Το αεροπλάνο του προέδρου ήταν το πρώτο που προσγειώθηκε στο νέο διάδρομο, δύο ημέρες πριν από τις κοινοβουλευτικές και προεδρικές εκλογές τον Ιούνιο.

Ο Ερντογάν εγκαινιάζει αύριο το μεγαλύτερο αεροδρόμιο του κόσμου, αλλά κάποιοι το χαρακτηρίζουν «νεκροταφείο εργατών» Facebook Twitter

Η φιλοδοξία της κυβέρνησης και το όραμά που θέλει να παρουσιάσει, έρχονται σε αντίθεση με χιλιάδες από τους συνολικά 30.000 εργαζόμενους στο εργοτάξιο που έκαναν διαδηλώσεις το Σεπτέμβριο, καταγγέλλοντας τις συνθήκες εργασίας και το γεγονός πως ήταν απλήρωτοι. 

Μια εφημερίδα της αντιπολίτευσης ανέφερε φέτος ότι στα χρόνια κατασκευής του αεροδρομίου είχαν πεθάνει έως 400 εργαζόμενοι. Οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης λένε ότι η κυβέρνηση είχε προωθήσει τις συνθήκες σκλαβιάς, κατηγορίες που αρνείται η Άγκυρα. Τα μέσα ενημέρωσης της αντιπολίτευσης ανέφεραν ότι οι εργάτες έπρεπε να εργάζονται 100 ώρες την εβδομάδα.

Ο Ερντογάν εγκαινιάζει αύριο το μεγαλύτερο αεροδρόμιο του κόσμου, αλλά κάποιοι το χαρακτηρίζουν «νεκροταφείο εργατών» Facebook Twitter

Ο Νιχάι Ντεμίρ, επικεφαλής μιας συντεχνιακής οργάνωσης εργατών, δήλωσε ότι η βιασύνη για την εκπλήρωση της προθεσμίας του Ερντογάν ήταν μια σημαντική αιτία των ατυχημάτων και των θανάτων.

«Το αεροδρόμιο έχει γίνει νεκροταφείο», δήλωσε στο The Associated Press, περιγράφοντας την πίεση να τελειώσει ως αμείλικτη και τονίζοντας πως η βιασύνη και οι υπερβολικές ώρες εργασίας οδήγησαν σε «απροσεξία, ατυχήματα και θανάτους».

Ένα άλλο ζήτημα που αναμένεται να απασχολήσει σε λίγες ώρες είναι η ονομασία. Ο Ερντογάν αναμένεται αύριο να ανακοινώσει και το επίσημο όνομα του νέου αεροδρομίου και καθώς λέγεται πως ίσως του δώσει το όνομά του, οι αντιδράσεις θεωρούνται δεδομένες.

Η Turkish Airlines θα ξεκινήσει τις πρώτες πτήσεις της από το νέο αεροδρόμιο σε τρεις τοπικούς προορισμούς: την Άγκυρα, την Αττάλεια και τη Σμύρνη. Θα κάνει επίσης πτήσεις προς το Μπακού και την Κύπρο.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Διεθνή / Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Η νεαρή μητέρα υπέκυψε στα τραύματά της λίγο πριν γεννηθεί η κόρη της - «Ακόμα και αν αυτό το παιδί επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», είπε ο γιατρός της πτέρυγας νεογνών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ