Υπόθεση Κασόγκι: O πρόξενος της Σαουδικής Αραβίας έφυγε από την Τουρκία λίγο πριν η αστυνομία μπει στο σπίτι του

Υπόθεση Κασόγκι: O πρόξενος της Σαουδικής Αραβίας έφυγε από την Τουρκία λίγο πριν η αστυνομία μπει στο σπίτι του Facebook Twitter
EPA
0

Ο γενικός πρόξενος της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη αναχώρησε αεροπορικώς για το Ριάντ, λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η έρευνα της αστυνομίας στην προξενική κατοικία για την υπόθεση του αγνοούμενου δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι. 

Σημαντικό να ειπωθεί πως ο Τούρκος ΥΠΕΞ είχε νωρίτερα αναφέρει πως η αστυνομία μπορεί να εξετάσει Σαουδάραβες αξιωματούχους αν θεωρηθεί απαραίτητο. 

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, ο Μοχάμαντ αλ Οτάιμπι επιβιβάστηκε σε μια πτήση του εθνικού αερομεταφορέα της Σαουδικής Αραβίας που απογειώθηκε στις 17.00 (ώρα Ελλάδας) με προορισμό το Ριάντ.

Νωρίτερα Τούρκος αξιωματούχος είχε δηλώσει στο Associated Press πως η τουρκική αστυνομία βρήκε «συγκεκριμένες αποδείξεις» πως ο Κασόγκι δολοφονήθηκε κατά την παραμονή του στο προξενείο. 

Σήμερα επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο συναντήθηκε με τον βασιλιά και τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας για να συζητήσει την εξαφάνιση του δημοσιογράφου. 

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έστειλε τον Πομπέο στο Ριάντ εν μέσω τεταμένων σχέσεων με τον παραδοσιακό σύμμαχό του, είπε πως «κακοποιοί δολοφόνοι» μπορεί να είναι υπεύθυνοι αφού μίλησε με τον βασιλιά Σαλμάν.

Έπειτα από συνομιλίες με τον βασιλιά, ο Πομπέο συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών Αντέλ αλ-Τζουμπέιρ και θα δει τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν για δεύτερη φορά στη διάρκεια ενός δείπνου. Στη συνέχεια αναμένεται να μεταβεί στην Τουρκία.

Στη διάρκεια της νύχτας, Τούρκοι ερευνητές της εγκληματολογικής υπηρεσίας εισήλθαν στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, το τελευταίο μέρος όπου θεάθηκε ο Κασόγκι προτού εξαφανιστεί, και ερεύνησαν το κτίριο για περισσότερες από εννέα ώρες, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες στο Reuters. 

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε πως η Τουρκία «δεν έχει λάβει [ακόμη] μια ομολογία» από τη Σαουδική Αραβία για την εξαφάνιση του Κασόγκι, αλλά πρόσθεσε πως αναμένει ότι ο Πομπέο θα φέρει νέες πληροφορίες από το Ριάντ όταν φθάσει στην Τουρκία.

Είπε ότι η Τουρκία μπορεί να ανακρίνει αξιωματούχους στο σαουδαραβικό προξενείο αν υπάρξει ανάγκη.

«Είναι ευθύνη του γραφείου του επικεφαλής εισαγγελέα να αποφασίσει ποιον θα ανακρίνει ή τι ερωτήσεις θα κάνει... Οι εισαγγελείς μπορεί να ζητήσουν τη μαρτυρία [οποιουδήποτε Σαουδάραβα αξιωματούχου στο προξενείο] αν χρειαστεί», είπε ο Τσαβούσογλου. 

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ, Reuters, Associated Pres

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας επισκέφθηκε φιλανθρωπική οργάνωση διανομής τροφίμων στο Σάρεϊ - «Καμία ενημέρωση για την κατάσταση της συζύγου του», λέει δημοσιογράφος του BBC
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Αλβανός δημοσιογράφος λέει ότι ο Μπελέρης είναι υποψήφιος στις Ευρωεκλογές γιατί «είναι αρεστός στη Χρυσή Αυγή»

Διεθνή / Με την υποψηφιότητα Μπελέρη η ΝΔ ψάχνει ψήφους από την άκρα δεξιά, γράφουν αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης

Στα Τίρανα ενοχλήθηκαν από τη δήλωση Πύρρου Δήμα «η καταγωγή μου είναι από τη Χειμάρρα, την καρδιά της Βορείου Ηπείρου» - Ποιος ζητά να αφαιρεθεί η αλβανική υπηκοότητα από τον Φρέντη Μπελέρη
NEWSROOM