Με αυστηρή τιμωρία απειλεί ο Τραμπ τη Σαουδική Αραβία για την υπόθεση Κασόγκι

Με αυστηρή τιμωρία απειλεί ο Τραμπ τη Σαουδική Αραβία για την υπόθεση Κασόγκι Facebook Twitter
EPA
0

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εκτίμησε ότι η Σαουδική Αραβία θα μπορούσε να ευθύνεται για την εξαφάνιση του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι και προειδοποίησε ότι η χώρα του θα επιβάλει «αυστηρή τιμωρία» στο βασίλειο, αν αυτό αποδειχθεί. 

Σημειώνεται πως η Σαουδική Αραβία είναι από τους στενότερους και πιο παραδοσιακούς συμμάχους των ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή. 

«Προς το παρόν, (οι Σαουδάραβες) διαψεύδουν (την εμπλοκή τους) και την διαψεύδουν κατηγορηματικά. Θα μπορούσαν να ευθύνονται αυτοί; Ναι» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS.

Η συνέντευξη αυτή μαγνητοσκοπήθηκε την Πέμπτη και μεταδόθηκε σήμερα στην εκπομπή «60 Minutes».

Αν αποδειχθεί ότι ευθύνεται το Ριάντ, τότε θα υποστεί μια «αυστηρή τιμωρία», πρόσθεσε ο Τραμπ. Επανέλαβε όμως ότι δεν θέλει να σταματήσει τις πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία, για να μην πληγούν θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι διακυβεύονται πολλά στην περίπτωση του Κασόγκι, «ίσως ακριβώς επειδή» ήταν δημοσιογράφος.

Την ίδια στιγμή η Σαουδική Αραβία απομονώνεται όλο και περισσότερο διεθνώς. Το πολυδιαφημισμένο επιχειρηματικό συνέδριο  Future Investment Initiative που ήταν προγραμματισμένο μέσα στον Οκτώβριο εξελίσσεται σε φιάσκο. Χτες, τα περισσότερα από τα ΜΜΕ καθώς και σημαντικοί επιχειρηματικοί όμιλοι ακύρωσαν τη συμμετοχή τους.

Αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλοι. Όλοι είπαν πως έχουν ενοχληθεί από τις συνθήκες της εξαφάνισης του Κασόγκι από το προξενείο στην Κωνσταντινούπολη και κυρίως από την έλλειψη ικανοποιητικών απαντήσεων εκ μέρους της Σαουδικής Αραβίας. 

Tην ίδια στιγμή ρεπορτάζ στον τουρκικό Τύπο αναφέρει πως ο Κασόγκι πιθανόν να κατέγραψε τον θάνατο του, με το Apple Watch που φορούσε. 

Σε ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας Sabah αναφέρεται ότι ο Κασόγκι ενεργοποίησε τη δυνατότητα ηχογράφησης της συσκευής όταν μπήκε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, στις 2 Οκτωβρίου. Ήθελε να παραλάβει ένα έγγραφο που ήταν απαραίτητο για να παντρευτεί.

Το ρολόι αυτό ήταν συνδεδεμένο με το iCloud και με το κινητό τηλέφωνό του, το οποίο είχε αφήσει στην αρραβωνιαστικιά του πριν μπει στο προξενείο. Η γυναίκα δηλώνει ότι τον περίμενε να βγει από το κτίριο, κάτι που δεν έγινε ποτέ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το ρολόι κατέγραψε την ανάκριση, τα βασανιστήρια και τον θάνατο του Κασόγκι. Σαουδάραβες πράκτορες αντιλήφθηκαν αφού πέθανε ότι το ρολόι κατέγραφε και χρησιμοποίησαν το δακτυλικό του αποτύπωμα για να το ξεκλειδώσουν και να διαγράψουν ορισμένα αρχεία, όχι όμως όλα.

Σήμερα έφτασε στην Τουρκία και μια αντιπροσωπεία από Σαουδάραβες προκειμένου να συμμετάσχει σε κοινή έρευνα με τις τουρκικές αρχές για την εξαφάνιση του Κασόγκι.

Για την ώρα πάντως το Ριάντ αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή του στην υπόθεση και  υποστηρίζει ότι ο δημοσιογράφος  έφυγε από το προξενείο λίγη ώρα μετά την άφιξή του σ' αυτό. Ο Σαουδάραβας υπουργός Εσωτερικών, πρίγκιπας Άμπντελ Αζίζ μπιν Σαούντ μπιν Ναγιέφ χαρακτήρισε «ψέματα και αβάσιμες εικασίες» τους ισχυρισμούς ότι η κυβέρνηση της χώρας του διέταξε τον θάνατο του δημοσιογράφου.

Ο δημοσιογράφος διέμενε μόνιμα στις ΗΠΑ και συνεργαζόταν με την εφημερίδα Washington Post. Στα άρθρα του ασκούσε κριτική στην κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας.

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ, Guardian, Hurriyet Daily News

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ