Η Τουρκία ερευνά το προξενείο της Σαουδικής Αραβίας για την εξαφάνιση του Τζαμάλ Κασόγκι

Η Τουρκία ερευνά το προξενείο της Σαουδικής Αραβίας για την εξαφάνιση του Τζαμάλ Κασόγκι Facebook Twitter
EPA
0

Οι τουρκικές αρχές θα ερευνήσουν, το μεσημέρι, το προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, για την υπόθεση εξαφάνισης του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται ο τηλεοπτικός σταθμός NTV.

Ο Κασόγκι, κάτοικος ΗΠΑ και επικριτής του Ριάντ, εξαφανίστηκε στις 2 Οκτωβρίου, μετά την είσοδό του στο προξενείο της χώρας του. Ο Κασόγκι ήθελε να παραλάβει από την αρμόδια υπηρεσία τα απαραίτητα δικαιολογητικά ώστε να παντρευτεί τη μνηστή του. 

Η Τουρκία θεωρεί ότι ο Κασόγκι δολοφονήθηκε και ότι το πτώμα του στη συνέχεια απομακρύνθηκε, ενώ η Σαουδική Αραβία αρνείται τις κατηγορίες. 

Το κινητό και το «έξυπνο» ρολόι

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Sabah, ο Κασόγκι είχε ξεκινήσει να ηχογραφεί τα όσα διαδραματίζονταν μέσα στην πρεσβεία, με τη βοήθεια ενός Apple Watch, ενώ είχε αφήσει το κινητό του (στο οποίο αποθηκευόταν η ηχογράφηση) στην αρραβωνιαστικιά του, έξω από το προξενείο. 

Δύο υψηλά ιστάμενοι Τούρκοι αξιωματούχοι, δήλωσαν στο Reuters ότι ο βασανισμός και η δολοφονία του δημοσιογράφου έχει καταγραφεί ηχητικά, με αναλυτές να υποστηρίζουν πως η απόσταση ανάμεσα στο κινητό και στο ρολόι του δημοσιογράφου ήταν πολύ μεγάλη και το προξενείο ενδέχεται να παρακολουθείται από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες που προσπαθούν με αυτόν τον τρόπο να δικαιολογήσουν τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους. 

Η στάση των ΗΠΑ

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε απαισιόδοξος για την τύχη του Σαουδάραβα δημοσιογράφου. «Δεδομένης της κατάστασης αυτή τη στιγμή, φαίνεται πως πιθανόν δεν θα τον ξαναδούμε και αυτό είναι πολύ θλιβερό» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος. 

Ωστόσο ξεκαθάρισε πως δεν σκοπεύει να ακυρώσει τη συμφωνία 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων για πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία. 

Όπως είπε οι ΗΠΑ θα «αυτοτιμωρούνταν» εάν ανέστειλαν τη συμφωνία, ακόμα κι αν αποδεικνυόταν ότι ο Κασόγκι δολοφονήθηκε εντός του προξενείου στην Κωνσταντινούπολη, προσθέτοντας ότι υπάρχουν κι άλλοι «σκληροί» τρόποι αντίδρασης στην εξαφάνιση του δημοσιογράφου.

«Σχετικά με την παραγγελία των 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων... το μόνο που θα κάνουν είναι να τη δώσουν σε άλλες χώρες και νομίζω ότι αυτό θα ήταν πολύ ανόητο για τη χώρα μας» επισήμανε ο Τραμπ. 

Το Ιράν τηρεί από την πλευρά του στάση αναμονής.

«Προτιμάμε να περιμένουμε μέχρι να αποκαλυφθούν περισσότερες λεπτομέρειες και γεγονότα (...) Είναι υπερβολικά νωρίς για να σχολιάσουμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Μπαχράμ Κασεμί σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε ζωντανά από την κρατική τηλεόραση.

Ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan Chase & Co Τζέιμι Ντάιμον ακύρωσε τα σχέδιά του να συμμετάσχει σε μια σύνοδο για επενδυτές που οργανώνει η Σαουδική Αραβία εντός του μήνα, γνωστοποίησε η εταιρεία την Κυριακή, απόφαση που προστίθεται σε μια σειρά παρόμοιων μετά την εξαφάνιση του σαουδάραβα αντιφρονούντα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.


Η JP Morgan Chase & Co δεν διευκρίνισε τους λόγους για την απόφαση του Ντάιμον να μη συμμετάσχει στη σύνοδο Future Investment Initiative στο Ριάντ. Απέφυγε να κάνει σχόλια ερωτηθείσα εάν οι ανησυχίες για την εξαφάνιση του Κασόγκι συνδέονται με αυτήν.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να πείσει Ισραήλ και Ιράν πως έχουν «κερδίσει» αμφότεροι, επιδιώκει η διεθνής κοινότητα

Διεθνή / Ανάλυση Skynews: Πώς ΗΠΑ και σύμμαχοι φτιάχνουν κόκκινη γραμμή για να μην προκληθεί γενικευμένος πόλεμος Ισραήλ-Ιράν

Η επίθεση της Τεχεράνης με 350 πυραύλους και ρουκέτες σε ισραηλινό έδαφος σε απάντηση του βομβαρδισμού της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό - Οι προειδοποιήσεις και το παρασκήνιο
NEWSROOM
Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Διεθνή / Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Το αγαπημένο παιδί της μόδας, η Ίβι Γκετί παρευρέθηκε στο Met Gala το 2022 και το 2023, ενώ την ίδια ώρα είναι κεντρικό πρόσωπο στις εβδομάδες μόδας της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Παρισιού
NEWSROOM
Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Διεθνή / Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Ο Λεονίντ Βολκόφ οργάνωνε τις πολιτικές εκστρατείες του Αλεξέι Ναβάλνι, ζώντας αυτοεξόριστος στη Λιθουανία και πρόσφατα δέχτηκε επίθεση εκεί με σφυρί. Τώρα δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην Πολωνία
NEWSROOM