Μέσω Skype έγινε η δολοφονία Κασόγκι - Ποιος έδινε εντολές

Μέσω Skype έγινε η δολοφονία Κασόγκι - Ποιος έδινε εντολές Facebook Twitter
3

Με οδηγίες μέσω Skype έγινε η δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα του Reuters.

Ο Σαούντ Αλ Καχτάνι είναι ο διαχειριστής των social media του διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας. Είναι ο εγκέφαλος πίσω από τις συλλήψεις εκατοντάδων μελών της σαουδαραβικής ελίτ.

Είναι ο άνθρωπος που αποφάσισε τη σύλληψη του Λιβανέζου πρωθυπουργού. Επίσης, σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας είναι ο άνθρωπος που είχε επιτελικό ρόλο στη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της Κωνσταντινούπολης. 

Ο Καχτάνι, από τους κορυφαίους συμβούλους του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν είναι ένας από τους ανθρώπους που φαίνεται πως θα την πληρώσουν, καθώς το Ριάντ προσπαθεί να καταλαγιάσει τη διεθνή κατακραυγή για τον θάνατο του Κασόγκι.

Το Σάββατο τα κρατικά ΜΜΕ της Σαουδικής Αραβίας μετέδιδαν πως ο βασιλιάς Σαλμάν απέλυσε τον Καχτάνι και άλλους τέσσερις αξιωματούχους για την υπόθεση Κασόγκι. Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο τουρκικός Τύπος ο Κασόγκι δολοφονήθηκε από μια 15μελη ομάδα που βρέθηκε για μια μέρα στην Κωνσταντινούπολη. 

Μέσω Skype έγινε η δολοφονία Κασόγκι - Ποιος έδινε εντολές Facebook Twitter

Όμως η επιρροή του Καχτάνι στον κύκλο του διαδόχου ήταν τόσο καθοριστική τα τελευταία τρία χρόνια, που θα είναι δύσκολο για τη Σαουδική Αραβία να παρουσιάσει τον σύμβουλο σαν εγκέφαλο της δολοφονίας, χωρίς την ίδια στιγμή να υπάρχουν τουλάχιστον απορίες για την εμπλοκή του πρίγκιπα Μοχάμεντ στην υπόθεση. 

«Το επεισόδιο δε θα ανατρέψει τον Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, όμως η εικόνα του δέχτηκε ένα ισχυρό πλήγμα που θα κάνει καιρό να επουλωθεί, αν συμβεί αυτό ποτέ. Ο βασιλιάς τον προστατεύει» λέει πηγή κοντά στο παλάτι. 

Χαρακτηριστικό είναι το tweet που είχε αναρτήσει ο Καχτάνι το περασμένο καλοκαίρι. «Νομίζετε πως παίρνω αποφάσεις χωρίς να έχω κάποια καθοδήγηση; Είμαι υπάλληλος και πιστός εκτελεστής των εντολών του κυρίου μου, του βασιλιά και του κυρίου μου, του πρίγκιπα διαδόχου».

Ο Καχτάνι δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Reuters να μιλήσει για την υπόθεση. Τις τελευταίες μέρες το βιογραφικό του στο Twitter άλλαξε. Πλέον δεν αναφέρεται ως «βασιλικός σύμβουλος», αλλά ως «επικεφαλής της Σαουδικής Ομοσπονδίας Κυβερνοασφάλειας, Προγραμματισμού και Drone» μια θέση που κατείχε και στο παρελθόν.

Ο πρίγκιπας Μοχάμεντ δεν είχε καμία γνώση για την επιχείρηση που οδήγησε στο θάνατο του Κασόγκι και «σίγουρα δεν έδωσε καμία εντολή για απαγωγή ή δολοφονία κανενός» ανέφερε Σαουδάραβας αξιωματούχος στο Reuters την Κυριακή. 

Πρόκειται για άλλη μια προσπάθεια του Ριάντ να στρέψει αλλού τις ευθύνες και όχι στον Διάδοχο. Η απομάκρυνση του Καχτάνι εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο. 

Σύμφωνα με μια υψηλόβαθμη πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας αραβικής χώρας, ο Καχτάνι επικοινωνούσε με την 15μελή ομάδα στο προξενείο της Κωνσταντινούπολης μέσω Skype. 

Ξεκίνησε να βρίζει και να προσβάλλει τον Κασόγκι μέσω τηλεφώνου. Ο Κασόγκι απάντησε. Κάποια στιγμή σύμφωνα με τουρκική πηγή ο Καχτάνι είπε στους άντρες να «ξεφορτωθούν» τον Κασόγκι. «Φέρτε μου το κεφάλι του σκύλου» φέρεται να είπε ο Καχτάνι. 

Δεν είναι σαφές αν ο Καχτάνι παρακολούθησε όλη τη διαδικασία της δολοφονίας του δημοσιογράφου.

Ο Καχτάνι είναι 40 ετών και στην πατρίδα του έχει τη φήμη του άτεγκτου εθνικιστή και του ανθρώπου που εφαρμόζει -πολλές φορές με βίαιο τρόπο- τις πριγκιπικές επιθυμίες. Φιλελεύθερα έντυπα και ακτιβιστές τον έχουν χαρακτηρίσει ως τον «Σαουδάραβα Στιβ Μπάνον» για τις επιθετικές παρεμβάσεις του στα ειδησεογραφικά ΜΜΕ και την παρασκηνιακή πολιτική του δραστηριότητα.

Σπούδασε νομικά και έφτασε ως και το βαθμό του σμηναγού στην πολεμική αεροπορία της χώρας. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, αφού είχε ξεκινήσει ένα μπλογκ, τον προσέγγισε ο τότε επικεφαλής του βασιλικού δικαστηρίου και του ανέθεσε να φτιάξει έναν «στρατό» από ηλεκτρονικά μίντια που θα βελτίωνε την εικόνα της χώρας.

Ο Καχτάνι έγινε ακόμα ισχυρότερος όταν γνώρισε τον Διάδοχο Μοχάμεντ που ήταν σημαντικός σύμβουλος του πατέρα του Σαλμάν. Ο Σαλμάν ήταν κυβερνήτης του Ριάντ, αργότερα πρίγκιπας διάδοχος και από το 2015 βασιλιάς. 

Ως σύμβουλος του διαδόχου και του βασιλιά ο Καχτάνι διεξήγαγε επιθέσεις μέσω Twitter σε όσους έκαναν κριτική στο βασίλειο και ειδικά στον πρίγκιπα διάδοχο. Παράλληλα μέσω γκρουπ στο WhatsApp ουσιαστικά υπαγόρευε τη γραμμή σε πολλές εφημερίδες και σημαντικούς δημοσιογράφους της χώρας. 

Φαίνεται όμως πως οι μέρες δόξας του Καχτάνι πέρασαν, καθώς η βασιλική οικογένεια αναζητά αποδιοπομπαίους τράγους για την υπόθεση Κασόγκι.

Ενδεικτικό των ευρύτερων διαστάσεων της υπόθεσης είναι πως η διευθύντρια της αμερικανικής Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA), Τζίνα Χάσπελ, μεταβαίνει στην Τουρκία, όπου αναμένεται να ενημερωθεί από πρώτο χέρι για την έρευνα σχετικά με τον φόνο του δημοσιογράφου.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε τη Δευτέρα ότι έχει στείλει «κορυφαία» στελέχη των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών στην Τουρκία για την έρευνα. Απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

2 σχόλια
Εγώ το πιστεύω πως η δολοφονία δεν ήταν προσχεδιασμένη. Ο δημοσιογράφος πήγε να κάνει τα χαρτιά του για το γάμο του και, μια και θα πήγαινε, του είχαν προετοιμάσει σύνδεση στο Σκάιπ με τον πριγκηπικό σύμβουλο, ο οποίος απλώς θα τον κατσάδιαζε. Επειδή, όμως, ο δημοσιογράφος ήταν πολύ αυθάδης, λέει ο άλλος "Φέρτε μου το κεφάλι του"! Εκείνη τη στιγμή διαπίστωσαν ότι 15 άτομα εκπαιδευμένα να δολοφονούν (άλλος απ'τις Μυστικές Υπηρεσίες, άλλος γιατρός, άλλος εγκληματολόγος, άλλος ιατροδικαστής κλπ) είχαν έρθει εκείνο το πρωί στην Κωνσταντινούπολη για βακάνς. Αλλά βακάνς μόνο μίας μέρας, γιατί θα έφευγαν το βράδυ. Και μάλιστα, άκου τώρα, βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή στο Προξενείο για καφέ! Και καθώς ο άλλος φώναζε "Φέρτε μου το κεφάλι του", κάνουν δεξιά και τι να δουν, πίσω απ'την πόρτα; Όλως τυχαίως υπήρχε ένα αλυσοπρίονο, ειδικό να πριονίζει κόκκαλα! Κι έτσι, τον σκότωσαν. Δεν ήταν, λοιπόν, προσχεδιασμένο. Η κακιά η ώρα ήταν...
Μας δουλεύουν κανονικά οι Σαουδάραβες, Θέλαν να βγάλουν έναν ενοχλητικό δημοσιογράφο από την μέση; Και χρειάστηκαν 15 άτομα και ένα Σκάιπ για να γίνει αυτό; Και έπρεπε να έχει μαρτυρικό θάνατο; Τόσο δύσκολο είναι ΕΝΑΣ να δολοφονήσει αθόρυβα ΕΝΑΝ άνθρωπο;Μήπως χρειάζονται περαιτέρω εξηγήσεις ή θέλουν να επιβεβαιώσουν την φήμη τους για το πόσο βάρβαροι και απολίτιστοι είναι;