NY Times: O ρόλος του Σαββίδη στο Σκοπιανό - Παρακολουθούσαν τις επικοινωνίες του Αμερικανοί πράκτορες

NY Times: O ρόλος του Σαββίδη στο Σκοπιανό - Παρακολουθούσαν τις επικοινωνίες του Αμερικανοί πράκτορες Facebook Twitter
ΕUROKINISSI
0

Ρεπορτάζ για τον υποτιθέμενο ρόλο του Ιβάν Σαββίδη στη συμφωνία της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ για το όνομα φιλοξενούν οι New York Times.

Σε αυτό υπάρχει εκτεταμένη αναφορά στην παρουσία του επιχειρηματία στα ελληνικά πράγματα, αλλά αποκαλύπτεται ακόμα πως ο Σαββίδης έγινε στόχος παρακολούθησης από τις αμερικάνικες μυστικές υπηρεσίες. 

Το κείμενο έχει τον τίτλο «H αμερικάνικη αντικατασκοπεία και η παρασκηνιακή διπλωματία αποκαλύπτουν τη ρωσική ανάμειξη σε μια κρίσιμη ψηφοφορία στα Βαλκάνια». 

Ο Σαββίδης περιγράφεται ως ο «για πολλά χρόνια άνθρωπος του Κρεμλίνου στην Ελλάδα. Ένας Ελληνορώσος δισεκατομμυριούχος, πρώην μέλος της ρωσικής Δούμας και ιδιοκτήτης ελληνικής επαγγελματικής ποδοσφαιρικής ομάδας κινήθηκε με άψογο τρόπο ανάμεσα στους αθλητικούς κόσμους στις δύο χώρους.

Ο Σαββίδης πλήρωσε στους πολέμιους της καμπάνιας για την αλλαγή της ονομασίας της ΠΓΔΜ τουλάχιστον 350.000 δολάρια. Αποδέκτες των χρημάτων εμφανίζονται πολιτικοί και εθνικιστικές οργανώσεις στην ΠΓΔΜ και οργανωμένοι οπαδοί της Βαρντάρ που έστησαν βίαιες διαμαρτυρίες μπροστά στο κοινοβούλιο των Σκοπίων.

Έχει παρουσία σε κάθε πλευρά της ζωής στη Θεσσαλονίκη και είναι ένας πασίγνωστος παίχτης στον συχνά γεμάτο διαμάχες κόσμο των Ελλήνων και Ρώσων ολιγαρχών. Όλα αυτά προκάλεσαν το ενδιαφέρον των αμερικάνικων μυστικών υπηρεσιών» γράφει η εφημερίδα και συνεχίζει: 

«Αμερικάνοι αξιωματούχοι λένε πως κατέγραψαν συνομιλίες του Σαββίδη τον Ιούνιο στις οποίες φαινόταν να δρα ως παράγων της Ρωσίας για να αποτρέψει τη συμφωνία ανάμεσα στην ΠΓΔΜ και την Ελλάδα, η οποία θα άνοιγε το δρόμο της ΠΓΔΜ για την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Η Ρωσία βλέπει την επέκταση του ΝΑΤΟ σαν απειλή για αυτήν και ήταν αποφασισμένη να επηρεάσει το δημοψήφισμα για τη σχετική συμφωνία. 

Σαν αντίποινα οι Αμερικάνοι αξιωματούχοι έκαναν μια ασυνήθιστα επιθετική κίνηση. Έδωσαν τις επικοινωνίες του Σαββίδη στην ελληνική αριστερή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Η ελληνική κυβέρνηση απάντησε με μια ασυνήθιστη κλιμάκωση της σχέσης της με τη Μόσχα προχωρώντας στην απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών ενώ δεν επέτρεψαν την είσοδο στη χώρα σε άλλους δύο. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Times από τις παρακολουθήσεις των επικοινωνιών του κ. Σαββίδη (email, SMS, τηλεφωνικές συνδιαλέξεις) Αμερικανοί αξιωματούχοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι κατέβαλε χρηματικά ποσά στους οργανωτές των διαμαρτυριών για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η διμερής συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων υπογράφηκε στις Πρέσπες στις 17 Ιουνίου.

«Ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι αμερικανικές υπηρεσίες κατάφεραν με σχετική ευκολία να συλλέξουν οικονομικά δεδομένα βάσει των οποίων ο κ. Σαββίδης βρίσκεται πίσω από πληρωμές σε πολίτες και ποδοσφαιρόφιλους προκειμένου να προκαλέσουν βίαια επεισόδια για το θέμα της "Μακεδονίας"», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

Το ρεπορτάζ των NY Times επικαλείται επίσης την οργάνωση Organized Crime and Corruption Reporting Project, σύμφωνα με την οποία ο κ. Σαββίδης πλήρωσε στους πολέμιους της καμπάνιας για την αλλαγή της ονομασίας της ΠΓΔΜ τουλάχιστον 350.000 δολάρια. Αποδέκτες των χρημάτων εμφανίζονται πολιτικοί και εθνικιστικές οργανώσεις στην ΠΓΔΜ και οργανωμένοι οπαδοί της Βαρντάρ που έστησαν βίαιες διαμαρτυρίες μπροστά στο κοινοβούλιο των Σκοπίων.  

Ο κ. Σαββίδης αρνείται τις κατηγορίες. «Τελείως ψευδείς και δυσφημιστικές» ανέφερε η εταιρία του σε ανακοίνωση το περασμένο καλοκαίρι. 

Τι απαντούν «κύκλοι» του Μεγάρου Μαξίμου

  

«Η ελληνική κυβέρνηση ουδέποτε έχει λάβει τα στοιχεία που επικαλείται το δημοσίευμα των NYT», αναφέρει για το ζήτημα κυβερνητική πηγή.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ