Ερντογάν: Πολιτική η δολοφονία Κασόγκι - Σχεδιασμένο έγκλημα της Σ. Αραβίας

Ερντογάν: Πολιτική η δολοφονία Κασόγκι - Σχεδιασμένο έγκλημα της Σ. Αραβίας Facebook Twitter
EPA
1

Ανακοινώσεις για την υπόθεση του θανάτου του Τζαμάλ Κασόγκι έκανε ο Τούρκος πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στην τουρκική Εθνοσυνέλευση. 

Αφού συλλυπήθηκε τη μνηστή του Κασόγκι και την οικογένεια του ο Τούρκος πρόεδρος προχώρησε σε εξιστόρηση των γεγονότων αποκαλύπτοντας όσα γνωρίζει για την υπόθεση. Χαρακτήρισε μάλιστα το θάνατο του δημοσιογράφου «πολιτική δολοφονία».

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε πως η ομάδα που «σχεδίασε και δολοφόνησε τον Κασόγκι» ήταν ενήμερη για την επίσκεψη του στο προξενείο την προηγούμενη μέρα.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν δύο ομάδες Σαουδαράβων εμπλέκονται στη δολοφονία, μια από αυτές , συνολικά εννιά άτομα, ανάμεσα τους και στρατηγοί, έφτασε αεροπορικώς από τη Σαουδική Αραβία.

Όπως αποκάλυψε την ημέρα άφιξης της ομάδας στο προξενείο κάμερες αφαιρέθηκαν, ενώ προσωπικό του προξενείου αποχώρησε εσπευσμένα από την Κωνσταντινούπολη.

 «Στις 2 Οκτωβρίου ο Κασόγκι έφτασε με τα πόδια στο προξενείο συνοδευόμενος από την αρραβωνιαστικιά του. Το ίδιο βράδυ η μνηστή του επικοινώνησε με τις αρχές και ανέφερε την εξαφάνιση του. Οι κάμερες που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή εξετάστηκαν και έγινε σαφές πως ο Κασόγκι δεν έφυγε ποτέ από το προξενείο». 

Ο Ερντογάν ανέφερε πως τις πρώτες ημέρες η έρευνα δεν μπορούσε να προχωρήσει εξαιτίας της διπλωματικής ασυλίας που είχαν οι εργαζόμενοι στο προξενείο.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως η Τουρκία δε θα σιωπήσει σε αυτή την αποτρόπαιη δολοφονία. Ζήτησε από την Σαουδική Αραβία να αποκαλύψει όλους τους εμπλεκόμενους και να τιμωρήσει τους υπεύθυνους. «Έχουμε στοιχεία πως αυτό δεν ήταν κάτι το αυθόρμητο αλλά προγραμματισμένο. Ήρθαν άνθρωποι στην Κωνσταντινούπολη με σχετικά προσόντα για να πραγματοποιήσουν τη δολοφονία. Γιατί δεν άνοιξε αμέσως το προξενείο ώστε να μπορέσει η αστυνομία να ερευνήσει;.Ποιοι ευθύνονται; Γιατί δεν αποδείχτηκαν οι Σαουδάραβες αμέσως το θάνατο και προχώρησαν σε αντιφατικές παραδοχές; Γιατί δεν έχουμε βρει ακόμα το πτώμα; Αυτό το θέμα δε θα λήξει εύκολα», είπε ο Ερντογάν.

Ο Ερντογάν ανέφερε πως δεν αμφισβητεί την ειλικρίνεια του βασιλιά Σαλμάν. «Αφού ανέφερα αυτό όμως θέλω να πω πως πρέπει να γίνει ανεξάρτητη έρευνα. Πρόκειται για πολιτική δολοφονία» είπε. «Δε θα είμαστε ικανοποιημένοι στο να τα φορτώσουμε σε κάποιους αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών» τόνισε.

Παράλληλα ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε η δίκη των ενόχων για τη δολοφονία να γίνει στην Κωνσταντινούπολη καθώς «εκεί διεπράχθη το έγκλημα».

Ο διεθνής Τύπος επισημαίνει πως ο Τούρκος πρόεδρος δεν είπε πως πιστεύει στη μη συσχέτιση του διαδόχου του σαουδαραβικού θρόνου με τον θάνατο Κασόγκι και πως ουσιαστικά έδειξε προς αυτή την κατεύθυνση για τον ένοχο της υπόθεσης. 

Η ομιλία του Τούρκου προέδρου έρχεται την ίδια μέρα που στο Ριάντ ξεκινά το οικονομικό συνέδριο Future Investment Initiative, το λεγόμενο «Νταβός της Ερήμου». Πολλοί διεθνείς οικονομικοί παράγοντες και στελέχη μεγάλων εταιριών ακύρωσαν τη συμμετοχή τους στο μεγάλο συνέδριο εξαιτίας της υπόθεσης Κασόγκι. 

 
Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να πείσει Ισραήλ και Ιράν πως έχουν «κερδίσει» αμφότεροι, επιδιώκει η διεθνής κοινότητα

Διεθνή / Ανάλυση Skynews: Πώς ΗΠΑ και σύμμαχοι φτιάχνουν κόκκινη γραμμή για να μην προκληθεί γενικευμένος πόλεμος Ισραήλ-Ιράν

Η επίθεση της Τεχεράνης με 350 πυραύλους και ρουκέτες σε ισραηλινό έδαφος σε απάντηση του βομβαρδισμού της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό - Οι προειδοποιήσεις και το παρασκήνιο
NEWSROOM
Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Διεθνή / Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Το αγαπημένο παιδί της μόδας, η Ίβι Γκετί παρευρέθηκε στο Met Gala το 2022 και το 2023, ενώ την ίδια ώρα είναι κεντρικό πρόσωπο στις εβδομάδες μόδας της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Παρισιού
NEWSROOM
Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Διεθνή / Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Ο Λεονίντ Βολκόφ οργάνωνε τις πολιτικές εκστρατείες του Αλεξέι Ναβάλνι, ζώντας αυτοεξόριστος στη Λιθουανία και πρόσφατα δέχτηκε επίθεση εκεί με σφυρί. Τώρα δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην Πολωνία
NEWSROOM
Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Διεθνή / Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Την αποκάλυψη έκανε ο βασιλιάς Βίλεμ Αλεξάντερ κατά την διάρκεια ομιλίας του σε δείπνο προς τιμήν του βασιλικού ζεύγους της Ισπανίας - Η πριγκίπισσα Αμαλία δεχόταν απειλές από τον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Διεθνή / Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Το 2018 ο 49χρονος Ζερόμ Αμόν, έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που έχει υποβληθεί σε δύο μεταμοσχεύσεις στο πρόσωπο - Η τραγική ιστορία της ζωής του ανθρώπου, που το όνειρό του ήταν να μπορεί να δουλέψει
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

1 σχόλια