Το Ιράν κάλεσε τον Γερμανό πρεσβευτή ως ένδειξη διαμαρτυρίας

Το Ιράν κάλεσε τον Γερμανό πρεσβευτή ως ένδειξη διαμαρτυρίας Facebook Twitter
0

Οι ιρανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι κάλεσαν τον Γερμανό πρεσβευτή στην Τεχεράνη για να διαμαρτυρηθούν για την έκδοση από το Βερολίνο στο Βέλγιο ενός Ιρανού διπλωμάτη. 

Ο διπλωμάτης κατηγορείται πως εμπλέκεται στον σχεδιασμό μιας επίθεσης εναντίον συγκέντρωσης Ιρανών αντιφρονούντων στα τέλη Ιουνίου στη Γαλλία.

«Ο Γερμανός πρεσβευτής στην Τεχεράνη εκλήθη σήμερα για να διαμαρτυρηθούμε για την έκδοση ενός διπλωμάτη μας στο Βέλγιο», ανακοίνωσε ο Μπαχράμ Γασεμί εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν.

Η Τεχεράνη επεσήμανε στον Γερμανό πρεσβευτή ότι θεωρεί πως η έκδοση του Ασαντολάχ Ασαντί στη βελγική δικαιοσύνη «προκλήθηκε από μια συνωμοσία των εχθρών του Ιράν και των ιρανο-ευρωπαϊκών σχέσεων», ενώ ζήτησε την άμεση απελευθέρωσή του, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γασεμί.

Ο Ασαντί, τον οποίο οι Ιρανοί αντιφρονούντες παρουσιάζουν ως αυτόν «που έδωσε την εντολή» για την επίθεση, εργαζόταν στην ιρανική πρεσβεία στη Βιέννη όταν συνελήφθη στη Γερμανία στις αρχές Ιουλίου, λίγο μετά την αποτροπή της επίθεσης αυτής από τη βελγική δικαιοσύνη.

Εναντίον του είχε εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και την Τρίτη παραδόθηκε από τη Γερμανία στο Βέλγιο.

Στις 2 Ιουλίου η βελγική δικαιοσύνη ανακοίνωσε ότι απέτρεψε μια επίθεση με βόμβα η οποία θα είχε στόχο τη μεγάλη, ετήσια συγκέντρωση του CNRI, μια οργάνωση που ανήκει στους Μουτζαχεντίν του Λαού, στην Βλιπίντ στην περιφέρεια του Παρισιού.

Η υπόθεση αυτή προκάλεσε ένταση στις γαλλο-ιρανικές διπλωματικές σχέσεις.

Στις 3 Οκτωβρίου οι γαλλικές αρχές κατηγόρησαν τον Ιρανό υπουργό Πληροφοριών ότι είναι ο ιθύνων νους της επίθεσης, κάτι που η Τεχεράνη διαψεύδει κατηγορηματικά.

Επίσης το Παρίσι προχώρησε στο πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων στη Γαλλία δύο Ιρανών πολιτών, μεταξύ των οποίων και ο Ασαντί, ο οποίος, σύμφωνα με γαλλική διπλωματική πηγή, «έχει ταυτοποιηθεί ως πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών» του Ιράν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/DPA

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM