Η διευθύντρια της CIA άκουσε την ηχογράφηση της δολοφονίας του Κασόγκι

Η διευθύντρια της CIA άκουσε την ηχογράφηση της δολοφονίας του Κασόγκι Facebook Twitter
EPA
0

Η διευθύντρια της CIA, Τζίνα Χάσπελ, άκουσε την ηχογράφηση από την δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, κατά την επίσκεψή της στην Τουρκία. 

Σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται δύο πηγές, η Χάσπελ άκουσε την καταγραφή του βασανισμού και της δολοφονίας του Κασόγκι, από μία ομάδα ατόμων που είχαν ταξιδέψει με σκοπό την εξόντωσή του από το Ριάντ. 

Εκπρόσωποι της CIA και των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών αρνήθηκαν να σχολιάσουν την είδηση. 

Σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους, ο Κασόγκι ηχογράφησε όσα συνέβησαν στο προξενείο, με την βοήθεια ενός Apple Watch. Έχοντας αφήσει το κινητό του στην μνηστή του, που τον περίμενε έξω από το προξενείο, το έξυπνο ρολόι έστελνε μέσω Bluetooth το ηχητικό αρχείο στο iPhone του Κασόγκι, έξω από το προξενείο. 

Ωστόσο αρκετοί αναλυτές διαφωνούν με την εκδοχή αυτής της διαρροής, υποστηρίζοντας πως καμία κεραία bluetooth έξυπνου ρολογιού, δεν θα μπορούσε να στείλει αρχεία σε τόσο μεγάλη απόσταση.

Κατά τους ίδιους, η όποια ηχογράφηση του βασανισμού έγινε «με άλλα μέσα» με ορισμένους να θεωρούν πιθανότερο σενάριο την παρακολούθηση του προξενείου από τρίτους παράγοντες, οι οποίοι ενδεχομένως σχετίζονται με τις μυστικές υπηρεσίες. 

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απαίτησε, την Τρίτη, από το Ριάντ την απόδοση Δικαιοσύνης και την τιμωρία, όχι μόνο των εκτελεστών του Κασόγκι αλλά και «όσων έδωσαν την εντολή» ανεξαρτήτως του πόσο ψηλά βρίσκονται στην ιεραρχία. 

Η Χάσπελ έφτασε στην Τουρκία την Δευτέρα και άκουσε την ηχογράφηση, διαβεβαιώνουν οι δύο πηγές, υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας. 

Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, παραδέχθηκε την Τρίτη πως η Άγκυρα είχε μοιραστεί πληροφορίες με εξωτερικούς παράγοντες που αναζητούν συμπληρωματικές πληροφορίες για την δολοφονία. 

Με πληροφορίες από Reuters και New York Times

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ