Aναφορές για ύπαρξη ηχητικού ντοκουμέντου της δολοφονίας Κασόγκι στο προξενείο της Σ. Αραβίας

Aναφορές για ύπαρξη ηχητικού ντοκουμέντου της δολοφονίας Κασόγκι στο προξενείο της Σ. Αραβίας Facebook Twitter
0

Η Washington Post αποκαλύπτει πως στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης ενημέρωσαν αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης ότι η Άγκυρα έχει στη διάθεσή της αρχεία ήχου και βίντεο που αποδεικνύουν ότι ο σαουδάραβας δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι δολοφονήθηκε μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας. 

Σύμφωνα με αξιωματούχους των δύο κυβερνήσεων που επικαλείται η Post, οι καταγραφές αυτές αποδεικνύουν ότι μια ομάδα στελεχών των σαουδαραβικών υπηρεσιών ασφαλείας συνέλαβε τον Κασόγκι μέσα στο προξενείο, όπου είχε πάει για να παραλάβει ένα έγγραφο το οποίο χρειαζόταν ενόψει του γάμου του. Στη συνέχεια τον σκότωσε και διαμέλισε το πτώμα.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας, ειδικά το ηχητικό αρχείο είναι συντριπτικό, καθώς τα μακάβρια στοιχεία που αποτυπώνει αποδεικνύουν τι συνέβη στον Κασόγκι και ότι ευθύνεται για τον θάνατό του μια ομάδα σαουδαράβων πρακτόρων.

«Το ηχητικό αρχείο από το εσωτερικό» του προξενείου «καταγράφει ακριβώς τι συνέβη στον Τζαμάλ αφού μπήκε» στο κτίριο, είπε μία από τις πηγές της εφημερίδας, που όπως και άλλες μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

«Μπορεί κανείς να ακούσει τη φωνή του και τις φωνές ανδρών οι οποίοι μιλούν στα αραβικά. Μπορεί να ακούσει το πώς ανακρίθηκε, βασανίστηκε και κατόπιν δολοφονήθηκε», είπε αυτή η πηγή.

Μια δεύτερη πηγή ενήμερη για το ηχητικό αρχείο ανέφερε ότι ακούγονται άνδρες να επιδίδονται στον ξυλοδαρμό του Κασόγκι.

Ο γνωστός δημοσιογράφος, που διατηρούσε επί σειρά ετών σχέσεις με τη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας, είχε γράψει πολλά επικριτικά άρθρα για τη σημερινή κυβέρνηση της χώρας και για τον σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Ο Κασόγκι συνεργαζόταν με την Washington Post. 

Η ύπαρξη αυτών των αποδεικτικών στοιχείων εξηγεί γιατί τούρκοι αξιωματούχοι έσπευσαν να κατηγορήσουν το Ριάντ για τη δολοφονία του Κασόγκι.

Ωστόσο, τούρκοι αξιωματούχοι δίσταζαν να αποκαλύψουν την ύπαρξη αυτών των στοιχείων διότι έκριναν πως θα έδειχναν πόσο ευρεία είναι η κατασκοπεία των τουρκικών αρχών σε ξένες διπλωματικές εγκαταστάσεις στην τουρκική επικράτεια και πώς γίνεται, εξηγεί η Post.

Δεν είναι σαφές εάν αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δει το οπτικό υλικό ή έχουν ακούσει το ηχητικό αρχείο, πάντως τούρκοι αξιωματούχοι ενημέρωσαν για τα ευρήματα αμερικανούς ομολόγους τους, κατά την εφημερίδα.

Επισήμως, το Ριάντ αρνείται ότι είχε οποιαδήποτε ανάμιξη την εξαφάνιση του Κασόγκι και διαβεβαιώνει ότι αποχώρησε από το προξενείο λίγη ώρα αφότου εισήλθε σε αυτό.

Η Τουρκία ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι αποδέχθηκε αίτημα της Σαουδικής Αραβίας να σχηματιστεί κοινή επιτροπή η οποία θα διενεργήσει την έρευνα για το τι συνέβη στον Τζαμάλ Κασόγκι.

Κατά τη διάρκεια της υπογραφής ενός νομοσχεδίου στο Οβάλ Γραφείο την Πέμπτη, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποκάλεσε τη φερόμενη δολοφονία του Κασόγκι «φρικτό πράγμα», αλλά απέφυγε να επιρρίψει ευθύνες.

«Το ερευνούμε», είπε ο αμερικανός πρόεδρος. «Θα κάνουμε ανακοινώσεις σύντομα. Συνεργαζόμαστε με την Τουρκία, συνεργαζόμαστε με τη Σαουδική Αραβία. Αυτό που έγινε είναι φρικτό πράγμα, αν όντως έγινε. Εννοώ, ίσως να μας περιμένει κάποια ευχάριστη έκπληξη, αλλά για κάποιο λόγο τείνω να αμφιβάλλω για αυτό».

Πάντως ο Τραμπ ξεκαθάρισε ότι δεν σκοπεύει να επιβάλλει κυρώσεις στη Σαουδική Αραβία ή να μειώσει τις αμερικανικές πωλήσεις όπλων στο Ριάντ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το συγκινητικό μήνυμα του βασιλιά Κάρολου για το Πάσχα: «Θα συνεχίσω να υπηρετώ το έθνος με όλη μου την καρδιά»

Διεθνή / Ο (συγκινητικός) λόγος του βασιλιά Κάρολου για το Πάσχα: «Θα συνεχίσω να υπηρετώ το έθνος με όλη μου την καρδιά»

Το βιντεοσκοπημένο μήνυμα του βασιλιά Καρόλου, που μεταδόθηκε στον καθεδρικό ναό του Ουόρσεστερ σήμερα Μεγάλη Πέμπτη για την εκκλησία της Αγγλίας
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ