Καθεστώς πολιτικού πρόσφυγα παραχώρησε η κυβέρνηση της Κολομβίας στον αντιπολιτευόμενο πολιτικό από τη Βενεζουέλα Χούλιο Μπόρχες. 

 

Το Καράκας κατηγορεί τον Μπόρχες, πρώην πρόεδρο του κοινοβουλίου της Βενεζουέλας, ότι ήταν ο ηθικός αυτουργός και «εγκέφαλος» της φερόμενης επίθεσης με χρήση drone της 4ης Αυγούστου, εναντίον του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

 

Η εθνική επιτροπή που είναι αρμόδια για ζητήματα ασύλου στην Κολομβία, μελέτησε την αίτηση του Μπόρχες και «αφού εξέτασε τα έγγραφα» και «έλαβε υπόψη της» άλλους παράγοντες για την υπόθεσή του «θεώρησε δικαιολογημένους τους φόβους του αιτούντος ότι θα υποστεί διωγμό», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα την Πέμπτη. 

 

Ο Μπόρχες έχει καταφύγει στην Κολομβία από τον Φεβρουάριο. Η Μπογοτά απέρριψε το αίτημα έκδοσης του πολιτικού που υπέβαλε το Καράκας.

 

«Δεν πρόκειται να εκδώσουμε ένα πρόσωπο που υφίσταται πολιτικό διωγμό ώστε μια δικτατορία να μπορέσει να παραβιάσει τα ανθρώπινα δικαιώματά του», είχε δηλώσει ο δεξιός πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε — ο οποίος δεν κρύβει την απέχθειά του για την κυβέρνηση του Μαδούρο — τον Σεπτέμβριο.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-dpa